Ανοιχτή οικονομία και κοινωνία τα Χριστούγεννα – Το κυβερνητικό σχέδιο των επόμενων εβδομάδων

Του Δημήτρη Γκάτσιου

Οι εξελίξεις γύρω από το στέλεχος “Όμικρον” του πανδημικού ιού είναι ο νέο παράγοντας που υπεισέρχεται στις κυβερνητικές συζητήσεις που πραγματοποιούνται στο Μέγαρο Μαξίμου, στο δρόμο προς την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Τα δεδομένα της Covid-19 βρέθηκαν στο επίκεντρο της καθιερωμένης σύσκεψης της Δευτέρας, υπό τον πρωθυπουργό, τη στιγμή που η φράση-κλειδί “ανοιχτή οικονομία και κοινωνία” παραμένει το σταθερό σημείο στον ορίζοντα και επαναλαμβάνεται σταθερά στις δημόσιες τοποθετήσεις στελεχών.

“Η δική μας στρατηγική εξακολουθεί να παραμένει, όπως την είπα και προηγουμένως, συγκεκριμένη. Η χώρα δεν θα κλείσει. Τα μέτρα που έχουμε λάβει υποστηρίζουν αυτή τη στρατηγική σε αυτό το συγκεκριμένο πλαίσιο. Δεν σκεφτόμαστε μέτρα που μπορεί να φέρουν περιορισμούς στους εμβολιασμένους.

Δε σκεφτόμαστε μέτρα, τα οποία, σε καμία περίπτωση, θα συνιστούν μικρό, μεσαίο ή μεγάλο lockdown. Είμαστε εδώ για να υποστηρίξουμε αυτή τη στρατηγική, που ταυτόχρονα κρατά την οικονομία, την εκπαίδευση και την κοινωνία ανοιχτή”, ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του κυβερνητικού εκπροσώπου, στη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Το τρίπτυχο της ανόδου των εμβολιασμών των αυστηρών ελέγχων για την τήρηση των μέτρων και της ενίσχυσης του συστήματος υγείας βρίσκεται στην προμετωπίδα.

Και, ειδικά, στο μέτωπο της επιχείρησης “Ελευθερία”, κυβερνητικά στελέχη δηλώνουν την ικανοποίησή τους για το γεγονός ότι το μείγμα των μέτρων που βρίσκεται σε ισχύ εδώ και σχεδόν μία εβδομάδα, λειτουργεί ενισχυτικά στο κλείσιμο “ραντεβού”, είτε αυτά σχετίζονται με την πρώτη δόση, είτε με την τρίτη-αναμνηστική.

“Αυτό που κάνουμε είναι να συνεχίζουμε την πολυμέτωπη προσπάθεια για την ανάσχεση της πανδημίας, προκειμένου να σωθούν ανθρώπινες ζωές, να στηριχθεί  το Σύστημα Υγείας και να παραμείνουν ανοιχτές η οικονομία, η εκπαίδευση και η κοινωνία μας”, σχολιάζουν παράγοντες, ενώ, όσον αφορά στην εμβολιαστική κάλυψη:

– Μέσα σε 16 ημέρες καταγράφεται αύξηση τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων, από το 71% στο 75%, των ατόμων άνω των δώδεκα ετών που είτε είναι εμβολιασμένοι, είτε έκλεισαν ραντεβού για την πρώτη δόση.

– Στις 11 Νοεμβρίου, σε σύνολο πληθυσμού 9.523 εκατομμυρίων ατόμων άνω των δώδεκα ετών, 6.752.859 είχαν εμβολιαστεί ή είχαν κλείσει ραντεβού για πρώτη δόση, δηλαδή ποσοστό 71%. Μετά από 16 ημέρες, στις 27 Νοεμβρίου, ο αριθμός των ατόμων που είχαν εμβολιαστεί ή είχαν κλείσει ραντεβού για πρώτη δόση, ξεπέρασε τα 7.135.000.

– Συνολικά πάνω από 386.000 πολίτες άνω των δώδεκα ετών προστέθηκαν σε δυο εβδομάδες στον συνολικό πληθυσμό που έχει επιλέξει να εμβολιαστεί.

– Στο ίδιο διάστημα οι ανεμβολίαστοι πολίτες άνω των 60 ετών από 593.209 άτομα μειώθηκαν κατά 46.953 άτομα και έτσι οι εμβολιασμένοι στην ηλικιακή αυτή ομάδα έφτασαν το 82,2%.

– Τα εμβολιαστικά κέντρα από 1.500 εμβολιαστικά που ήταν το Σεπτέμβριο αυξήθηκαν τις τελευταίες ημέρες και έχουν φτάσει στα 2.300. Υπάρχει έτσι δυνατότητα για πάνω από 100.000 εμβολιασμούς την ημέρα.

Αυτό που γίνεται εμφανές από τις συζητήσεις με στελέχη είναι ότι η κυβέρνηση θέλει να πορευτεί το επόμενο χρονικό διάστημα και μέχρι την εορταστική περίοδο με το υπάρχον πλαίσιο των παρεμβάσεων. Ωστόσο, σε περίπτωση που απαιτηθεί η υιοθέτηση περαιτέρω μέτρων για την αναχαίτιση της πανδημίας, τότε ανάμεσα στα σενάρια που εξετάζονται βρίσκονται:

– Η αύξηση των rapid tests για τους μη εμβολιασμένους συμπολίτες μας από δύο σε τρία την εβδομάδα, με την πρόβλεψη οι έλεγχοι να είναι ημερήσιοι και όχι 48 ωρών.

– Η επαναφορά της χρήσης μάσκας παντού στους εξωτερικούς χώρους και όχι μόνο σε καταστάσεις συγχρωτισμού. Μέτρο που, έτσι κι αλλιώς, δεν έπαψε να βρίσκεται σε ισχύ.

“Θα υπάρξουν στοχευμένα μέτρα, όπως έγινε και στις ηλικίες άνω των 60. Θα υπάρξουν μέτρα για αυτούς που επιλέγουν να μην εμβολιαστούν. Σεβαστή επιλογή του καθενός να μην εμβολιαστεί, αλλά δεν είναι δυνατόν να “την πληρώνει” η πλειονότητα που αποφάσισε να εμβολιαστεί και έχει θωρακιστεί απέναντι στην πανδημία”, σημείωσε (Σκάι) ο υπουργός Υγείας, αφήνοντας ανοιχτό…δρόμο για τυχόν νέες παρεμβάσεις στο προσεχές χρονικό διάστημα.

You May Also Like

Όταν ο Τάσος Μπερδέσης σκότωσε με τρία χτυπήματα έναν 18χρονο πυγμάχο πάνω στο ρινγκ

Ο 18χρονος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο εγκεφαλικά νεκρός

Οι “Ορίζοντες” συμμετέχουν στην 48ώρη απεργία των δημοσιογράφων

ΕΣΗΕΑ: Νέα 48ωρη απεργία των δημοσιογράφων

Διευρύνεται η δυνατότητα ρύθμισης οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία σε έως και 120 δόσεις

Διευρύνεται η δυνατότητα ρύθμισης οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία σε έως και…

ΟΑΕΔ: 1500 νέες θέσεις εργασίας για άνεργους και εργαζόμενους

ΟΑΕΔ: 1500 νέες θέσεις εργασίας για άνεργους και εργαζόμενους

Φιλόδημος ΙΙ: 20 εκατομμύρια ευρώ σε Δήμους για τα αδέσποτα

Φιλόδημος ΙΙ: 20 εκατομμύρια  ευρώ σε Δήμους για τα αδέσποτα

Σχέδιο στήριξης για τις πυρόπληκτες τουριστικές επιχειρήσεις από το Υπουργείο Τουρισμού

  Σχέδιο στήριξης για τις πυρόπληκτες τουριστικές επιχειρήσεις από το Υπουργείο Τουρισμού

Συντάξεις Μαΐου 2020. Αλλαγές για αποφυγή συνωστισμού στα ΑΤΜ

Συντάξεις Μαΐου 2020. Αλλαγές για αποφυγή συνωστισμού στα ΑΤΜ