Ο σεΐχης (και «πράκτωρ») των Εμιράτων αγοράζει ελαιώνες στην Ελλάδα

Ο 49χρονος Ταχνούν μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναϊάν, αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών στη χώρα του, τον τελευταίο καιρό επενδύει σε χιλιάδες στρέμματα με ελαιόδενδρα στην Πελοπόννησο, στη Στερεά Ελλάδα, στην Κρήτη και σε μία μονάδα τυποποίησης στην Ηλεία – Επικεφαλής της εταιρείας που τα διαχειρίζεται είναι ο πρώην αρχηγός της ΕΥΠ Γιάννης Ρουμπάτης και η σύζυγός του

Κάπου στην Ερμιόνη σε έναν ελαιώνα με 60.000 ρίζες οι εργάτες μαζεύουν καθημερινά τις ελιές αυτή την περίοδο χωρίς να γνωρίζουν ότι το αφεντικό τους είναι πλέον ένας βαθύπλουτος σεΐχης από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Το ίδιο συμβαίνει και σε μια μονάδα τυποποίησης ελαιολάδου στον Νομό Ηλείας, όπου θα συσκευάζεται το λάδι του σεΐχη, ο οποίος μετά το real estate και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας εισέρχεται τρόπον τινά και στην αγροκαλλιέργεια. Πιθανότατα οι εργαζόμενοί του στις συγκεκριμένες δουλειές να μην τον δουν ποτέ, αφού ο συγκεκριμένος ιδιοκτήτης τόσο του ελαιώνα όσο και της μονάδας τυποποίησης είναι ένας μυστικοπαθής γαλαζοαίματος που δεν αρέσκεται καθόλου στη δημοσιότητα.

Κάτι μάλλον αναμενόμενο για τον Ταχνούν μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναϊάν, γόνο μιας από τις έξι οικογένειες που διαφεντεύουν τα Εμιράτα, μια και, εκτός από βαθύπλουτος επιχειρηματίας, είναι και επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της χώρας. Πάμπλουτος, ισχυρός και με κοφτερό μυαλό ο σεΐχης δραστηριοποιείται εδώ και δύο χρόνια στην Ελλάδα, αγοράζοντας ακίνητα, ξενοδοχεία και τώρα ελαιώνες.

Οι ελαιώνες του σεΐχη και τα ακίνητα-φιλέτα

Αν κάποιος θέλει να τον χαρακτηρίσει, ο όρος «αινιγματική προσωπικότητα» ταιριάζει γάντι σε αυτόν το μυστικοπαθή γαλαζοαίματο που εσχάτως εισήλθε και στην αγροκαλλιέργεια, με αγορές ελαιώνων στη Στερεά Ελλάδα, στην Πελοπόννησο και την Κρήτη με άγνωστο προς το παρόν τίμημα.

Η Ερμιόνη με τον ελαιώνα που έχει 60.000 ρίζες και η μονάδα τυποποίησης στον Νομό Ηλείας είναι μόνο η αρχή αφού, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ακολουθήσουν κι άλλες αγορές στον συγκεκριμένο χώρο παραγωγής και τυποποίησης ελαιολάδου.

Την νέα επένδυση του σεΐχη, όπως και όλες τις υπόλοιπες στην Ελλάδα, χειρίζεται η εταιρεία Druzy Α.Ε., συμφερόντων Ναϊάν, πρόεδρος της οποίας είναι ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ Γιάννης Ρουμπάτης και διευθύνουσα σύμβουλος η σύζυγός του Μαίρη Σάββα.

Ο Αλ Ναΐάν σπάνια έρχεται στα μέρη μας και όταν συμβαίνει αυτό το ξέρουν ελάχιστοι άνθρωποι, αφού ο αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δεν επιθυμεί την παραμικρή δημοσιότητα. Παρότι τυγχάνει τεράστιος επενδυτής στον χώρο του real estate και όχι μόνο, παραμένει στα 49 του χρόνια εν πολλοίς άγνωστος, ενώ στη χώρα μας έγινε ευρύτερα γνωστός όταν χτύπησε ένα ακίνητο-φιλέτο στη συμβολή των οδών Διονυσίου Αρεοπαγίτου και Μακρυγιάννη, το οποίο είχε βγει σε πλειστηριασμό, αλλά και το παλιό ξενοδοχείο «Club Ermioni» στο Πόρτο Χέλι.

Aμφότερα αναμένεται να μεταμορφωθούν με τον νέο χρόνο χάρη στον τεράστιο όμιλο του οποίου ηγείται ο Ταχνούν μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναϊάν, το πρώτο σε πολυτελή καταλύματα και το δεύτερο, που βρίσκεται μέσα σε έκταση 220 στρεμμάτων, σε ξενοδοχείο έξι αστέρων.

f2---IMG_0865
Η πρώτη επιχειρηματική κίνηση του 49χρονου Αραβα στην Ελλάδα είχε να κάνει με το ακίνητο-φιλέτο στη συμβολή Διονυσίου Αρεοπαγίτου και Μακρυγιάννη, το οποίο είχε βγει σε πλειστηριασμό
f3---ERMIONI-CLUB3
Στην ιδιοκτησία του βαθύπλουτου Αραβα έχει περιέλθει και το παλιό ξενοδοχείο «Eρμιόνη Κλαμπ» στο Πόρτο Χέλι που βρίσκεται μέσα σε μια έκταση 220 στρεμμάτων και πρόκειται να αναβαθμιστεί σε ξενοδοχείο έξι αστέρων

Η επενδυτική εισβολή του σεΐχη στην Ελλάδα ήταν αναμενόμενη γι’ αυτούς που γνωρίζουν πώς κινείται μέσω του δικού του Royal Group UAE. Πρόκειται για έναν θηριώδη όμιλο με δεκάδες εταιρείες -λέγεται ότι ξεπερνάνε τις 60- ο οποίος έχει κύκλο εργασιών ύψους 75 δισ. δολαρίων.

Η προσωπική του περιουσία υπολογίζεται σε πάνω από 10 δισ. δολάρια, αφού η μυστικότητα που διακρίνει κάθε λεπτομέρεια της ζωής του είναι πανταχού παρούσα -πόσο μάλλον σε ό,τι έχει να κάνει με τα περιουσιακά του στοιχεία.

Ο δισεκατομμυριούχος πράκτορας

Ο σεϊχης Ζαγιέντ μπιν Σουλτάν Αλ Ναϊάν πληροφορήθηκε τον ερχομό του έκτου γιου του, καρπό του γάμου του με την τρίτη σύζυγό του Φατίμα στις 4 Δεκεμβρίου του 1971. Ηταν αυτός που ίδρυσε ουσιαστικά το κράτος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και θεωρείται εξέχουσα μορφή του Αραβικού κόσμου. Ωστόσο ούτε κι αυτός θα φανταζόταν ότι ένας από τους γιους του θα κατέληγε να είναι ταυτόχρονα ένας υπερπράκτορας της Μέσης Ανατολής και πολύ μεγάλος επενδυτής. Διανύοντας το 50ό έτος της ηλικίας του, ο Ταχνούν κατάφερε ώστε τα Εμιράτα να είναι το μοναδικό ίσως κράτος στον κόσμο που δεν παρακολουθείται από τη CIA.

Διαθέτει μάλιστα τη μοναδική ικανότητα να πείθει τον πρώην πλέον αρχηγό της Μοσάντ Γιόσι Κοέν να τον επισκεφθεί και την ίδια στιγμή να διατηρεί ισορροπίες με την Τεχεράνη, τον μεγαλύτερο εχθρό της Αμερικής και του Ισραήλ. Είναι σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας και αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών στα Εμιράτα, τίτλος που του προσδίδει μεγάλη εξουσία.

Όσο και αν ψάξει κανείς δεν θα βρει φωτογραφία της γυναίκας του Χάλα, ούτε πόσα παιδιά απέκτησε μαζί της, αφού δεν αναφέρεται ούτε στο επίσημο βιογραφικό της, το οποίο είναι πλούσιο όσον αφορά τις επιδόσεις της στις τέχνες, κυρίως στην ποίηση.

Όσο για το δικό του, είναι επίσης λιτό ακόμη και σε ότι αφορά το Royal Group, έναν τεράστιο όμιλο με δεκάδες εταιρείες, ελάχιστες εκ των οποίων κατονομάζονται. Ο Ταχνούν είδε ευκαιρίες επενδύσεων στην Ελλάδα και προχώρησε άμεσα στις ενδεδειγμένες κινήσεις. Η πρώτη είχε να κάνει με το ακίνητο-φιλέτο στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου, έναν κατ’ ομολογία από τους ακριβότερους δρόμους της Αθήνας, το οποίο ανήκε παλαιότερα στον επιχειρηματία και μεγαλοεπενδυτή του Χρηματιστηρίου Γιάννη Τζιβέλη.

Στο πενταώροφο οίκημα εκτός από luxury κατοικίες για ανθρώπους με υψηλά εισοδήματα θα λειτουργούν και δύο εστιατόρια με ηχηρά ονόματα από brands του εξωτερικού, όπως το «Cipriani».

Το «Club Ermioni», ένα παλιό ξενοδοχείο στο Πόρτο Χέλι, το οποίο εκτείνεται σε μια έκταση 220 στρεμμάτων και αγοράστηκε πέρυσι, αφού το location είναι ιδανικό και η περιοχή ονειρική. Εκεί θα δημιουργηθεί ένα ξενοδοχείο έξι αστέρων, με ιδιωτικές βίλες και φημισμένα εστιατόρια και τίποτε δεν θα θυμίζει το παλιό ξενοδοχείο με δομές στα πρότυπα της δεκαετίας του ’80.

Τέλος η τρίτη εν Ελλάδι επένδυση του σεΐχη αφορά την ενέργεια και το deal που έχει να κάνει με την περιοχή της Μελίτης στη Φλώρινα, το οποίο δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, ώστε να γίνουν γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες – οι εμπλεκόμενοι όμως κάνουν λόγο για τεράστιο project.

Ο καρατέκα και η τέχνη

Η μόνη ιδιωτική πτυχή της ζωής του Αλ Ναϊάν που είναι πολύ γνωστή είναι το μεγάλο του πάθος για το καράτε, που κρατάει από τα μέσα της δεκαετίας του ’90.

Τότε, σπουδαστής ακόμη στις ΗΠΑ είδε για πρώτη φορά στη ζωή του αγώνες και «κόλλησε» με το Brazilian Jiu Jitsu (BJJ) και τον Γκρέισι Μπάρα, τον οποίο είχε θαυμάσει όταν κέρδισε αντιπάλους πολύ πιο δυνατούς σωματικά. Αποφάσισε λοιπόν να μυηθεί στα μυστικά της πολεμικής αυτής τέχνης και ένα μεσημέρι του 1995 πέρασε την είσοδο της σχολής του διάσημου Βραζιλιάνου στο Σαν Ντιέγκο, συστηνόμενος ως Μπεν.

Ηταν μόνος του, χωρίς σωματοφύλακες και άρχισε να παρακολουθεί ανελλιπώς τα μαθήματα του Νέλσον Μοντέιρο, ο οποίος διαπίστωσε πολύ γρήγορα ότι ο 24χρονος Μπεν ανυπομονούσε να γίνει ο καλύτερος.

Πήγαινε πρώτος και έφευγε τελευταίος, ήταν πάντα εθελοντής στις ασκήσεις και οι φήμες λένε ότι συχνά προσφερόταν να καθαρίσει το στρώμα όπου οι αθλητές μάχονταν, μια ιεροτελεστία του Brazilian Jiu Jitsu που αφορά τους πρωτάρηδες και τους κατόχους της λευκής ζώνης. Χρειάστηκε να περάσουν έξι μήνες μέχρι να έρθει η μέρα όπου ο νεαρός σεΐχης αποκάλυψε στον Μοντέιρο την πραγματική του ταυτότητα καλώντας τον μάλιστα να τον επισκεφτεί στο Αμπού Ντάμπι.

Παθιασμένος με το άθλημα, έφτασε να είναι κάτοχος της μαύρης ζώνης και φρόντισε να το διαδώσει και στα Εμιράτα, καλώντας πολύ συχνά κορυφαία ονόματα του BJJ για να παραδώσουν μαθήματα ενώ διοργάνωσε και αγώνες με αθλητές από όλο τον κόσμο.

Το καθημερινό του πρόγραμμα γνωρίζουν ελάχιστοι άνθρωποι της απολύτου εμπιστοσύνης του και, όποτε χρειάζεται να ταξιδέψει, επιβιβάζεται την τελευταία στιγμή σε ένα από τα δύο Boeing που κατέχει, όπως συνέβη σε ένα ταξίδι που έκανε στην Τεχεράνη.

Ηταν μια κίνηση την οποία δεν είδαν με καλό μάτι οι Αμερικανοί, παρότι επίσημα τα Εμιράτα αρνήθηκαν να επιβεβαιώσουν την είδηση σε ΜΜΕ που πληροφορήθηκαν από πηγές το ταξίδι του σεΐχη στον Νο 1 εχθρό τους.

Πληροφορίες που βλέπουν κατά καιρούς το φως της δημοσιότητας εικάζουν ότι ο πράκτορας-επενδυτής διαθέτει κατοικίες, μεταξύ άλλων, στο Λονδίνο, στο Μονακό, στη Νέα Υόρκη, στο Παρίσι και το Μαϊάμι, ενώ είναι ιδιοκτήτης ενός νησιού. Εχει στην κατοχή του την εντυπωσιακή θαλαμηγό «Mayrah», μήκους 125 μέτρων. Πρόκειται για ένα custom made mega yacht, με εκπληκτική διακόσμηση που μπορεί να φιλοξενήσει 36 καλεσμένους και συχνά θεάται τα καλοκαίρια στο Σεν Τροπέ, στη Σαρδηνία και το Κάπρι, το οποίο διαθέτει ελικοδρόμιο, σινεμά, τζακούζι και μια τεράστια πλατφόρμα για να βουτάνε σε καταγάλανα νερά οι τυχεροί προσκεκλημένοι του.

Κατασκοπεία στα social media

Τα τελευταία δύο χρόνια ο Ταχνούν μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναϊάν είδε αρκετές φορές το όνομά του να συζητιέται όχι τόσο για τα επιχειρηματικά του projects αλλά για θέματα που αφορούν αποκλειστικά την άλλη του ιδιότητα. Eνα από αυτά αφορούσε μια πολύ δημοφιλή εφαρμογή για κινητά, το ToTok, που έφτασε να έχει πάνω από τέσσερα εκατομμύρια χρήστες στην περιοχή του Κόλπου.

Η εφαρμογή που ανέβαζε το επίπεδο του chat και των βιντεοκλήσεων είχε αναπτυχθεί από μια εταιρεία που ανήκε σε συγγενικό πρόσωπο του σεΐχη και, σύμφωνα με ρεπορτάζ των «New York Times», ήταν ένα πρώτης τάξης κατασκοπευτικό εργαλείο για τις μυστικές υπηρεσίες των Εμιράτων. Μέσω της εφαρμογής, όπως γράφτηκε στο ρεπορτάζ των «Times», όλες οι συνομιλίες παρακολουθούνταν συστηματικά και αναλύονταν παραβιάζοντας ό,τι αφορά τα προσωπικά δεδομένα.

Μετά τον θόρυβο που ξεσηκώθηκε, τόσο η Apple όσο και η Google έβγαλαν την εφαρμογή από τις πλατφόρμες τους, παρά τις διαμαρτυρίες της εταιρείας του ToTok που έκανε λόγο για ασύστολα ψεύδη και κατηγορίες που δεν περιείχαν ούτε ίχνος αλήθειας. Ο σεΐχης επέλεξε τη συνήθη σιωπή που τηρεί σε όλη του την επαγγελματική διαδρομή ειδικά από τη στιγμή που το θέμα αφορούσε την εσωτερική ασφάλεια του κράτους.

Το ίδιο συνέβη πριν από λίγες ημέρες όταν, σύμφωνα με έγγραφα που δημοσιεύτηκαν στα Pandora Papers, έδειξαν ότι ο σεΐχης ήταν ιδιοκτήτης μιας εταιρείας των Βρετανικών Παρθένων Νήσων χρησιμοποιώντας μη καταχωρημένες μετοχές στον κομιστή, οι οποίες παρέχουν βαθιά μυστικότητα επειδή ανήκουν σε όποιον κατέχει τα φυσικά πιστοποιητικά μετοχών.

Οι μετοχές στον κομιστή έχουν απαγορευτεί από καιρό σε πολλές περιπτώσεις, ενώ ο σεΐχης ενεπλάκη προ μηνών και σε ένα πολιτικό σκάνδαλο που αφορούσε τον στενό φίλο του Ντόναλντ Τραμπ, Αμερικανό δισεκατομμυριούχο Τόμας Μπαράκ. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ κατηγορεί τον Μπαράκ ότι ενήργησε ως πράκτορας των ΗΑΕ, παρέχοντας βοήθεια σε υψηλόβαθμους αξιωματούχους τους -συμπεριλαμβανομένου ενός που θεωρείται πολύ πιθανό να είναι ο σεΐχης Ταχνούν- οι οποίοι προσπαθούσαν να επηρεάσουν τις πολιτικές της κυβέρνησης Τραμπ.

Εξακολουθώντας να κινείται στον θολό κόσμο των μυστικών υπηρεσιών ως σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας σε μια περιοχή όπου πάντοτε οι ισορροπίες ήταν πολύ λεπτές, ο σεΐχης έπραξε το αυτονόητο όταν ρωτήθηκε για τη συγκεκριμένη υπόθεση: δεν απάντησε ποτέ.

You May Also Like

Σε λειτουργία η πλατφόρμα «edupass.gov.gr» για τα Πανεπιστήμια

Σε λειτουργία η πλατφόρμα «edupass.gov.gr» για τα Πανεπιστήμια

Θεσσαλονίκη: Η 41χρονη Γεωργία χέρι-χέρι με τον σύντροφό λίγη ώρα πριν τη δολοφονήσει – Δείτε βίντεο

Η Γεωργία προχωράει μαζί με τον σύντροφό της κοντά στο σπίτι του 39χρονου

Αρπαγή 10χρονης στη Θεσσαλονίκη: Στο μικροσκόπιο οι συνθήκες διαβίωσης με την οικογένεια

Αρπαγή 10χρονης στη Θεσσαλονίκη: Στο μικροσκόπιο οι συνθήκες διαβίωσης με την οικογένεια

Οργή ξενοδόχων για το Airbnb: «Ξεπερασμένες ρυθμίσεις, ανεξέλεγκτη η στεγαστική κρίση»

Οι ξενοδόχοι αποδομούν τις ρυθμίσεις που ανακοινώθηκαν για τη βραχυχρόνια μίσθωση τύπου Airbnb.

e-ΕΦΚΑ: Άνοιξε η ειδική πλατφόρμα για άμεση και προσωποποιημένη πληροφόρηση των συνταξιούχων σχετικά με τον επανυπολογισμό των συντάξεων τους

e-ΕΦΚΑ: Άνοιξε η ειδική πλατφόρμα για άμεση και προσωποποιημένη πληροφόρηση των συνταξιούχων…

Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Τετάρτη 21 Απριλίου

Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Τετάρτη 21 Απριλίου

Πότε πληρώνονται συντάξεις και επιδόματα (ημερομηνίες)

Πότε πληρώνονται συντάξεις και επιδόματα (ημερομηνίες)

“Κόκκινα” τα μισά δάνεια στην Ελλάδα – Τελευταία ευκαιρία για ρύθμιση λένε οι τράπεζες

Προτάσεις για την αποτελεσματικότερη μείωση των «κόκκινων δανείων» στην ΕΕ κατέθεσε σήμερα…