Βροχή απλήρωτων λογαριασμών ρεύματος και «μαύρα μαντάτα» από τους παρόχους

Μαύρα μαντάτα από το μέτωπο των λογαριασμών ρεύματος έρχονται από όλες τις κατευθύνσεις: εταιρίες παραγωγής και προμηθευτές (ΔΕΗ και εναλλακτικοί) στέλνουν παντού μηνύματα ότι «βρισκόμαστε μπροστά στην αρχή μεγάλου κύματος απλήρωτων λογαριασμών που ξεκινούν με τη μέθοδο πληρωμής έναντι και εξελίσσονται σιγά σιγά σε κόκκινες οφειλές. Είναι ξεκάθαρο ότι το πρώτο τρίμηνο του 2022 θα είναι κολαστήριο για τους καταναλωτές, για τις εταιρίες αλλά και για το Δημόσιο αφού οι αυξήσεις τιμολογίων ίσως προσεγγίσουν το 20% και τα φέσια θα εκτοξευτούν».

Στο επιτελείο του Υπουργείου Ενέργειας (ΥΠΕΝ) ο προβληματισμός κορυφώνεται και ο υπουργός κ. Κώστας Σκρέκας είχε συνεργασία με την διοίκηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας που έχει αναλάβει το δύσκολο έργο της σημαντικής ελάφρυνσης των λογαριασμών αερίου για να ανακουφιστούν τα νοικοκυριά.

Γιατί «ξέφυγε» η τιμή του φυσικού αερίου;

Στα ύψη η τιμή του φυσικού αερίου

«Η μέση τιμή του φυσικού αερίου για το 2022 έχει υπολογιστεί  γύρω στα 70 ευρώ ανά μεγαβατώρα (το 2021 ήταν 18-23 ευρώ μόνον)  συνεπώς το κόστος της κρίσης συνολικά θα ξεπεράσει τα 4,5 δις και θα επιβαρύνει  το ΑΕΠ άρα και την ανάπτυξη της χώρας. Είναι όμως  μόνο αυτό το κόστος τελικά; Μέσα σε 4-5 ημέρες οι τιμές φυσικού αερίου με τα μελλοντικά συμβόλαια του 2022, πήραν 23% πάνω και έφτασαν τα 177 ευρώ για το Μάρτιο (πρώτο τρίμηνο), 128 ευρώ για τον Ιούνιο, 126 ευρώ για το Σεπτέμβριο παρά το ότι η κατανάλωση το καλοκαίρι πέφτει κατακόρυφα και 128 για το Δεκέμβριο του 2022. Συνεπώς η μέση τιμή φυσικού αερίου για την επόμενη χρονιά θα είναι με το ρυθμό αυτό στα 140 ευρώ, ενώ ο προϋπολογισμός έχει καταρτιστεί για μέση τιμή στα 70 ευρώ, στα μισά! Καταλαβαίνετε όλοι το εξωφρενικό επιπλέον κόστος» μας λένε στελέχη του ΥΠΟΙΚ και του Γενικού Λογιστηρίου (ΓΛΚ).

Μόλις  λίγες μέρες πριν, τα ίδια μελλοντικά συμβόλαια έδειχναν μέσο όρο στα 94 ευρώ για το 2022 και τώρα πήγαν στα 140! Στη συνέχεια όμως  ο Βλαντιμίρ Πούτιν έκλεισε για λίγο τη στρόφιγγα του αερίου και μείωσε τις ποσότητες. Μίλησε επίσης για κλιμάκωση της έντασης στην Ευρώπη και για  «λανθασμένη αποτίμηση» της έκβασης του Ψυχρού Πολέμου και απείλησε  ότι η Μόσχα θα δώσει «στρατιωτική και τεχνική απάντηση», αν οι δυτικοί της αντίπαλοι δεν θέσουν τέλος στην πολιτική τους που τη χαρακτήρισε «εχθρική» απέναντι στην Ρωσία.

Κάπως έτσι όλοι οι οικονομικοί υπολογισμοί τινάχτηκαν στον αέρα και την πληρώνουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις με νέα έκρηξη της ενεργειακής πανδημίας.

Πανικός στους προμηθευτές από τα φέσια 

Οι άνθρωποι των καθετοποιημένων εταιριών ρεύματος και φυσικού αερίου είναι σαφείς στις διαπιστώσεις τους: «οι καταναλωτές ψάχνουν απεγνωσμένα αλλαγές προμηθευτών για  πιο φτηνά συμβόλαια με 1-2 μήνες δωρεάν παροχή. Ως διακανονισμό του λογαριασμού τους δηλαδή που είναι πχ  100 ευρώ, πληρώνουν 50-60 ευρώ και χαρακτηρίζουν ληξιπρόθεσμο το υπόλοιπο που όμως μένει απλήρωτο αφού και στον επόμενο λογαριασμό μερική αποπληρωμή θα κάνουν. Έτσι αρχίζουν και μαζεύονται σιγά σιγά τα φέσια. Από την πλευρά του οι επιχειρηματικοί πελάτες  στον τομέα του εμπορίου όπως τα πολυκαταστήματα, καθυστερούν λέγοντας πως περιμένουν την εορταστική περίοδο για ρευστότητα και πληρώνουν  πρώτα από όλα τους εργαζόμενους. Ιδού η κρίση με τα φέσια λοιπόν και αναρωτιέμαι τι θα γίνει από Ιανουάριο που θα πέσει κατακόρυφα ο τζίρος».

Αλλά και τα στελέχη του ΥΠΕΝ προσεγγίζουν το πρόβλημα: «είναι ξεκάθαρο ότι πάμε για νέο κύμα ανείσπρακτων οφειλών, τη στιγμή που  οι εταιρείες προμήθειας ήδη  έχουν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας και αναγκαστικά  αυξάνουν το δανεισμό τους με αποτέλεσμα να πέσουμε σε φαύλο κύκλο. Θα ενισχύσουμε με πάνω από 1 δις τους λογαριασμούς το 2022 με κονδύλια από τα δικαιώματα ρύπων αλλά μάλλον δεν θα φτάσουν!» μας λένε.

Προσθετικά, έμπειρο στέλεχος της ΡΑΕ προβλέπει: «Το πρώτο τρίμηνο του 2022 έρχονται νέες αυξήσεις στα τιμολόγια πάνω από 15% και μέχρι εκεί η κρατική ενίσχυση θα αντιμετωπίσει μερικώς το πρόβλημα. Μετά όμως τα λεφτά τελειώνουν, ουδείς γνωρίζει τι θα γίνει, η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει αναγκαστικά κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά θα συμφωνήσει η Κομισιόν;

Ποια Κομισιόν και ποια ΕΕ; Μα αυτή που κάνει πως δεν βλέπει το τεράστιο πρόβλημα και έχει φύγει διακοπές Χριστουγέννων και μάλιστα με τη  μετάλλαξη Όμικρον μαζί!».

Επίσης εμπορικός διευθυντής μεγάλης καθετοποιημένης ενεργειακής εταιρίας μας λέει: «ένας οικιακός καταναλωτής που πλήρωσε σχεδόν 26 λεπτά τη κιλοβατώρα στον εκκαθαριστικό του Δεκεμβρίου, στο  λογαριασμό Ιανουαρίου θα την πληρώσει κοντά στα 30  λεπτά με αύξηση  15,4%, δεν το λες και λίγο μέσα στην καταιγίδα».

Μεγάλο πρόβλημα στην ΕΕ αλλά οι Βρυξέλλες το έριξαν στην ποίηση!Η ζωή μετά το PEPP: Τι να περιμένουμε για ελληνικά ομόλογα

Στο ελληνικό χρηματιστήριο ενέργειας, η τιμή χονδρικής στο ρεύμα έφτασε πολύ πρόσφατα στα  415 ευρώ, ενώ η ανώτατη εκτοξεύτηκε για λίγη ώρα στα  550 ευρώ και μετά υποχώρησε ευτυχώς, με συμβόλαια αερίου στα 145-147 ευρώ. Η μέση τιμή χονδρικής για το  Δεκέμβριο ήταν 240 ευρώ, όταν για όλο το Νοέμβριο ήταν 228 ευρώ. Όμως πλέον τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για την επόμενη χρονιά ανέβηκαν στα 185-188 ευρώ οπότε η τιμή χονδρικής στο ρεύμα θα προσεγγίσει τα 450 ευρώ του χρόνου. Για φέτος η χονδρική θα κλείσει στα 280 ευρώ, συνεπώς η λιανική θα ανέβει στα 320 ευρώ από τον Ιανουάριο.

Το πρόβλημα φυσικά δεν είναι ελληνικό αλλά όλης της ΕΕ με τη τιμή χονδρικής στην Γαλλία να κινείται σήμερα στα 455 ευρώ, στην Γερμανία στα 418 ευρώ, στην Ρουμανία σε 430 ευρώ και στην Αυστρία σε 429.

“Δειλοί μοιραίοι και άβουλοι αντάμα προσμένουμε ίσως κάποιο θάμα!”

«Η ηγεσία της  ΕΕ είναι φανερό πως έχει φύγει πρόωρες διακοπές αφού δεν αναφέρθηκε καν  στην ενεργειακή κρίση στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της περασμένης Πέμπτης» μας λέει Έλληνας με πολύχρονη πείρα στην Κομισιόν (αυτός τουλάχιστον παραμένει στο γραφείο του στις Βρυξέλλες) και συμπληρώνει: «αφού εμείς εδώ στην ΕΕ απλώς κοιτάζουμε αμέτοχοι και ανήμποροι  τις τιμές της ενέργειας να εκτοξεύονται και παραμένουμε άπραγοι όμηροι του Πούτιν, είναι ξεκάθαρο ότι θα μας αμφισβητούν συνολικά οι καταναλωτές και ψηφοφόροι ως  ευρωπαϊκή κορυφή που θέλει να  ρυθμίσει το μέλλον.

Η αδυναμία συντονισμένης δράσης απέναντι στην ενεργειακή κρίση, πριονίζει την  πράσινη μετάβαση, και απαξιώνει την έννοια της Ενωμένης Ευρώπης ως παγκόσμιας δύναμης» και κλείνει την ανάλυσή του: «Εδώ στις Βρυξέλλες σήμερα, δειλοί μοιραίοι και άβουλοι αντάμα, προσμένουμε ίσως κάποιο θάμα» καταλήγοντας με απαισιοδοξία και καταφεύγοντας στην ποίηση…

You May Also Like

Ελληνική «επιδότηση» στους Βούλγαρους – Φόρος στο διερχόμενο ρωσικό αέριο

Η Ελλάδα εισάγει μέσω της Βουλγαρίας 3,5-6 δισ. κ.μ. φυσικού αερίου ετησίως.

«Κοινή Συνέντευξη Τύπου των προέδρων της ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ & ΕΤΕΑΝ με θέμα: την αναβάθμιση της ΕΤΕΑΝ ΑΕ σε αναπτυξιακό ταμείο»

Πραγματοποιήθηκε κοινή Συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της ΕΣΕΕ από τον Πρόεδρο της…

ΟΑΕΔ: Αλλάζουν όλα στο επίδομα ανεργίας – Πλαφόν 1.200 ευρώ τον μήνα για το πρώτο 6μηνο

Προβληματισμός για την «ισόβια ανεργία» – Σε άλλες χώρες της Ευρώπης αν…

Γεώργιος Αμυράς κατά την συνάντησή του στην Φλώρινα

Ζητήματα που αφορούν υποθέσεις των δασικών χαρτών στην Δυτική Μακεδονία έθεσε μεταξύ…

Τα ενοίκια στον σκληρό πυρήνα της ανεργίας

Εκτίναξη των ενοικίων και η δραματική αλλαγή στις συνθήκες εργασίας στους τουριστικούς προορισμούς

Ιρλανδία: Έλληνας νοσηλευτής λέει ότι πληρώθηκε 500 ευρώ καθαρά για 12ωρη βάρδια την ημέρα των Χριστουγέννων

Ο μισθός του νοσηλευτή στην Ιρλανδία είναι 4.000 ευρώ μικτά, περίπου 3.200 ευρώ καθαρά

Τα 7 μέτρα ενίσχυσης πολυτέκνων

Τα 7 μέτρα ενίσχυσης πολυτέκνων

Καμπανάκι για την οικονομία η έκρηξη του ελλείμματος στο ισοζύγιο

Table of Contents Hide Καμπανάκι για την οικονομία η έκρηξη του ελλείμματος…