Επένδυση 25 εκατ. από τον Ιβάν Σαββίδη στη Σουρωτή

Του Γιώργου Λαμπίρη

Στην δημιουργία νέου εργοστασίου στην περιοχή της Σουρωτής, όπου βρίσκεται η ήδη υπάρχουσα μονάδα παραγωγής προχωράει από τις αρχές του νέου έτους η ομώνυμη εταιρεία παραγωγής του γνωστού ανθρακούχου φυσικού μεταλλικού νερού, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr. Η συγκεκριμένη επένδυση έχει συνολικό ύψος που αγγίζει τα 25 εκατ. ευρώ και αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του επόμενου έτους, το αργότερο στις αρχές του 2023. Κατά τις ίδιες πληροφορίες στο επίκεντρο της δραστηριότητας της νέας παραγωγικής μονάδας που έρχεται να εκσυγχρονίσει την προϋπάρχουσα, θα τεθεί εκτός από την ενίσχυση της παραγωγής του ανθρακούχου νερού “Σουρωτή” και η ενίσχυση του χαρτοφυλακίου της εταιρείας με νέα προϊόντα. Επί της ουσίας η εταιρεία με αυτή την κίνηση βλέπει και σε νέα προϊόντα που κατατάσσονται στην κατηγορία των premium carbonated beverages, όπου ήδη έχει δημιουργήσει προϊόντα με βασικό συστατικό το ανθρακούχο μεταλλικό νερό, εμπλουτισμένα με φυσικό άρωμα δυόσμου και μέντας, με λεμόνι και λάιμ, με μαστίχα, με φυσικό άρωμα αγγουριού και με φυσικό άρωμα ρόδου. Πρόκειται για μία κατηγορία προϊόντων που έχει αναπτύξει ως εναλλακτική πρόταση των αναψυκτικών, και τα οποία δεν περιέχουν ζάχαρη.

Αυτή είναι και η βασική κατεύθυνση και φιλοσοφία της εταιρείας μέσα από την επένδυση που θα υλοποιήσει κατασκευάζοντας το νέο εργοστάσιο, η υλοποίηση της οποίας έχει τη σύμφωνη γνώμη όλων των μετόχων της επιχείρησης και συγκεκριμένα του Ιβάν Σαββίδη, της Coca-Cola, του Δήμου Θέρμης και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Η έμφαση της εταιρείας μέσω της νέας επένδυσης δίνεται επί της ουσίας σε προϊόντα που μπορούν να ακολουθήσουν την τάση της αγοράς και τη ζήτηση για φυσικά και υγιεινά προϊόντα, σκοπό που έρχεται να επιτελέσει και με τη συγκεκριμένη κίνηση.

Πάνω από το 2019 οι πωλήσεις του 2021 – Γυρίζει σε θετικό EBITDA

Ας σημειωθεί ότι μετά την αλλαγή μετοχικών ισορροπιών στην εταιρεία και την είσοδο του Ιβάν Σαββίδη και της Coca -Cola το 2017, για πρώτη φορά κατά τις ίδιες πληροφορίες η εταιρεία θα παρουσιάσει θετικό EBITDA, ενισχυμένο κατά περίπου 1 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το 2020. Σε ό,τι αφορά τις πωλήσεις της η Σουρωτή καταγράφει αύξηση κύκλου εργασιών για φέτος που θα ανέλθει σε διψήφιο ποσοστό σε σύγκριση με το 2019 – που θεωρείται συγκρίσιμο έτος καθότι δεν είχε επηρεαστεί από την πανδημία -, φτάνοντας περίπου τα 13 εκατ. ευρώ. Θυμίζουμε ότι ο κύκλος εργασιών το 2020, μία χρονιά κατά την οποία η εταιρεία της βορείου Ελλάδος επηρεάστηκε σημαντικά όπως και πολλές επιχειρήσεις, η Σουρωτή κινήθηκε πτωτικά στα 10,09 εκατ. ευρώ, από 12,1 εκατ. ευρώ που ήταν το 2019. Περίπου το 60% των πωλήσεών της προέρχεται από τα σημεία HoReCa (ξενοδοχεία, εστίαση, catering) και το υπόλοιπο 40% προέρχεται από τα σούπερ μάρκετ και τα σημεία λιανικής πώλησης. Μάλιστα η αγορά του HoReCa κινείται εντονότερα ανοδικά για την εταιρεία σε σύγκριση με το δίκτυο της λιανικής.

 

Οι παίκτες στην κατηγορία του ανθρακούχου

Σε ό,τι αφορά τις ισορροπίες μεταξύ των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο ανθρακούχο νερό, υφίσταται ανατροπή στην πρώτη θέση της κατηγορίας από πλευράς μεριδίων βάσει στοιχείων που είχε παρουσιάσει πρόσφατα το Capital.gr και αφορούν στην αγορά των σούπερ μάρκετ σε πανελλαδική βάση. Ειδικότερα, το 2020 την πρώτη θέση στις πωλήσεις ανθρακούχου σε όγκο είχε η Σουρωτή με μερίδιο 21,4% έναντι του ανταγωνισμού της. Ωστόσο τον Οκτώβριο του 2021 η συγκεκριμένη συνθήκη ανατράπηκε καθώς η Σουρωτή κατήλθε στο 18,4% και στην πρώτη θέση βρέθηκε στο Ζαγόρι με 20,5% από 16,7% που ήταν το 2020. Τρίτος παίκτης στο ανθρακούχο είναι τον Οκτώβριο του 2021 η ιδιωτική ετικέτα με 16,3% και ελαφρά μείωση κατά μία μονάδα από 17,3% που ήταν το 2020. Έπονται το Μιτσικέλι της Ηπειρωτικής Βιομηχανίας Εμφιαλώσεων (Βίκος) με 10,1%, το Ξινό Νερό Φλώρινας με 9,3%, το Ζaros με 6,3%, το Perrier με 5,2%, το San Pellegrino με 2,5%, το Mastiqua με 2,4% και το Acua Carpatica με 1,6%.

You May Also Like

Πανελλαδικές 2022: Τα 5 «κλειδιά» για την συμπλήρωση του Μηχανογραφικού Δελτίου

Τμήματα που αν και συνήθως έχουν χαμηλή βάση εισαγωγής, όπως το Μαθηματικό…

Ιμαλάια: Νεκρός ο Έλληνας ορειβάτης Αντώνης Σύκαρης – Σκοτώθηκε σε κατάβαση από την κορυφή στο Νεπάλ

Ο ορειβάτης Αντώνης Σύκαρης πέθανε, σε ηλικία 60 ετών, ενώ κατέβαινε το βουνό Νταουλαγκίρι,…

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Να ανοίξουν τώρα όλες οι εκκλησίες στην Ελλάδα

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Να ανοίξουν τώρα όλες οι εκκλησίες στην Ελλάδα

Κόβουν τις «ακριβές» συνήθειες της πανδημίας οι καταναλωτές

Φρένο σε αγορές βιολογικών προϊόντων και συμπληρωμάτων διατροφής λόγω ακρίβειας

Ο χάρτης πληρωμών από τις 19 έως τις 23 Φεβρουαρίου: Τι θα πληρώσουν e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ

Συνολικά 99.530.022 ευρώ θα καταβληθούν σε 90.011 δικαιούχους

Ηράκλειο: Έχασε τη μάχη για τη ζωή ο δίχρονος Νικόλας

Δώδεκα μέρες μετά το τροχαίο στη Λυγαριά

Έβρος: Viral η φωτογραφία του πυροσβέστη που κοιμάται στην καμένη γη μετά την φωτιά

Όλοι τους αποκαλούν “ήρωες”, δεν είναι τυχαίο, βγαίνει αυθόρμητα.

Eurogroup: Έρχεται το «πράσινο φως» για τα 6,7 δισ. ευρώ

Μετά και την πιστοληπτική αναβάθμιση της Ελλάδας, τη Δευτέρα οι ΥΠΟΙΚ της…