«Τα παιδιά μας και τα παιδιά όλου του κόσμου έχουν υποφέρει πάρα πολύ τα τελευταία δύο χρόνια. Δεν πρέπει να τιμωρούνται τα παιδιά μας».

Στο άνοιγμα των σχολείων εν μέσω της μετάλλαξης Όμικρον αναφέρθηκε η Νίκη Κεραμέως, τονίζοντας πως έτσι οι μαθητές θα είναι πιο προστατευμένοι.
Σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας, τα παιδιά πρέπει να είναι στο σχολείο για παιδαγωγικούς και ψυχοσυναισθηματικούς λόγους καθώς μαθαίνουν γράμματα αλλά και εξελίσσονται.
Επισήμανε πως είναι πιο ασφαλή τα παιδιά στο σχολείο καθώς θα κάνουν δύο τεστ και αν υπάρξει κρούσμα, θα κάνουν τεστ κάθε μέρα, ένα μέτρο που δεν εφαρμόζεται αλλού στην κοινωνία.
«Δεν έχω βρει άλλη ευρωπαϊκή χώρα να κάνει τόσους αυξημένους ελέγχους σε περίπτωση κρούσματος» σημείωσε η κα Κεραμέως, προσθέτοντας πως η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη «επενδύει χρήματα» για την ασφάλεια των μαθητών.
Μάλιστα, τάχθηκε υπέρ του ανοίγματος, υπενθυμίζοντας πως τα σχολεία επαναλειτούργησαν τον Σεπτέμβριο με τη μετάλλαξη Δέλτα και χωρίς εμβολιασμένους μαθητές.

Σχετικά με τα self test η κα Κεραμέως είπε: «Τα self test είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο. Πλέον είναι κανόνας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Από Σεπτέμβριο ως Δεκέμβριο το 84% των κρουσμάτων ανιχνεύτηκαν από τα τεστ. Όταν έκλεισαν τα σχολεία, το νούμερο αυτό έπεσε στο 40%».

Επανέλαβε πως τα τεστ είναι το κλειδί, ενώ αν υπάρξει ενδοσχολική διασπορά θα κλείσει το τμήμα, και διερωτήθηκε αν οι γονείς προτιμούν να κάνουν δύο εβδομαδιαία τεστ πριν πάνε στις τάξεις τα παιδιά τους ή να μην γίνονται καθόλου έλεγχοι.
Αναφορικά με την τηλεκπαίδευση, διαβεβαίωσε πως μπορεί να καλύψει όλη τη χώρα ενώ έχουν όλοι οι εκπαιδευτικοί τους κωδικούς τους.
«Όταν κλείνει ένα τμήμα αμέσως περνάει σε τηλεκπαίδευση. Η τηλεκπαίδευση είναι σε ισχύ, λειτουργεί, δεν θέλουμε να είναι ο κανόνας όμως. Έχουν όλοι οι εκπαιδευτικοί τους κωδικούς τους», πρόσθεσε.
Σχετικά με τις αναπληρώσεις εκπαιδευτικών σε περίπτωση που νοσήσουν εξήγησε πως θα αξιοποιηθεί όλο το διαθέσιμο προσωπικό για να καλυφθούν οι όποιες ανάγκες προκύψουν ενώ ήδη διαδικτυακά μαθήματα γίνονται σε παιδιά που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.
Τέλος για τα Πανεπιστήμια ανέφερε πως ο χρονισμός με την επέλαση της Όμικρον είναι θετικός καθώς δεν έχουμε μαζικές συναθροίσεις στις σχολές ενώ είναι και υψηλά τα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης και χωρίς να υπάρχει και υποχρεωτικότητα.