Κορωνοϊός: Εκπνέει η διορία επιβολής προστίμου στους ανεμβολίαστους

Κανονικά και χωρίς παράταση θα επιβληθεί από την ερχόμενη εβδομάδα το διοικητικό πρόστιμο των 100 ευρώ μηνιαίως σε πολίτες άνω των 60 ετών που δεν έχουν εμβολιαστεί έως την προσεχή Κυριακή, διεμήνυσε χθες ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης. Oπως σημείωσε μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, μόνες εξαιρέσεις αφορούν πολίτες που έχουν κάνει αίτηση απαλλαγής από την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για ιατρικούς λόγους και το αίτημά τους είτε έγινε δεκτό είτε δεν έχει εξετασθεί ακόμα, καθώς και όσους έχουν κάνει αίτηση για κατ’ οίκον εμβολιασμό που δεν έχει διενεργηθεί ακόμα. Πάντως, όπως διευκρίνισε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, «σύμφωνα με τις οδηγίες που έχει δώσει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, αλλά ακολουθούνται και σε άλλες χώρες, είναι εξαιρετικά σπάνιο να συντρέχει λόγος υγείας μη εμβολιασμού. Ακόμη και κάποιος να έχει αντένδειξη εμβολιασμού σε ένα είδος εμβολίου, μπορεί να εμβολιαστεί με το άλλο είδος εμβολίου».

Από την ημέρα της ανακοίνωσης της υποχρεωτικότητας έως και χθες είχαν κλειστεί περισσότερα από 180.000 ραντεβού πρώτης δόσης από πολίτες άνω των 60 ετών. Πολλά από αυτά αφορούν κατ’ οίκον εμβολιασμούς. Είναι ενδεικτικό ότι  δύο ημέρες πριν από την ανακοίνωση του υποχρεωτικού εμβολιασμού, οι αιτήσεις για κατ’ οίκον εμβολιασμό ήταν 23.865 και πλέον έχουν φτάσει τις 76.900, εκ των οποίων 55.000 έχουν ήδη διεκπεραιωθεί.  Είναι 100 ευρώ τον μήνα και αφορά τους άνω των 60 – Εξαιρούνται οι κατ’ οίκον εμβολιαζόμενοι και όσοι έχουν κάνει αίτηση απαλλαγής από την υποχρεωτικότητα.

Σχετικά με την απαλλαγή από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για ιατρικούς λόγους, η σχετική αίτηση μπορεί να γίνει από τον θεράποντα ιατρό, εάν και εφόσον το κρίνει, έως την Παρασκευή 14 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες, από την εφαρμογή του υποχρεωτικού μέτρου του εμβολιασμού κατά του SARS-CoV-2 εξαιρούνται οι πολίτες που έχουν αποδεδειγμένα λόγους υγείας που εμποδίζουν τη διενέργεια του εμβολίου. Συγκεκριμένα, σοβαρή αλλεργική αντίδραση, διαγνωσμένη αλλεργία, σύνδρομο θρόμβωσης με θρομβοπενία, ιστορικό θρομβοπενίας και διάγνωση περικαρδίτιδας ή μυοκαρδίτιδας. Αρμόδιες για τη λήψη της απόφασης απαλλαγής από την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού είναι οι τριμελείς επιτροπές σε κάθε υγειονομική περιφέρεια. Οι αιτήσεις εξαίρεσης από την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού διαβιβάζονται αυθημερόν αποκλειστικά μέσω του θεράποντος ιατρού σε ηλεκτρονική διεύθυνση που ανακοινώνεται στον ιστότοπο κάθε υγειονομικής περιφέρειας.

Η αίτηση περιλαμβάνει πλήρη στοιχεία του αιτούντος, καθώς και του θεράποντος ιατρού (όνομα και επώνυμο, ΑΜΚΑ, ηλεκτρονική διεύθυνση για την αποστολή της απόφασης της αρμόδιας υγειονομικής επιτροπής), ο λόγος εξαίρεσης και φυσικά η ιατρική βεβαίωση απόδειξης του λόγου εξαίρεσης με όλα τα αναγκαία στοιχεία, καθώς και κάθε άλλο κρίσιμο αποδεικτικό στοιχείο. Η κάθε αίτηση απαντάται εντός επτά ημερολογιακών ημερών, από την ημερομηνία υποβολής της. Κοινοποιείται ηλεκτρονικά στον αιτούντα και τον θεράποντα ιατρό. Κατά το χρονικό διάστημα από την κατάθεση της αίτησης μέχρι την έκδοση της απόφασης από την αρμόδια επιτροπή, δεν επιβάλλονται κυρώσεις λόγω μη διενέργειας του εμβολιασμού. Ωστόσο, στις 28 Ιανουαρίου θα πρέπει όσοι πολίτες λάβουν απορριπτική απόφαση να έχουν κάνει την πρώτη δόση ώστε να μην καταλογιστεί το πρόστιμο. Οι αναλυτικές οδηγίες για τη διαδικασία υποβολής της αίτησης έχουν αναρτηθεί στην πλατφόρμα https://emvolio.gov.gr.

πηγη:https://www.kathimerini.gr/

You May Also Like

Ίδρυση Συνδέσμου Οργανωτών & Κατασκευαστών Εκθέσεων Ελλάδος (ΣΟΚΕΕ)

”Ο κλάδος μας είναι νευραλγικής σημασίας για σημαντικούς πυλώνες της ελληνικής οικονομίας”

Εγκολφόπουλος: Αν οι Τούρκοι κάνουν κίνηση αυτό που θα τους συμβεί δεν το έχουν διανοηθεί

Εγκολφόπουλος: Αν οι Τούρκοι κάνουν κίνηση αυτό που θα τους συμβεί δεν…

Lockdown: «Ρήμαξαν» εξοχικά σπίτια σε οικισμό στη Χαλκιδική

Ανησυχούν οι ιδιοκτήτες που δεν μπορούν να πάνε να ελέγξουν τα σπίτια…

Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Τρίτη 9 Μαρτίου

Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Τρίτη 9 Μαρτίου

Εγκρίθηκαν 25 εκατ. ευρώ για την ιατρική στήριξη εγκαταστάσεων υποδοχής μεταναστών στην Ελλάδα

Εγκρίθηκαν 25 εκατ. ευρώ για την ιατρική στήριξη εγκαταστάσεων υποδοχής μεταναστών στην…

Σάρωσε το “Μουσικό Κουτί” για την Ουκρανία – Καρφιά Σαββόπουλου στους “ισαποστάκηδες”: Να κατονομάζουμε τον βομβαρδιστή

Table of Contents Hide Το συγκλονιστικό μήνυμα του Διονύση Σαββόπουλου για την…

Αγιο Όρος: Θετικοί στον κορονοϊό και οι τέσσερις μοναχοί που επέστρεψαν από τη Βρετανία

Αγιο Όρος: Θετικοί στον κορονοϊό και οι τέσσερις μοναχοί που επέστρεψαν από…

Πόσα αναδρομικά θα πάρουν οι συνταξιούχοι

Πόσα αναδρομικά θα πάρουν οι συνταξιούχοι

Λίνα Μενδώνη για Δημήτρη Λιγνάδη: Είναι ένας επικίνδυνος άνθρωπος, αλλά το μάθαμε τώρα…

Λίνα Μενδώνη για Δημήτρη Λιγνάδη: Είναι ένας επικίνδυνος άνθρωπος, αλλά το μάθαμε…

Είναι οριστικό, κλείνουν από Δευτέρα τα δημοτικά σχολεία σε όλη την Ελλάδα, το απόγευμα οι ανακοινώσεις

Είναι οριστικό, κλείνουν από Δευτέρα τα δημοτικά σχολεία σε όλη την Ελλάδα,…