Πώς θα γίνει η επιστροφή της Carrefour στην ελληνική αγορά

Του Γιώργου Λαμπίρη

Επίσημες ανακοινώσεις φέρνει η επικείμενη άφιξη της Carrefour μέσω της εταιρείας Retail & More του ομίλου Βαρδινογιάννη, της οποίας ηγείται ο Νίκος Βαρδινογιάννης. Εκδόθηκε μάλιστα και κοινή ανακοίνωση της Carrefour και της Retail & More, μετά το κλείσιμο του Χρηματιστηρίου στο Παρίσι, στο οποίο είναι εισηγμένη η Carrefour.

Σύμφωνα με πηγές η εταιρεία εμφανίζεται προς το παρόν αρκετά επιφυλακτική ως προς τις δηλώσεις και το πλάνο επέκτασης στην ελληνική αγορά. Ωστόσο με βάση τον ευρύτερο σχεδιασμό επίκειται να ακολουθήσει πανελλαδική επέκταση με διαφορετικές τυπολογίες καταστημάτων κατά το προσεχές χρονικό διάστημα.

Η εκ νέου άφιξη της Carrefour στην ελληνική αγορά έρχεται 10 χρόνια μετά τη θορυβώδη αποχώρησή της από τη χώρα μας. Ειδικότερα, τον Ιούνιο του 2012 ο γαλλικός όμιλος ανακοίνωνε ότι αποεπένδυε από την κοινοπραξία με τον τοπικό εταίρο του Μαρινόπουλο, ο οποίος χριζόταν ταυτόχρονα δικαιοδόχος του.

Η κίνηση ερχόταν τότε ως αντίδοτο από πλευράς γαλλικού ομίλου στην πτώση της ζήτησης σε χώρες με αυξημένο χρέος, οι οποίες ανήκαν στη ζώνη του ευρώ – μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα – και ενόψει των επερχόμενων κρίσιμων βουλευτικών εκλογών της περιόδου εκείνης.

Ποια είναι η Retail & More

Η Retail & More είναι η εταιρεία την οποία δημιούργησε εντός του 2021 η AVE A.E. (πρώην Επιχειρήσεις Ήχου και Εικόνας) με στόχο την είσοδό της στο χώρο των τροφίμων και των ταχυκίνητων καταναλωτικών αγαθών. Για τη σύστασή της στα τέλη του περασμένου καλοκαιριού πραγματοποιήθηκε η καταβολή του αρχικού μετοχικού κεφαλαίου της νεοσύστατης εταιρείας, συνολικού ύψους 250 χιλ. ευρώ. Σημειώνεται ότι στην AVE A.E. η οποία συμμετέχει με 51% στη νέα εταιρεία μέσω της θυγατρικής Teleunicom Α.Ε. συμμετέχουν ως βασικοί μέτοχοι μέσω εταιρειών συμφερόντων τους οι Νίκος και Γιάννης Βαρδινογιάννης. Σε ό,τι αφορά την αύξηση κεφαλαίου πραγματοποιήθηκε μέσω της Teleunicom Α.Ε. η οποία συνέστησε την Retail & More και σε αυτήν την περίπτωση εισέφερε ποσό 127,5 χιλ. ευρώ. Αντίστοιχα η άλλη εταιρεία – μέτοχος, η ΕΝΙΕ Εκμετάλλευσης Ακινήτων ΜΙΚΕ που συμμετέχει με 49%, εισέφερε στην αύξηση κεφαλαίου ποσό 122,5 χιλ. ευρώ. Διευθύνων σύμβουλος της Retail & More είναι ο Βασίλης Στασινούλιας. O κύριος Στασινούλιας θυμίζουμε ότι είχε διατελέσει γενικός διευθυντής της Carrefour – Μαρινόπουλος κατά την περίοδο 2008-2011, με πρότερη θητεία ως εμπορικός διευθυντής και διευθυντής logistics της ίδιας εταιρείας. Ο ίδιος σε κάθε περίπτωση διατηρούσε και διατηρεί έως και σήμερα άριστες σχέσεις με τον γαλλικό όμιλο σούπερ μάρκετ.

Στην ίδια επιχείρηση έχει παρουσία στο διοικητικό συμβούλιο και ο Θωμάς Ρούμπας, ο οποίος επίσης είναι γνώστης του χώρου του εμπορίου μέσω της Dionic, ενώ ο εν λόγω όμιλος διατηρεί παρουσία στα τρόφιμα μέσω της Ελληνικής Εταιρείας Διανομών.

Η κίνηση δραστηριοποίησης στα τρόφιμα από πλευράς της AVE έρχεται σε συνέχεια της αποεπένδυσης που πραγματοποίησε την περασμένη χρονιά από την εκμετάλλευση ψυχαγωγικών πάρκων και συγκεκριμένα από το Allou Fun Park, στο οποίο διατηρούσε συμμετοχή, ανακοινώνοντας την ταυτόχρονη σύσταση της Retail & More μέσω χρηματιστηριακής ενημέρωσης.

Ένα ακόμα βήμα μετά την απόκτηση του 35% στον Συνεταιρισμό Πάρου

Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη κίνηση στον τομέα των τροφίμων δεν αποτελεί τη μοναδική για τον Νίκο Βαρδινογιάννη, ο οποίος πρόσφατα απέκτησε το 35% του Αγροτικού Συνεταιρισμού της Πάρου, ποσοστό που αποτελεί το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο συμμετοχής ιδιώτη σε αγροτικό συνεταιρισμό, με τον επιχειρηματία να ανοίγει το δρόμο για επενδύσεις αυτού του χαρακτήρα, σε συνέχεια του νόμου που ψηφίστηκε επί υπουργίας Βορίδη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Η κοινή ανακοίνωση:

Το σήμα και τα προϊόντα της Carrefour επιστρέφουν στην Ελλάδα με τη συνεργασία που υπεγράφη με την Retail & more

Η Carrefour International Partneship ανακοινώνει με χαρά μια νέα συνεργασία που υπεγράφη με την Retail & more S.A., θυγατρική του Ομίλου Teleunicom, προκειμένου να επαναφέρουν το σήμα και τα κορυφαία προϊόντα της Carrefour στους Έλληνες καταναλωτές.

Η συνεργασία έχει ως στόχο την τοποθέτηση και ανάπτυξη των σημάτων Carrefour στην ελληνική επικράτεια. Τα πρώτα καταστήματα θα ανοίξουν στην Ελλάδα έως το καλοκαίρι του 2022.

“Το σήμα και τα προϊόντα της Carrefour είναι ευρέως γνωστά στην Ελλάδα και είμαστε ενθουσιασμένοι που έχουμε τη δυνατότητα να προφέρουμε ξανά στους Έλληνες καταναλωτές ό,τι καλύτερο διαθέτουμε. Ο Όμιλος Teleunicom και η θυγατρική του Retail & more, είναι για εμάς η καλύτερη βάση για να μπούμε γρήγορα και αποτελεσματικά στην ελληνική αγορά. Με την είσοδο στην Ελλάδα το 2022, η Carrefour International Partneship ενισχύει την αναπτυξιακή της πορεία σε νέες αγορές” δήλωσε ο κ.Patrick Lasfargues, Executive Director της Carrefour International Partnerships.

“Είμαστε πολύ χαρούμενοι για την επαναφορά των σημάτων  και των καινοτόμων  εμπορικών μοντέλων της Carrefour  στην Ελλάδα. Οι Έλληνες καταναλωτές θα ζήσουν την εμπειρία ενός πρωτοποριακού  omnichannel οικοσυστήματος που θα προσφέρει ποιοτικά προϊόντα και υπηρεσίες, προσβάσιμα σε όλους”, λέει ο κ.Βασίλης Στασινούλιας, CEO της Retail & more.

“Αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε μια νέα επιχειρηματική δραστηριότητα στον τομέα της λιανικής και των τροφίμων και ήταν μεγάλη μας επιθυμία να επαναφέρουμε την Carrefour στην ελληνική αγορά. Στις συζητήσεις μας με την Carrefour International Partnership, επιβεβαιώθηκαν πλήρως ο στρατηγικός σχεδιασμός και η φιλοδοξία μας για τα brands της Carrefour” εξηγεί ο κ. Βασίλης Παπαδόπουλος, CEO της Teleunicom.

ΠΗΓΗ:https://www.capital.gr/

You May Also Like

ΟΑΕΔ: Καλεί τους άνεργους να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία τους

ΟΑΕΔ: Καλεί τους άνεργους να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία τους

Άρθρο-κόλαφος Αμερικανού μελετητή: Η Δύση είναι η κύρια υπεύθυνη για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Table of Contents Hide Πότε ξεκίνησε το πρόβλημαΗ Αμερική αγνοούσε… κόκκινες γραμμέςΟι…

Έρευνα: Αυτές είναι οι πέντε τυπολογίες των Ελλήνων καταναλωτών

Ένας στους δύο (49%) αναφέρει ότι αγοράζει μόνο τα απαραίτητα

Συνταξιούχοι: Παναττική κινητοποίηση σήμερα 9 Απριλίου

Ουσιαστικές αυξήσεις σε όλες τις συντάξεις και κατώτερη σύνταξη στο 80% του κατώτερου μισθού ζητούν οι συνταξιούχοι.

Συντάξεις Ιουνίου: Οι επικρατέστερες ημερομηνίες πληρωμής για όλα τα Ταμεία

Αναλυτικά οι πιθανές ημερομηνίες πληρωμής των συντάξεων Ιουνίου 2022 για όλα τα…

Νέα σελίδα στο Facebook από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων- ΔΙΜΕΑ για την Εποπτεία Ηλεκτρονικού́ Εμπορίου

  Νέα σελίδα στο Facebook από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων- ΔΙΜΕΑ…

Στην απομόνωση των φυλακών Δομοκού ο Λαγός – Πότε θα… συναντήσει τους υπόλοιπους της ΧΑ

Στην απομόνωση των φυλακών Δομοκού ο Λαγός – Πότε θα… συναντήσει τους…

Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Παρασκευή 28 Μαΐου

Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Παρασκευή 28 Μαΐου

Αρ. Πελώνη: Οι εμβολιασμοί προχωρούν υποδειγματικά και με συνεχώς επιταχυνόμενους ρυθμούς

  Αρ. Πελώνη: Οι εμβολιασμοί προχωρούν υποδειγματικά και με συνεχώς επιταχυνόμενους ρυθμούς