Δημοσκόπηση Interview για την POLITIC: Τι δείχνει το πρώτο μεγάλο γκάλοπ για το 2022

Στις 10,9 μονάδες η διαφορά ΝΔ με  ΣΥΡΙΖΑ – Το 57,4% διαφωνεί με την πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα να ζητήσει πρόωρες εκλογές

Η πρώτη πανελλαδική δημοσκόπηση για το 2022  της εταιρίας Interview για λογαριασμό της POLITIC δείχνει σταθερό προβάδισμα 10,9 μονάδων της Νέας Δημοκρατίας απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ.

Με φόντο τις ανησυχίες της κοινής γνώμης για την πανδημία, αλλά και το κύμα ακρίβειας που δεν υποχωρεί, η ΝΔ εξακολουθεί να είναι στην πρώτη θέση με 33,2%, και ο ΣΥΡΙΖΑ να πέφτει στο 22,3%. Το ΚΙΝΑΛ είναι σταθερά στο 12,3%, το ΚΚΕ στο 4,6%, η Ελληνική Λύση στο 4,5% και το ΜέΡΑ25 στο 3,2%. Το μοναδικό κόμμα που βλέπει μια μικρή αύξηση των ποσοστών του είναι ο Συνασπισμός Δημιουργία (1,5%).

Σε σύγκριση με την τελευταία δημοσκόπηση του Δεκέμβρη τόσο το κυβερνών κόμμα όσο και η αξιωματική αντιπολίτευση βλέπουν τα ποσοστά τους να συρρικνώνονται με τους ψηφοφόρους να μην προσανατολίζονται προς κάποιο άλλο κόμμα αλλά να δηλώνουν “αναποφάσιστοι”. Το ΚΙΝΑΛ συνεχίζει να διατηρεί δυναμική μετά την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη στην ηγεσία του κόμματος.

Πρόωρες; Όχι

Την ίδια ώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης (46%) εξακολουθεί να υπερέχει του Αλέξη Τσίπρα (25%) στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός με σχεδόν διπλάσια διαφορά. Μάλιστα ενδιαφέρον παρουσιάζει το εύρημα της δημοσκόπησης σχετικά με το αίτημα του Αλέξη Τσίπρα για προκήρυξη εκλογών. Το 57,4% διαφωνεί ενώ ένα όχι και τόσο ευκαταφρόνητο ποσοστό της τάξης του 35,7% συντάσσεται με το αίτημα του Αλέξη Τσίπρα που διατυπώθηκε για πρώτη φορά, στα 2,5 χρόνια που κυβερνά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τη δημοφιλία των αρχηγών των κομμάτων στη Βουλή, παρά το γεγονός ότι έχουμε εισέλθει στον τρίτο χρόνο διακυβέρνησης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει ο δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός, με το 47,9% να δηλώνει πως «έχει (μάλλον) θετική άποψη» για τον πρωθυπουργό. Στη δεύτερη θέση είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης για τον οποίο το 42,9% έχει θετική άποψη. Ο νέος «παίκτης» της κεντροαριστεράς συνεχίζει να διατηρεί ένα αξιοσημείωτο ποσοστό δημοφιλίας στον χώρο. Στην τρίτη θέση βρίσκεται ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας (28,4%), ο οποίος βλέπει μια αύξηση στο ποσοστό του σε σύγκριση με το 23% της προηγούμενης δημοσκόπησης. Έπεται ο Δ. Κουτσούμπας (27,7), ο Κ. Βελόπουλος (14,9%) και ο Γ. Βαρουφάκης (13,1%).

Οι Έλληνες “κρυώνουν” και στερούνται βασικών αγαθών

Από τα πλέον ανησυχητικά ευρήματα της έρευνας είναι το γεγονός ότι το 57% των πολιτών δηλώνει ότι έχει ήδη περιορίσει τις αγορές βασικών αγαθών το τελευταίο διάστημα εξαιτίας των ανατιμήσεων, ενώ το 79% δηλώνει ότι χρησιμοποιεί τη θέρμανση πιο φειδωλά σε σχέση με πέρσι. Η ενεργειακή κρίση που συμπαρασύρει και αυτή με τη σειρά της το «ράλι» τιμών των καυσίμων, οδηγεί το 58% των ερωτηθέντων να παραδέχεται ότι χρησιμοποιεί λιγότερο το αυτοκίνητό του.

Πανδημία και οικονομία οι βασικές πηγές ανησυχίας για τους πολίτες

Ο κορoνοϊός παραμένει η μεγαλύτερη πηγή ανησυχίας (23%), αν και ο βαθμός προβληματισμού που προκαλεί έχει υποχωρήσει από την έναρξη της πανδημίας.

Η ελληνική οικονομία προβληματίζει στον ίδιο βαθμό (23%) όσο και η πανδημία καθώς όπως φαίνεται, οι πολίτες κρίνουν ότι το ελληνικό οικονομικό μοντέλο παραμένει αδύναμο και δεν καταφέρνει να λύσει τις παθογένειές του. Ακολουθεί η ακρίβεια (17%), η τουρκική προκλητικότητα (10%) και η ανεργία (9%).

Σε ό,τι έχει να κάνει με τον εμβολιασμό, το ακανθώδες ζήτημα της υποχρεωτικότητας συνεχίζει να απασχολεί τους πολίτες, αν και είναι φανερό ότι πολλοί ελπίζουν σε ένα γρήγορο ξέσπασμα και στη συνέχεια αποκλιμάκωση της «Όμικρον». Ωστόσο, η πλειοψηφία (65,3%) συνεχίζει να ζητά την επέκταση της υποχρεωτικότητας.

Τέλος, ενδεικτικό της μεγάλης μεταδοτικότητας της Όμικρον είναι ότι τον Ιανουάριο με επικρατούσα μετάλλαξη την «’Ομικρον» ένας στους δύο (53%) απάντησε ότι είχε περιστατικό νόσησης στο στενό οικογενειακό του περιβάλλον, ενώ το Νοέμβριο όταν και επικρατούσε η μετάλλαξη «Δέλτα», το ποσοστό αυτό ήταν στο 42%.

[pdf-embedder url=”https://orizontespress.gr/wp-content/uploads/2022/01/Παρουσίαση_POLITIC_GR_Ιανουάριος_2022.pdf”]

 

Με εκτίμηση,

Politic Team

You May Also Like

Χαλκιδική: Κατεστραμμένος ο Ιούνιος – Σε πολύ χαμηλά επίπεδα τζίροι και διανυκτερεύσεις

Χαλκιδική: Κατεστραμμένος ο Ιούνιος – Σε πολύ χαμηλά επίπεδα τζίροι και διανυκτερεύσεις

«Η Ευρώπη βρίσκεται πιο κοντά στον πόλεμο απ΄ότι τα τελευταία 30 χρόνια» προειδοποιεί η Πολωνία

«Η Ευρώπη βρίσκεται πιο κοντά στον πόλεμο απ΄ότι τα τελευταία 30 χρόνια»…

Φρίκη στα Τρίκαλα: Πατέρας ασελγούσε στη μεγάλη κόρη του και κακοποιούσε τη μικρή

Φρίκη στα Τρίκαλα: Πατέρας ασελγούσε στη μεγάλη κόρη του και κακοποιούσε τη…

Νίκη Κεραμέως: Το πρωτόκολλο για ενδεχόμενο κρούσμα κορονοϊού σε σχολείο – Τι αλλάζει στις απουσίες-BINTEO

Table of Contents Hide Νίκη Κεραμέως: Το πρωτόκολλο για ενδεχόμενο κρούσμα κορονοϊού…

Πάτρα: Γυναίκα κινδύνεψε να πνιγεί σε πλημμυρισμένη γέφυρα (Βίντεο)

Τα «δόντια» της δείχνει η νέα κακοκαιρία που πλήττει την Αχαΐα

ΟΑΕΔ: Έξι προγράμματα με 59.180 θέσεις εργασίας για ανέργους

ΟΑΕΔ: Έξι προγράμματα με 59.180 θέσεις εργασίας για ανέργους

Γερμανικός Τύπος – Η Ελλάδα επιστρέφει στον …λιγνίτη

Βρώμικη, αλλά φθηνή η ενέργεια από τον λιγνίτη και έτσι η Ελλάδα…

Μίλησε… το κινητό: Με αυτά τα μηνύματα πίεζε τις κοπέλες να πάνε στα πάρτι

Table of Contents Hide Μίλησε… το κινητό: Με αυτά τα μηνύματα πίεζε…

Μαζική δολοφονία σκυλιών και γατιών με φόλες στην Έδεσσα Πέλλας – Αναζητούν τον φονιά

Μαζική δολοφονία σκυλιών και γατιών με φόλες στην Έδεσσα Πέλλας – Αναζητούν…

Εκτακτη προειδοποίηση Αρναουτογλου – Μεγάλη προσοχή, πού θα χιονίσει

Table of Contents Hide Καιρος: Αναλυτικά όσα είπε ο Σάκης Αρναούτογλου:Καιρος: Ανατροπή…