Γ. Πρασσάς: Θα αυξηθούν οι νοσηλείες στην Ελλάδα- Όλοι θα εκτεθούμε στον ιό

«Είναι πολύ πιθανό να πλησιάζουμε στην κορύφωση του κύματος», δήλωσε ο διδάκτωρ Μοριακής Βιολογίας και Ερευνητής του Πανεπιστημίου του Τορόντο, Γιάννης Πρασσάς, εκτιμώντας παράλληλα ότι θα αυξηθούν κι άλλο οι νοσηλείες στην Ελλάδα και πως όλοι μας θα εκτεθούμε πιθανώς στον ιό.

Υπενθυμίζεται ότι παρόλο που πολλοί επιστήμονες κάνουν λόγο για κορύφωση της πανδημίας,η Επιτροπή των Ειδικών αποφάσισε χθες την παράταση των μέτρων. 

Μιλώντας στην τηλεόραση του Mega, ο κ. Πρασσάς σημείωσε η Όμικρον έχει αλλάξει την εικόνα στα νοσοκομεία. Δίνοντας το παράδειγμα του Οντάριο, όπου οι εμβολιασμένοι ξεπερνούν το 90% του πληθυσμού, τα νοσοκομεία βρίσκονται σε συναγερμό και οι νοσηλείες έχουν ξεπεράσει κάθε ρεκόρ από την αρχή της πανδημίας.

Όπως είπε, το τσουνάμι μολύνσεων στην Ελλάδα κινήθηκε με τέτοιο ρυθμό που δεν θα κάνει εντύπωση εάν έρθει νωρίτερα η κορύφωση. Όσον αφορά τις νοσηλείες, υπογράμμισε ότι «ακολουθούν λίγες εβδομάδες μετά τα κρούσματα. Πρέπει να περιορίσουμε το πέρασμα των κρουσμάτων στους μεγαλύτερους, τους ευπαθείς και τους ανεμβολίαστους. Ο συναγερμός είναι τώρα και η εθνική προσπάθεια παραμένει».

Σύμφωνα με τον κ. Πρασσά,είναι πιθανές οι επαναμολύνσεις από την Όμικρον, όμως χωρίς βαριά συμπτώματα. Εκείνο που συστήνει είναι να προχωρήσουν οι εμβολιασμοί και να λάβουν οι πολίτες την τρίτη δόση. Όπως εξήγησε, η παραλλαγή Όμικρον, φαίνεται πως προτιμάει να μολύνει το άλλο αναπνευστικό σε σχέση με τη Δέλτα και άλλα στελέχη του ιού.

«Για τις επόμενες 2 με 3 εβδομάδες πρέπει να κάνουμε υπομονή και να σηκώσουμε τις επιδημιολογικές μας ασπίδες. Όλοι μας θα εκτεθούμε στον ιό πιθανώς, αλλά δεν σημαίνει ότι θα τον κολλήσουμε κιόλας. Ας αντέξουμε τις επόμενες εβδομάδες, να δώσουμε χώρο στους ήρωες του ΕΣΥ, να τελειώσει αυτή η μάχη και να σχεδιάσουμε ξανά με μεγαλύτερη ασφάλεια την ομαλότερη συμβίωση με τον ιό», τόνισε επίσης.

Αναφερόμενος τέλος στην κατάσταση που επικρατεί στον Καναδά, ο κ. Πρασσάς υπογράμμισε ότι στο Κεμπέκ σημειώθηκε κατακόρυφη αύξηση των ραντεβού μετά την ανακοίνωση για φορολόγηση ανεμβολίαστων. Σύμφωνα με τον κ . Πρασσά πρόκειται για ένα μέτρο πίεσης στη συλλογική προσπάθεια για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Μέχρι στιγμής το μέτρο αυτό δεν έχει εφαρμοστεί ακόμα και δεν έχει ανακοινωθεί το ύψος του προστίμου

πηγη:https://www.naftemporiki.gr/