Γιατί δεν είναι λύση η εσκεμμένη νόσηση

Της Σοφίας Κωστάρα

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, που μας έδωσε χθες κατά την ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας ο Επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, στην Ελλάδα, ο συνολικός αριθμός διαγνώσεων την τελευταία εβδομάδα έδειξε βελτίωση 20%, αν και οι θάνατοι αυξήθηκαν κατά 10% και οι εισαγωγές στις ΜΕΘ κατά 5%. Συγχρόνως, βλέπουμε επιτάχυνση 30% στα εξιτήρια λόγω της Όμικρον.

Το σίγουρο είναι ότι η πανδημία έχει διαρκέσει πολύ, ο κόσμος έχει κουραστεί και η επέλαση της Όμικρον, που είναι από τη μία σούπερ μεταδοτική αλλά από την άλλη πιο ήπια, άρχισε να γεννά ιδέες. “Γιατί να μην κολλήσω Όμικρον και να τελειώνω με τον ιό; Η νόσηση είναι σαν του κρυολογήματος, οπότε γρήγορα θα έχω ανοσία”. Η άποψη αυτή ακούγεται συχνά σε πολλές πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και διά ζώσης συζητήσεις.

 

Τι απαντά η επιστημονική κοινότητα

Ας θεωρήσουμε ότι είστε εμβολιασμένοι και ότι νοσείτε με την παραλλαγή Όμικρον. Η νόσηση το πιο πιθανό είναι να μην σας κρατήσει κληνήρεις, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει απαραιτήτως ότι θα την περάσετε και ήπια. Μην είστε απολύτως σίγουροι ωστόσο ότι η Όμικρον θα σας χαρίσει -σε συνδυασμό με τα εμβόλια- κάποια “σούπερ ανοσία”.

Όπως επισημαίνει το αμερικανικό The Atlantic “εάν είστε εμβολιασμένοι, η Όμικρον μπορεί να μην σας αρρωστήσει βαριά, αλλά μην υπολογίζετε ότι θα σας κάνει και άτρωτους”.

Η αλήθεια είναι ότι η νόσηση και τα εμβόλια προσφέρουν ενισχυμένο τείχος ανοσίας. Καθώς μάλιστα τα εμβόλια βασίστηκαν σε παλαιότερες μεταλλάξεις του κορονοϊού, η νόσηση με Όμικρον θα μπορούσε μέχρι και να “διευρύνει την ανοσία” (“broaden the immune response”), όπως σημειώνει ο Ρίσι Γκοέλ, ανοσολογός στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια.

Ωστόσο, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Δέλτα είναι παρούσα ακόμη στην κοινότητα και είναι τόσο δυνατή ώστε να προκαλέσει πολύ βαριά νόσηση. Από την άλλη, το ανοσοποιητικό δεν ανταποκρίνεται ακριβώς κατά τον ίδιο τρόπο από άνθρωπο σε άνθρωπο και σίγουρα κανείς δεν μπορεί να επιλέξει εκ των προτέρων ποια μετάλλαξη του ιού θα κολλήσει ή σε ποιον θα τη μεταδώσει. “Ο βαθμός της ετερογένειας στις ανοσολογικές αντιδράσεις των ανθρώπων είναι απλά εντυπωσιακός”, επισημαίνει χαρακτηριστικά η Τάια Ουάνγκ, ανοσολόγος στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ.

“Ακόμη και στο πιο αισιόδοξο σενάριο, στο οποίο μια λοίμωξη μετά τον εμβολιασμό υπερτροφοδοτεί τις ανοσολογικές αποκρίσεις ενός εμβολιασμένου, η ανθεκτικότητα των επιπτώσεων εξακολουθεί να είναι κάτι σαν τζόκερ”, τονίζει η Κάθριν Γου, επιστημονική συντάκτρια του Atlantic.

 

Τρεις λόγοι

Σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχουν τρεις βασικοί λόγοι που πρέπει να προσέχουμε ώστε να μην μολυνθούμε από κορονοϊό αυτό τον χειμώνα:

1. Για να μην αυξηθεί περαιτέρω η πίεση στα νοσοκομεία. Οι υγειονομικοί είναι ήδη εξουθενωμένοι και σίγουρα τέτοιες παράτολμες σκέψεις δεν θα βοηθούσαν ούτε το σύστημα Υγείας, πόσω μάλλον τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία που έχουν κουβαλήσει όλο αυτό το φορτίο δύο χρόνια τώρα.

2. Οι αποτελεσματικές θεραπείες δεν είναι ακόμα εδώ. “Το πολύ αποτελεσματικό χάπι της Pfizer έλαβε έγκριση από τον FDA, αλλά οι προμήθειες είναι περιορισμένες”, τονίζεται στο άρθρο. Στη χώρα μας, τα μονοκλωνικά αντισώματα σταματούν να χορηγούνται και θα ξεκινήσει χορήγηση του χαπιού της Merck, το οποίο όμως θα το λαμβάνει ο ασθενής με τη δική του συγκατάθεση.

3. Η μόλυνση δεν εγγυάται προστασία από επαναμόλυνση. Δεν είναι ότι απλά “κολλήσαμε και αυτό ήταν”. “Κανένας συνδυασμός εμβολίων ή παραλλαγών του ιού δεν μπορεί να προσφέρει απόλυτη ασφάλεια απέναντι σε νέα λοίμωξη από τον SARS-CoV-2”, σημειώνεται στο άρθρο. “Η ανοσία, είτε έχει αποκτηθεί μέσω εμβολιασμού είτε μέσω μόλυνσης, θα λειτουργεί πάντα μέχρι έναν βαθμό και όχι απόλυτα”.

You May Also Like

Κορωνοϊός: Τέλος στα πιστοποιητικά νόσησης με επαναμόλυνση – Ποιοι εξαιρούνται

Σύμφωνα με τις αποφάσεις της Επιτροπής, εξαίρεση θα αποτελέσουν μόνο όσοι έχουν…

Κορωνοϊός και κακές συνήθειες: Μια νέα έρευνα για όσους τρώνε τα νύχια ή σκαλίζουν τη μύτη τους

Μια νέα έρευνα που εξετάζει διάφορες όχι και τόσο ενδιαφέρουσες συμπεριφορές έχει μερικά ανησυχητικά συμπεράσματα

Η ημερήσια αναφορά για τον κορωνοϊό COVID-19 από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας,  Μ. Σάββατο  18  Απριλίου 2020

Η ημερήσια αναφορά για τον κορωνοϊό COVID-19 από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας,…

Κορονοϊός: Αυτά τα 50 ξενοδοχεία θα είναι ανοικτά στην Ελλάδα

Κορονοϊός: Αυτά τα 50 ξενοδοχεία θα είναι ανοικτά στην Ελλάδα

Ανοιγμα καταστημάτων και κομμωτηρίων, εξελίξεις με νέα ημερομηνία στο τραπέζι

Ανοιγμα καταστημάτων και κομμωτηρίων, εξελίξεις με νέα ημερομηνία στο τραπέζι

Πώς η ατμοσφαιρική ρύπανση αυξάνει τους κινδύνους για καρδιαγγειακές παθήσεις

Table of Contents Hide Πώς η ατμοσφαιρική ρύπανση αυξάνει τους κινδύνους για…

2020: Η χρονιά του κορωνοϊού -Ποιες ημερομηνίες (δεν) θέλουμε να θυμόμαστε

Table of Contents Hide 2020: Η χρονιά του κορωνοϊού -Ποιες ημερομηνίες (δεν)…

Εμβόλιο: Πόσοι έχουν εμβολιαστεί μέχρι στιγμής στην Ελλάδα – Πίνακες ανά περιοχή

Εμβόλιο: Πόσοι έχουν εμβολιαστεί μέχρι στιγμής στην Ελλάδα – Πίνακες ανά περιοχή

Χαρδαλιάς για Τσικνοπέμπτη και διαδηλώσεις: Κάθε προσπάθεια παράκαμψης των μέτρων, οδηγεί σε παράτασή τους

Χαρδαλιάς για Τσικνοπέμπτη και διαδηλώσεις: Κάθε προσπάθεια παράκαμψης των μέτρων, οδηγεί σε…

Κορωνοϊός: Η πανδημία σε αριθμούς – Πώς εξελίσσεται σε όλο τον κόσμο

Κορωνοϊός: Η πανδημία σε αριθμούς – Πώς εξελίσσεται σε όλο τον κόσμο