Η Ουκρανία έχει πληγεί από «μαζική» κυβερνοεπίθεση, με τους ιστότοπους πολλών κυβερνητικών υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένου του υπουργείου Εξωτερικών και του υπουργείου Παιδείας, να έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας.

Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι είναι πολύ νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα, αλλά επεσήμαναν ένα «μακρύ ιστορικό» ρωσικών κυβερνοεπιθέσεων κατά της Ουκρανίας, με την επίθεση να έρχεται μετά τις συνομιλίες για την ασφάλεια μεταξύ της Μόσχας και των ΗΠΑ και των συμμάχων της αυτή την εβδομάδα που κατέληξαν σε αδιέξοδο.

 

Οι ύποπτοι χάκερ, Ρώσοι κατά πληροφορίες, άφησαν μήνυμα στον ιστότοπο του υπουργείου Εξωτερικών, σύμφωνα με τις αναφορές. Το μήνυμα έλεγε: “Το μήνυμα αυτό είναι ένα από τα πιο επικίνδυνα μηνύματα που έχω δει ποτέ: “Ουκρανοί! … Όλες οι πληροφορίες για εσάς έχουν γίνει δημόσιες. Φοβηθείτε και περιμένετε χειρότερα. Είναι το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον σας”.
Το μήνυμα αναπαρήγαγε την ουκρανική σημαία και τον χάρτη διαγραμμένο. Αναφερόταν στον ουκρανικό αντάρτικο στρατό ή UPA, ο οποίος πολέμησε εναντίον της Σοβιετικής Ένωσης κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Υπήρχε επίσης μια αναφορά σε “ιστορική γη”.

 

Σε μήνυμά του προς τον Guardian, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Oleg Nikolenko, δήλωσε: «Ως αποτέλεσμα μιας μαζικής κυβερνοεπίθεσης, ο ιστότοπος του υπουργείου Εξωτερικών και άλλων κυβερνητικών υπηρεσιών είναι προσωρινά εκτός λειτουργίας».
Και πρόσθεσε: «Οι ειδικοί μας έχουν ήδη αρχίσει να αποκαθιστούν τη λειτουργία των συστημάτων πληροφορικής και η αστυνομία του κυβερνοχώρου έχει ξεκινήσει έρευνα».

 

 

 

 

Ο Ζοζέπ Μπορέλ, ο κορυφαίος διπλωμάτης της ΕΕ, καταδίκασε τις επιθέσεις. Είπε ότι η επιτροπή πολιτικής και ασφάλειας της ΕΕ και οι μονάδες κυβερνοχώρου θα συνεδριάσουν για να αποφασίσουν πώς θα αντιδράσουν και να υποστηρίξουν το Κίεβο.

 

«Θα κινητοποιήσουμε όλους τους πόρους μας για να βοηθήσουμε την Ουκρανία να το αντιμετωπίσει. Δυστυχώς, γνωρίζαμε ότι θα μπορούσε να συμβεί», δήλωσε. Πρόσθεσε: «Είναι δύσκολο να πούμε (ποιος κρύβεται πίσω από αυτό). Δεν μπορώ να κατηγορήσω κανέναν καθώς δεν έχω αποδείξεις. Αλλά μπορούμε να φανταστούμε».

 

Η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Αν Λιντ δήλωσε ότι η Δύση πρέπει να αντισταθεί σε κάθε ρωσική επιθετικότητα. «Πρέπει να είμαστε πολύ σταθεροί στα μηνύματά μας προς τη Ρωσία: ότι αν υπάρξουν επιθέσεις εναντίον της Ουκρανίας, θα είμαστε πολύ σκληροί και πολύ δυνατοί και στιβαροί στην απάντησή μας», δήλωσε η ίδια. Η Σουηδία στέκεται αλληλέγγυα στο Κίεβο, πρόσθεσε.

 

Την Πέμπτη, οι Ρώσοι απεσταλμένοι διατύπωσαν μια ζοφερή νότα μετά από συζητήσεις αυτή την εβδομάδα με τον ΟΑΣΕ στη Βιέννη, καθώς και με το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ. Ο Σεργκέι Ριαμπκόφ, ο οποίος ηγήθηκε της ρωσικής αντιπροσωπείας, δήλωσε ότι οι συνομιλίες είχαν φτάσει σε αδιέξοδο.

 

Το Κρεμλίνο απαίτησε διαβεβαίωση ότι η Ουκρανία και η Γεωργία δεν θα ενταχθούν ποτέ στο ΝΑΤΟ. Θέλει το ΝΑΤΟ να αποσύρει στρατεύματα και εξοπλισμό από τα κράτη μέλη του στην ανατολική Ευρώπη και να επιστρέψει την ανάπτυξη στα επίπεδα του 1997, πριν το ΝΑΤΟ επεκταθεί.

ΠΗΓΗ:https://www.ethnos.gr/