Καιρός – Μαρουσάκης: Στην κατάψυξη η χώρα… στους -13 βαθμούς ο ύδραργυρος

Έως και 13 βαθμούς κάτω από το 0 έπεσε ο υδράργυρος σημειώνοντας μεγάλη πτώση θερμοκρασίας σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη, με τον μετεωρολόγο να προβλέπει ήπιο καιρό μέχρι τα μέσα της επόμενης εβδομάδας οπότε και αναμένεται νέο κύμα ψύχους.

Η πρόγνωση του Κλέαρχου Μαρουσάκη

 

Εντυπωσιακά χαμηλές θερμοκρασίες κατέγραψαν οι μετεωρολογικοί σταθμοί της χώρας μας σήμερα τα ξημερώματα μετά και την απομάκρυνση του ισχυρού βαρομετρικού χαμηλού που άφησε πίσω του αρκετά προβλήματα και δυστυχώς νεκρούς.

 

Ενδεικτικά αναφέρουμε την περιοχή της Φλώρινας όπου ο υδράργυρος “φλέρταρε” με τους -13 βαθμούς Κελσίου, το κάτω Νευροκόπι της Δράμας όπου η θερμοκρασία προσέγγισε τους -10 βαθμούς Κελσίου, αλλά και νοτιότερα στο εσωτερικό της Πελοποννήσου όπου είδαμε θερμοκρασίες κοντά στους -7 με -8 βαθμούς κελσίου όπως για παράδειγμα στην περιοχή της Τρίπολης αλλά και στην Βυτίνα την ίδια χρονική στιγμή όπου ακόμη και στο κέντρο της Αθήνας τα θερμόμετρα βρισκόντουσαν οριακά λίγους βαθμούς πάνω από το μηδέν.

 

 

Ερμηνεία του φαινομένου

 

Καθώς όπως βλέπουμε και στον πρώτο μας χάρτη το βαρομετρικό χαμηλό που έδωσε την ισχυρή κακοκαιρία απομακρύνθηκε προς την περιοχή της Κύπρου, έδωσε χώρο στις υψηλές πιέσεις από τα βόρεια Βαλκάνια να εξαπλωθούν προς τη χώρα μας. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την επικράτηση ανέφελου ουρανού σε μεγάλο τμήμα του ηπειρωτικού κορμού όπως φαίνεται και στον δεύτερο χάρτη μας όπου αποτυπώνεται η εικόνα του μετεωρολογικού δορυφόρου. Ο συνδυασμός του ανέφελου ουρανού όπου επιτρέπει σε μεγάλο βαθμό την απελευθέρωση θερμότητας από το έδαφος προς την ατμόσφαιρα και της πολικής αέριας μάζας που έχει καλύψη μεγάλο μέρος της κατώτερης ατμόσφαιρας, οδήγησε τον υδράργυρο σε πολύ χαμηλές τιμές προκαλώντας ισχυρό παγετό σε μεγαλο μέρος της ηπειρωτικής κυρίως χώρας. Σημειώστε ότι σε χιονοκαλυμμένα εδάφη που βρίσκονται και σε κάποιο υψόμετρο, ενδεχομένως να σημειώθηκαν και πολύ πιο χαμηλές θερμοκρασίες!

 

 

Ήπιος ο καιρός μέχρι τα μέσα της άλλης εβδομάδας

 

Ομαλό πεδίο βαρομετρικών πιέσεων αναμένεται να επικρατήσει τις επόμενες ημέρες γεγονός που θα μας οδηγήσει σε ήπιες καιρικά καταστάσεις. Δεν θα λείπει βέβαια το κρύο ιδιαίτερα τη νύχτα και νωρίς το πρωί με τον παγετό να μας συντροφεύει για τις επόμενες αρκετές ημέρες και είναι αυτό που θα πρέπει να προσέξουμε.

ΠΗΓΗ:https://www.ethnos.gr/