Παρά την έντονη  βροχόπτωση, την Τρίτη 9 Μαΐου,  τελέστηκε με κάθε επισημότητα ο εορτασμός των Εθνικών Αγώνων και της Εθνικής Αντίστασης κατά του Ναζισμού και του Φασισμού.

Της Χρύσας Κοσμίδου         

Η 9η Μαΐου έχει καθιερωθεί ως ημέρα εορτασμού λήξης του Δευτέρου Παγκοσμίου πολέμου, ως ημέρα πανελλαδικού εορτασμού της Εθνικής Αντίστασης 1941-1944 κατά του Ναζισμού και του Φασισμού.

Το πρωί της Τρίτης 9 Μαΐου, τελέστηκε η Επίσημη Δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Καστοριάς.  Ακολούθησε Επιμνημόσυνη Δέηση στο Μνημείο των Πεσόντων Ηρώων, στην πλατεία “Μακεδονομάχων”, και κατάθεση στεφάνων από εκπροσώπους Πολιτικών και Στρατιωτικών Αρχών.

Ο Αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς Σωτήρης  Αδαμόπουλος  τόνισε πως ολόκληρη η υφήλιος αναγνώρισε τη συμβολή της Ελλάδας στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο με τους αγώνες κατά των δυνάμεων κατοχής «Αυτή η ημέρα μνήμης, μας θυμίζει ότι και εμείς ως Έλληνες προσφέραμε στον αγώνα κατά του άξονα.  Όλος ο κόσμος αναγνώρισε τους αγώνες που έδωσε ο στρατός μας. Τα στρατεύματά μας, αντιμετώπισαν με την ελάχιστη δύναμη που είχαν την πολεμική μηχανή του Χίτλερ. Πρέπει να θυμόμαστε πως αυτός ο πόλεμος, άφησε δεινά στην πατρίδα μας και στη συνέχεια οδηγηθήκαμε και σε διχασμό. Βέβαια όλα αυτά πρέπει να τα ξεχνάμε και να αγωνιζόμαστε για την Ελευθερία, και για την Ομόνοια, ώστε να μπορέσουμε να πάμε μπροστά».

Η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Καστοριάς Ολυμπία Τελιγιορίδου, αναφέρθηκε στα δεινά του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και σημείωσε πως θα πρέπει να υπάρχει η ολοκληρωτική ενότητα της Ευρώπης προκειμένου να αποφευχθεί η παγίδα του Φασισμού «Η 9η Μαΐου αποτελεί, για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή ήπειρο, μια ημέρα μνήμης και συνειδητοποίησης των δεινών που έφερε ο Ολοκληρωτισμός και ο Φασισμός στην Ευρώπη. Δεινά που οδήγησαν σε μια συνολική σύρραξη όλους τους ευρωπαϊκούς λαούς, με τα γνωστά σε όλους μας  αποτελέσματα. Η 9η Μαΐου, είναι ημέρα μνήμης για τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και το μήνυμα που θα πρέπει να περάσουμε είναι πως όλοι μαζί οι ευρωπαϊκοί λαοί, ενωμένοι να αγωνιστούμε για τη Δημοκρατία, την Ειρήνη και την αναμεταξύ μας συνύπαρξη με σεβασμό στις ιδιαιτερότητές μας, χωρίς όμως να πέσουμε, λόγω των δυσκολιών που υπάρχουν, στην παγίδα του Ολοκληρωτισμού και του Φασισμού».

Τέλος, η κα Τελιγιορίδου αναφέρθηκε και στις πρόσφατες γαλλικές εκλογές λέγοντας πως το μήνυμα των αποτελεσμάτων είναι αισιόδοξο και εσωκλείεται στην εξής φράση «Ποτέ ξανά στην Ευρώπη Φασισμός».

 

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.