Μόνιμοι πλέον οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ σε εστίαση, μεταφορές και τουρισμό

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Τη μονιμοποίηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στην εστίαση, τις μεταφορές τον τουρισμό, στον πολιτισμό και στα γυμναστήρια σχεδιάζει η κυβέρνηση από το 2023 αφού προηγουμένως τους διατηρήσει στα σημερινά χαμηλά επίπεδα μέχρι το τέλος του έτους (ο νόμος προβλέπει τη διατήρηση τους μέχρι 30 Ιουνίου).

Η πανδημική και υγειονομική κρίση οδηγεί το οικονομικό επιτελείο στην επέκταση του μέτρου των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ μέχρι το τέλος του έτους καθώς χιλιάδες επιχειρήσεις, εξαιτίας και των περιοριστικών μέτρων, συνεχίζουν να πλήττονται και όπως φαίνεται θα αργήσουν να ανακάμψουν.

Μάλιστα για ορισμένες κατηγορίες όπως για παράδειγμα η εστίαση η κυβέρνηση φαίνεται να εξετάζει αλλαγές και στην επιστρεπτέα προκαταβολή ακόμα και τον μηδενισμό της.

Όπως όλα δείχνουν στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι η μονιμοποίηση μίας σειράς μέτρων κάποιων που κρατούν από την εποχή των Μνημονίων και συγκεκριμένα από το 2012 και κάποια που θεσμοθετήθηκαν εν μέσω πανδημίας για την ανακούφιση επιχειρήσεων και νοικοκυριών.

Συγκεκριμένα εκτός από τους συντελεστές ΦΠΑ, θα μονιμοποιηθεί από το 2023 η παγωμένη εισφορά αλληλεγγύης η οποία θα επεκταθεί και στο δημόσιο καθώς και οι μειωμένες κατά 3 μονάδες ασφαλιστικές εισφορές των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα. Το κόστος της διατήρησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ υπολογίζεται σε περίπου 250 εκατ. ευρώ.

Σε πρώτη φάση όπως προαναφέρθηκε η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην επέκταση του χρονικού διαστήματος των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ μέχρι το τέλος του έτους. Σήμερα οι μειωμένοι συντελεστές ισχύουν:

– Γυμναστήρια – σχολές χορού: Από την 1η Οκτωβρίου 2021 έως και την 30ή Ιουνίου 2022 εφαρμόζεται μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ  13% στην παροχή υπηρεσιών από γυμναστήρια καθώς και στην παροχή υπηρεσιών από σχολές εκμάθησης χορού. Για την εφαρμογή του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 13% το γυμναστήριο ή σχολή εκμάθησης αθλημάτων πρέπει να λειτουργεί υπό τους όρους και τις προϋποθέσεις του Π.Δ. 219/2006 (Α’ 221) με τίτλο “Περί καθορισμού των όρων και των προϋποθέσεων ίδρυσης και λειτουργίας Ιδιωτικών Γυμναστηρίων ή ιδιωτικών σχολών εκμάθησης αθλημάτων.  Στην περίπτωση που από τις ως άνω επιχειρήσεις (γυμναστήρια, σχολές εκμάθησης αθλημάτων, σχολές χορού) παρέχονται και λοιπές υπηρεσίες πέραν των σχετιζόμενων με την σωματική άσκηση, ενδεικτικά υπηρεσίες σάουνας, ατμόλουτρου, σολάριουμ, μασάζ, υδρομασάζ, αισθητικής, διαιτολογίας, οι υπηρεσίες αυτές υπάγονται στον κανονικό συντελεστή Φ.Π.Α. 24%.

– Καφές – αναψυκτικά:  έως και την 30ή Ιουνίου 2022 ισχύει ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 13% στον καφές και σε άλλα μη αλκοολούχα ροφήματα έτοιμα προς κατανάλωση, αναψυκτικά.

– Εισιτήρια: Μόνο στα εισιτήρια των κινηματογράφων εφαρμόζεται ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 13% έως και την 30η Ιουνίου 2022.

– Μεταφορές – εστίαση: Εφαρμόζεται μειωμένος συντελεστής 13% έως και το τέλος Ιουνίου 2022

– Ζωοτροφές: Στον υπερμειωμένο  συντελεστή ΦΠΑ 6% περιλαμβάνονται   άχυρα και φλοιοί ακατέργαστων δημητριακών, έστω και τεμαχισμένα, αλεσμένα, συμπιεσμένα ή συσσωματωμένα με μορφή σβόλων, γογγύλια Σουηδίας (γογγυλοκράμβες), τεύτλα κτηνοτροφικά, ρίζες κτηνοτροφικές, χορτονομές (FOIN, LUZERNE), τριφύλλια, κτηνοτροφικά λάχανα, χορτονομές λούπινου, βίκου και παρόμοια κτηνοτροφικά προϊόντα, έστω και συσσωματωμένα με μορφή σβόλων, υπολείμματα και απορρίμματα των βιομηχανιών ειδών διατροφής. Συντελεστή ΦΠΑ 6% εφαρμόζεται και για τροφές παρασκευασμένες για ζώα με εξαίρεση τις τροφές για σκύλους και γάτες.

You May Also Like

Επιδόματα σε ανέργους και εποχικά απασχολούμενους. Ποιοι τα δικαιούνται και ποιες οι προϋποθέσεις;

Επιδόματα σε ανέργους και εποχικά απασχολούμενους. Ποιοι τα δικαιούνται και ποιες οι…

«Η ΕΣΕΕ συμμετέχει στον εκσυγχρονισμό του ηλεκτρονικού εμπορίου με στόχο οι επισκέπτες του καλοκαιριού να γίνουν πελάτες όλου του χρόνου»

Τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου στο ηλεκτρονικό εμπόριο ζητά ο ΟΟΣΑ από την…

Προστασία αιγιαλού: Drones, πρόστιμα και αφαίρεση αδειών

Πρόστιμα, έλεγχοι με drones και αφαίρεση αδειών προβλέπει το νέο νομοσχέδιο για την προστασία του αιγιαλού

Στο «ρελαντί» η υποβολή φορολογικών δηλώσεων στο TAXISnet

Ένα μήνα και κάτι πριν την λήξη της προθεσμίας για την υποβολή…

Τι άλλαξε από σήμερα στις 100 δόσεις

Αλλαγή σκηνικού από σήμερα στο μέτωπο των οφειλών προς την εφορία στο…

Χριστουγεννιάτικα ψώνια – μπελάς ή διασκέδαση; Πως ψωνίζουν οι Έλληνες;

Table of Contents Hide Η αναζήτηση των δώρων δεν είναι ποτέ μια…

Έκτακτο επίδομα από τον ΟΠΕΚΑ έως 300 ευρώ – Οι δικαιούχοι

Έκτακτο επίδομα από τον ΟΠΕΚΑ έως 300 ευρώ – Οι δικαιούχοι

80.000 εργάτες γης εξακολουθούν να λείπουν από τα ελληνικά χωράφια

Σημαντικά προβλήματα σε όλη τη χώρα