Η συνταγή της ημέρας: Παραδοσιακή φανουρόπιτα με 9 υλικά

Κάθε χρόνο στις 26 Αυγούστου παραμονή της εορτής του Άγιου Φανούριου, “κάτι ψήνεται”  στα σπίτια που έχουν ανύπαντρα παιδιά, κοπέλες κυρίως! Οι γνωστές σε όλους φανουρόπιτες τάματα στον Άγιο που θα μοσχοβολήσουν τις εκκλησιές, με την ελπίδα να φανερώσουν τον καλό γαμπρό και τη καλή νύφη, ή σε κάποιες περιπτώσεις κάποια αντικείμενα που έχουν χαθεί…

Παραδοσιακά η φανουρόπιτα γίνεται με 7 ή 9 υλικά κι εκεί αποδίδεται η θαυματουργή της δύναμη.

Η επιλογή των αριθμών δεν είναι καθόλου τυχαία, καθώς οι αριθμοί 7 και 9 συμβολίζουν τα μυστήρια της εκκλησίας, τις μέρες δημιουργίας, αλλά και τα τάγματα τον αγγέλων και πάντα όταν την φτιάχνουν οι νοικοκυρές φροντίζουν να υπάρχει αναμμένο κερί και θυμίαμα.

Υλικά:

1 κούπα σπορέλαιο

1 κούπα ζάχαρη

1 κούπα φυσικό χυμό πορτοκάλι

1 κ. γλ. σόδα

3 κούπες αλεύρι (που φουσκώνει μόνο του)

1/2 κούπα καρύδι κομμένο μέτριο

1/2 κούπα σταφίδα ξανθή

1/2 κ. γλ.  γαρίφαλο

3/4 κουταλάκι γλυκού κανέλα

Εκτέλεση:

Βάζουμε τις σταφίδες για 3-4 ώρες σε νερό να φουσκώσουν. Διαλύουμε τη σόδα μέσα στον χυμό πορτοκάλι και χτυπάμε το σπορέλαιο με τη ζάχαρη μέχρι να λιώσει πολύ καλά η ζάχαρη. Προσθέτουμε στο μείγμα το χυμό πορτοκάλι και συνεχίζουμε το χτύπημα για 3-4′.

Σε ένα άλλο μπολ έχουμε βάλει το αλεύρι μαζί με το γαρίφαλο, την κανέλα, το καρύδι και τη σταφίδα (την οποία έχουμε στεγνώσει ταμποναριστά για να μην σβολιάσει το αλεύρι όταν τη ρίξουμε).

Ανακατεύουμε με αναδευτήρα ή με κουτάλι το μείγμα.

Λαδώνουμε ελάχιστα το ταψί ( Νο 28-30), γιατί ήδη το μείγμα μας έχει όσο λάδι χρειάζεται για να μην κολλήσει και απλώνουμε το μείγμα.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160-170ο C ( σε αντίσταση ή και σε αέρα) για 40-60′ ανάλογα τον φούρνο, ώσπου να βγαίνει στεγνή η οδοντογλυφίδα που θα βυθίσουμε.

Αφήνουμε τη φανουρόπιτα να κρυώσει την πασπαλίζουμε με άχνη και μετά την κόβουμε. Την πηγαίνουμε στον Εσπερινό να ευλογηθεί και την μοιράζουμε!

Η συνταγή της ημέρας: Παραδοσιακή φανουρόπιτα με 9 υλικά

Καλή επιτυχία και είθε να σας φανερώσει ότι ποθείτε!

ΠΗΓΗ:https://www.ewoman.gr/

You May Also Like

Σουπιές με σπανάκι, σε 30 λεπτά μόνο!

Ένα υγιεινό φαγητό σε ελάχιστο χρόνο.

Σοκολατένιο κέικ διαίτης με πολύ λίγες θερμίδες

Σας έχουμε την κατάλληλη συνταγή!

Ο μουσακάς από το Άγιο Όρος που ξετρέλανε τον παγκοσμίου φήμης σεφ Jamie Oliver – Η συνταγή

Υπάρχουν πολλές συνταγές για να φτιάξει κανείς ένα μουσακά, όμως ένας μουσακάς…

Συνταγή για αυθεντική κρέμα καταλάνα: Η ισπανική κρεμ μπρουλέ με την απαλή, βελούδινη γεύση

Ένα λαχταριστό γλυκό έχει πάντα θέση στην καρδιά μας. Οι μικρές απολαύσεις…

Πεντανόστιμα σπιτικά πατατάκια με αλάτι και ξίδι σε 30 λεπτά

Πεντανόστιμα σπιτικά πατατάκια με αλάτι και ξίδι σε 30 λεπτά

Φανουρόπιτα: Γιατί τη φτιάχνουμε σήμερα – Η παραδοσιακή συνταγή με τα 9 υλικά

Φανουρόπιτα: Γιατί τη φτιάχνουμε σήμερα – Η παραδοσιακή συνταγή με τα 9…

Η καλύτερη συνταγή για κεμπάπ

Για τη σπιτική συνταγή για κεμπάπ θα χρειαστείτε 1 κιλο κιμά αρνί…

Εκπληκτική γαλατόπιτα της γιαγιάς με πορτοκάλι και κανέλα

Θα σας ξετρελάνει!

Τα αγαπημένα μας

Τα τρώμε μέχρι να σκάσουμε

Τρίγωνα Πανοράματος: Αναδείχθηκαν ως το δεύτερο καλύτερο γλυκό στον κόσμο από το Taste Atlas

Και δεύτερο ελληνικό γλυκό στην πρώτη 5άδα – Δείτε τη λίστα