Με όνειρο θερινής νυκτός μοιάζει πλέον η ιδιοκατοίκηση στην Ελλάδα -και όχι μόνο- για τους νέους που δεν διαθέτουν κεφάλαιο και σταθερό (ασφαλές) εισόδημα

Ολοένα και πιο δύσκολη γίνεται η απόκτηση ιδιόκτητης κατοικίας για τους νέους, ειδικά για εκείνους που δεν έχουν πολύ υψηλές απολαβές από την εργασία τους -και αποτελούν την πλειοψηφία- ή σημαντική βοήθεια από τις οικογένειές τους.

Αυτό θα μπορούσε να αποδοθεί στη 10ετή οικονομική κρίση που σάρωσε σαν λίβας την ελληνική οικονομία, ωστόσο, το φαινόμενο δεν είναι μόνο ελληνικό, όπως καταδεικνύει άρθρο-μελέτη του οικονομολόγου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Gonzalo Paz-Pardo υπό τον τίτλο «Οι νεότερες γενιές και το χαμένο όνειρο της ιδιοκτησίας σπιτιού».

Μείωση της ιδιοκατοίκησης σε νεότερα νοικοκυριά

Καθώς η εξέλιξη των ποσοστών ιδιοκατοίκησης είναι στενά συνυφασμένη με τις αγορές εργασίας, τις αγορές κατοικίας και τις οικονομικές συνθήκες, ο οικονομολόγος της ΕΚΤ τονίζει ότι ο σχεδιασμός των κανονισμών της αγοράς εργασίας, των δημοσιονομικών πολιτικών και του μακροπροληπτικού πλαισίου θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τον πιθανό αντίκτυπό τους στα νεαρά νοικοκυριά που προσπαθούν να ανέβουν στη σκάλα της στέγασης.

Η μείωση της ιδιοκατοίκησης μεταξύ των νεότερων νοικοκυριών διαπιστώνεται σε πολλές μεγάλες προηγμένες οικονομίες, όχι από επιλογή αλλά λόγω των αλλαγών στο οικονομικό περιβάλλον.

Η αύξηση των ανισοτήτων του εισοδήματος από την εργασία και η αβεβαιότητα αποτελούν τις βασικές αιτίες αυτής της τάσης. Πολλά νεότερα νοικοκυριά που βρίσκονται αντιμέτωπα με υψηλές τιμές κατοικιών και χαμηλά και επισφαλή εισοδήματα δεν μπορούν ή δεν θέλουν να διακινδυνεύσουν να κάνουν μια τόσο μεγάλη, μη ρευστοποιήσιμη επένδυση, και ως αποτέλεσμα συσσωρεύουν λιγότερο πλούτο.

Η ιδιοκτησία κατοικίας είναι ένα συχνό θέμα πολιτικής συζήτησης, όπως τονίζει ο Paz – Prado, καθώς είναι ζωτικής σημασίας για τη συσσώρευση πλούτου των περισσότερων νοικοκυριών. Η στέγαση παίζει ρόλο σε ένα καλά διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο.

«Ο αποκλεισμός των νέων από τις στεγαστικές αγορές μπορεί να στρεβλώσει τις αποφάσεις γάμου και τεκνοποίησης και τα ποσοστά ιδιοκτησίας σπιτιού σχετίζονται άμεσα με τη δύναμη των τοπικών κοινοτήτων, το κοινωνικό κεφάλαιο», αναφέρει ο οικονομολόγος της ΕΚΤ.

ΠΗΓΗ:https://www.imerisia.gr/

You May Also Like

Η Τούμπα, ένα μοναδικό έργο τέχνης, εξώφυλλο σε βιβλίο για τα γήπεδα όλου του κόσμου!

Η Τούμπα συμπεριλαμβάνεται στις 476 σελίδες και ανάμεσα στα 365 γήπεδα του κόσμου που…

Μαθητές λυκείου φτιάχνουν εφαρμογή για την πρόληψη της άνοιας

Μαθητές λυκείου φτιάχνουν εφαρμογή για την πρόληψη της άνοιας

Τα ενοίκια στον σκληρό πυρήνα της ανεργίας

Εκτίναξη των ενοικίων και η δραματική αλλαγή στις συνθήκες εργασίας στους τουριστικούς προορισμούς

«Νέα Αλλαγή»: Με συνθηματολογία του ’81 κατεβαίνει ο Γιώργος Παπανδρέου στις εκλογές του ΚΙΝΑΛ – Οι επόμενες κινήσεις του

Προσκλητήριο «στους δημοκρατικούς πολίτες», ώστε το ΚΙΝΑΛ «να πρωταγωνιστήσει στις εξελίξεις και…

Η θρυλική βίλα του Pierre Cardin στη νότια Γαλλία είναι ένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα

Πρόσφατα δημοσιεύματα θέλουν το θρυλικό Palais Bulles του Pierre Cardin να βγαίνει ξανά προς πώληση.

Επεισόδια από Ρομά στο Μενίδι: Πυροβόλησαν στο πρόσωπο διοικητή της ΟΠΚΕ

Δέκα οι τραυματίες αστυνομικοί

Πάτρα: «Οι κακώσεις στη Μαλένα έγιναν από την πίεση με την παλάμη του δράστη»

Νέα ερωτήματα για τις συνθήκες θανάτου των τριών παιδιών από την Πάτρα δημιουργεί η…