Το κύμα έκανε αίσθηση στην επιστημονική κοινότητα επειδή ήταν αναλογικά ο πιο ακράιος κυματισμός που έχει καταγραφεί ποτέ.

Ένα κύμα ύψους κύμα 17,6 μέτρων στα ανοιχτά της δυτικής ακτής του νησιού Βανκούβερ στον Καναδά που σημειώθηκε το 2020 έσπασε το ρεκόρ αναλογικότητας με τριπλάσιο μέγεθος από τα γύρω κύματα, σύμφωνα με μελέτη μιας ομάδα επιστημόνων της Βικτώριας.

Ο γιγαντιαίος κυματισμός της μελέτης μετρήθηκε μέσω μιας σημαδούρας της MarineLabs περίπου 7 χιλιόμετρα μακριά από τις ακτές του Γιούκλουλετ, στη Βρετανική Κολομβία του Καναδά.

Το κύμα έκανε αίσθηση στην επιστημονική κοινότητα επειδή ήταν αναλογικά ο πιο ακραίος κυματισμός που έχει καταγραφεί ποτέ. Η επεξεργασία των δεδομένων έγινε από τους Τζονας Γκέμριχ και Λεαν Σικον, καθηγητές του Πανεπιστημίου της Βικτώριας, που δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα στο περιοδικό Scientific Reports.

«Μόνο λίγοι ακραίοι κυματισμοί σε υψηλές θαλάσσιες καταστάσεις έχουν παρατηρηθεί άμεσα, και τίποτα αυτού του μεγέθους. Η πιθανότητα εμφάνισης ενός τέτοιου γεγονότος είναι μία στα 1.300 χρόνια», δήλωσε, από την πλευρά του, ο Τζονας Γκέμριχ.

Ο πρώτος γιγαντιαίος κυματισμός που καταγράφηκε, γνωστό ως «Το κύμα Ντόπνερ», μετρήθηκε το 1995 στα ανοικτά των ακτών της Νορβηγίας στα 25,6 μέτρα με τα γύρω κύματα να έχουν μέγεθος περίπου 12 μέτρα, καθιστώντας το αρχικό κύμα περίπου διπλάσιο από τα γύρω κύματα.

 

Το κύμα-ρεκόρ που καταγράφηκε τον Νοέμβριο του 2020 μετρήθηκε σε 17,6 μέτρα σε σύγκριση με τα γύρω κύματα των περίπου 6 μέτρων, ξεπερνώντας τις αρχικές αναλογίες. Η καταγραφή αυτών των γιγαντιαίων κυματισμών δεν είναι εύκολη υπόθεση.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι τα τεράστια κύματα δεν πρέπει να συγχέονται με ένα τσουνάμι καθώς αυτά δημιουργούνται από τον άνεμο και εμφανίζονται ένα κάθε φορά, ενώ τα κύματα τσουνάμι δημιουργούνται από τη σεισμική δραστηριότητα και εξαπλώνονται σε πολύ μεγαλύτερη περιοχή.

Όσον αφορά το Νησί Βανκούβερ, δεν αναφέρθηκαν ζημιές από τον κυματισμό, καθώς συνέβη πολύ μακριά από την ακτή. Ωστόσο, μπορεί να παρουσιάσουν κίνδυνο στην ξηρά, εάν προέρχονται από πιο κοντά στην ακτή.

You May Also Like

Σάλος με το… αστειάκι του Ράμα για τον θάνατο Πριγκόζιν και την ανάμειξη Πούτιν

Προκάλεσε αμηχανία αλλά και γέλια!

16.624 κρούσματα, 44 μόλις νεκροί: Γι’ αυτό η Γερμανία έχει το χαμηλότερο ποσοστό θνησιμότητας στον κόσμο. Κάτω από 0,28%

16.624 κρούσματα, 44 μόλις νεκροί: Γι’ αυτό η Γερμανία έχει το χαμηλότερο…

Τουρκία: «Φύρερ» χαρακτήρισε τον Νετανιάχου ο Ερντογάν

«Αυτοί που αφαίρεσαν τη ζωή σχεδόν 25 χιλιάδων αθώων κατοίκων της Γάζας, στην πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά»

Η Disney κλείνει το στούντιο των “Ice Age”

Η Disney κλείνει το στούντιο των “Ice Age”

«The Lord of the Rings»: Νέο teaser για τη σειρά του Amazon Prime (βίντεο)

Το «The Lord of the Rings: The Rings of Power», το οποίο…

Η τελευταία φυλή από την «εποχή του λίθου» ζει απομονωμένη εδώ και 60.000 χρόνια (pics)

Η φυλή στο Βόρειο Σέντινελ ζει απομονωμένη και δεν διστάζει να σκοτώσει…

Εντοπίστηκαν ήχοι από το υποβρύχιο που εξαφανίστηκε στον Τιτανικό

«Διατηρείται η ελπίδα για επιζώντες», αναφέρεται στο σημείωμα

Τουρκία: Βίντεο με τη φράση «το Αιγαίο είναι δικό μας» σε ιστορικά μνημεία – Δημοσκόπηση δείχνει νίκη Ερντογάν

Σάλο έχε προκαλέσει επετειακό βίντεο της τουρκικής προεδρίας που προβλήθηκε με αφορμή…

Σοκ με Τσιτσιπά: Τραυματίστηκε στο τέλος του δεύτερου σετ (vid)

Άσχημη εξέλιξη για τον Στέφανο Τσιτσιπά στο Τόκιο. Ο Έλληνας πρωταθλητής τραυματίστηκε…

Με «πλαφόν» στους μετανάστες η πρώτη συμφωνία για κυβέρνηση στη Γερμανία

Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές της Γερμανίας φαίνεται ότι «τα βρήκαν» κατά την πρώτη…