Την εκτίμηση ότι ενδεχομένως να είμαστε στο τέλος αυτού που ονομάζουμε «επείγουσα φάση της πανδημίας», χωρίς αυτό να σημαίνει ότι βρισκόμαστε στο τέλος της ιστορίας του κορωνοϊού, έκανε χθες ο καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων Σωτήρης Τσιόδρας.

Την εκτίμηση ότι ενδεχομένως να είμαστε στο τέλος αυτού που ονομάζουμε «επείγουσα φάση της πανδημίας», χωρίς αυτό να σημαίνει ότι βρισκόμαστε στο τέλος της ιστορίας του κορωνοϊού, έκανε χθες ο καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων Σωτήρης Τσιόδρας. Μιλώντας σε ημερίδα με θέμα «Δύο χρόνια πανδημίας COVID-19: Προκλήσεις και Διδάγματα για τις Ενοπλες Δυνάμεις», ο καθηγητής ανέφερε ότι τα μέχρι τώρα δεδομένα δείχνουν ότι η παραλλαγή «Oμικρον» θα οδηγήσει σε σταθεροποίηση της κατάστασης. Σχολιάζοντας την επιδημιολογική εικόνα της χώρας ο κ. Τσιόδρας σημείωσε ότι παρότι τα κρούσματα είναι πολλά, δεν είναι αντίστοιχος ο αριθμός των θανάτων, γεγονός που σχετίζεται με το ότι η «Ομικρον» οδηγεί σε πιο ήπια νόσο και παράλληλα αυξάνεται η εμβολιαστική κάλυψη. Σύμφωνα με τον ίδιο, μέσα στους επόμενους μήνες η επιτήρηση πλέον θα αφορά περισσότερο τους σκληρούς δείκτες, δηλαδή εισαγωγές σε νοσοκομεία, νοσηλείες σε ΜΕΘ, διασωληνωμένους και θανάτους.

19.623 κρούσματαΗ βελτίωση των σκληρών δεικτών επιτρέπει στους ειδικούς να εξετάσουν ενδεχόμενη χαλάρωση της χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρους.

Και η χθεσινή ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης του ΕΟΔΥ κατέγραψε έναν σταθερά υψηλό αριθμό κρουσμάτων και μια υποχώρηση του αριθμού των θανάτων και των διασωληνωμένων, που ωστόσο παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. Ειδικότερα, ανακοινώθηκαν 19.623 κρούσματα και 67 θάνατοι ασθενών με COVID-19, το 90% των οποίων αφορούσαν άτομα άνω των 60 ετών. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι ήταν χθες το μεσημέρι 455, ενώ δηλώθηκαν και 363 νέες εισαγωγές σε νοσοκομεία. Πτωτικές τάσεις του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα επτά περιοχών της χώρας κατέγραψε το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων. Ειδικότερα, οι περιοχές με υποχώρηση του ιικού φορτίου είναι η Πάτρα, το Ρέθυμνο, η Κέρκυρα, η Θεσσαλονίκη, ο Αγιος Νικόλαος, η Αττική και τα Ιωάννινα. Στον αντίποδα η Ξάνθη, η Αλεξανδρούπολη και το Ηράκλειο, όπου παρατηρήθηκαν καθαρά αυξητικές τάσεις.

Η βελτίωση –έστω και αργή– των σκληρών δεικτών επιτρέπει στους ειδικούς να εξετάσουν κατά την –εκτός απροόπτου– σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων μια ενδεχόμενη χαλάρωση της χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρους. Οι ειδικοί αναμένεται να εξετάσουν μια επιστροφή στο μοντέλο που ίσχυσε το περασμένο καλοκαίρι, όταν η σύσταση ήταν ότι ένα άτομο θα μπορούσε να μη φοράει μάσκα προσώπου όταν είναι σε εξωτερικό χώρο όπου δεν βρίσκονται πολλά άτομα. Αντιθέτως, σε συνθήκες συνωστισμού η χρήση της μάσκας κρίνεται επιβεβλημένη. Υπενθυμίζεται ότι η μάσκα έγινε ξανά υποχρεωτική και στους εξωτερικούς χώρους παραμονές Χριστουγέννων, λόγω της εμφάνισης της πολύ μεταδοτικής παραλλαγής «Ομικρον».

πηγη:https://www.kathimerini.gr/

You May Also Like

Στο νοσοκομείο με κορωνοϊό ο παρουσιαστής Γιώργος Μαυρίδης

Στο νοσοκομείο με κορωνοϊό ο παρουσιαστής Γιώργος Μαυρίδης

Επίδομα 534 ευρώ: Οι προϋποθέσεις για τις αναστολές τον Ιανουάριο – Οι νέοι δικαιούχοι

Επίδομα 534 ευρώ: Οι προϋποθέσεις για τις αναστολές τον Ιανουάριο – Οι…

Οι ερωμένες του Μεγάλου Ναπολέοντα, που έστελνε ακόμη και στον θάνατο τους συζύγους τους και οι απιστίες της Ζοζεφίνας, που τον περιφρονούσε

Οι ερωμένες του Μεγάλου Ναπολέοντα, που έστελνε ακόμη και στον θάνατο τους…

ΑΑΔΕ: Προσοχή σε παραπλανητικά SMS υποκλοπής στοιχείων – Τι είναι το «Smishing»

Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, για την προστασία τους οι πολίτες πρέπει να μην κάνουν click ή tap σε κανένα σύνδεσμο και να διαγράψουν αμέσως το μήνυμα

Μεταναστευτικό: Μοιράζονται 9,5 εκατ. ευρώ στους δήμους μετά την επίταξη κτιρίων

Μεταναστευτικό: Μοιράζονται 9,5 εκατ. ευρώ στους δήμους μετά την επίταξη κτιρίων

Η επιστημονική φαντασία γυρίζεται στην Αθήνα

Η ταινία του διάσημου Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ και δεκάδες άλλες παραγωγές

Θέμα ανταλλαγής των Ελλήνων στρατιωτικών με τους Τούρκους αξιωματικούς έθεσε ξανά ο Ερντογάν

«Είχαμε μια δύσκολη Σύνοδο χτες και σήμερα που ανέδειξε τις διαφορετικές θέσεις…

Επανασύνδεση ρεύματος: Ποιοι την δικαιούνται και ποια τα κριτήρια

Επανασύνδεση ρεύματος: Ποιοι την δικαιούνται και ποια τα κριτήρια

Απαγωγή Μαρκέλλας: Φρικτές οι περιγραφές της 33χρονης για όσα έκανε στη 10χρονη

Απαγωγή Μαρκέλλας: Φρικτές οι περιγραφές της 33χρονης για όσα έκανε στη 10χρονη