Η αποσύνδεση από το SWIFT είναι ένα εμπόδιο το οποίο θα ξεπεράσει η Ρωσία, σύμφωνα με τον Κινέζο αναλυτή, Γιανγκ Ξιγιού, αλλά πλέον δημιουργείται το ανάλογο ερώτημα για τη Δύση και την Ευρώπη.

Η Ρωσία θα επιβιώσει από την αποσύνδεση από το διατραπεζικό σύστημα μεταφοράς πληροφοριών και πληρωμών (SWIFT), αλλά το μεγάλο ερώτημα είναι πόσο θα αντέξουν οι ΗΠΑ και η Ευρώπη.
Ο Γιανγκ Ξιγιού, ερευνητής στο Ινστιτούτο Διεθνών Σπουδών της Κίνας, σε σχετική συνέντευξη στην εφημερίδα «Huanqiu Shibao» που δημοσιεύθηκε στις 24 Φεβρουαρίου, ανέφερε δύο λόγους που θα βοηθήσουν τη Ρωσία να αντιμετωπίσει την αποσύνδεση από το SWIFT «βραχυπρόθεσμα».
Συγκεκριμένα, ο ίδιος είπε: «Πρώτον, ο Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έκανε μια “προληπτική κίνηση” πολύ πριν από την τρέχουσα στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία. Ακόμα και πριν από την έναρξη της “ουκρανικής κρίσης” το 2014, η Ρωσία είχε δημιουργήσει το δικό της σύστημα ανταλλαγής χρηματοοικονομικών πληροφοριών ως απάντηση στις δυτικές κυρώσεις. Από το 2018, η Ρωσία έχει αρχίσει την αποδολαριοποίηση. Αν και αυτά τα μέτρα δεν θα μπορέσουν να αντισταθμίσουν πλήρως τις απώλειες που προκλήθηκαν από την αποσύνδεση από το σύστημα SWIFT, θα μετριάσουν εν μέρει τις συνέπειες».
Δεύτερον, σύμφωνα με τον ίδιο, η αποσύνδεση της Ρωσίας από το παγκόσμιο διατραπεζικό σύστημα θα είναι αρκετά επώδυνη για τις ίδιες τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, λέγοντας: «Η Ρωσία διατηρεί μια σημαντική θέση στις παγκόσμιες εξαγωγές ενεργειακών πόρων – δεν αναφέρω καν το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Είναι, επίσης, ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός πρωτογενούς αλουμινίου στον κόσμο. Τώρα οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν αυξηθεί και οι τιμές του αλουμινίου βρίσκονται σε επίπεδα ρεκόρ. Εξαιτίας αυτού, μια απότομη αύξηση των τιμών των βασικών αγαθών, θα αυξήσει αναμφίβολα και τις πληθωριστικές πιέσεις στη Δύση».
Σύμφωνα με τον Γιανγκ Ξιγιού, όταν ανακοίνωσε τον πρώτο γύρο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, αναγνώρισε ότι «υπάρχει ένα τίμημα που πρέπει να πληρωθεί για την προστασία της δημοκρατίας και της ελευθερίας».
Κατά τον Κινέζο αναλυτή«στην πραγματικότητα, ο Μπάιντεν γνωρίζει ότι ο πληθωρισμός στην Αμερική έχει φτάσει σε ρεκόρ 40 ετών και οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας αναπόφευκτα θα οδηγήσουν σε υψηλότερες τιμές στις ΗΠΑ και μείωση του βιοτικού επιπέδου των Αμερικανών». Επίσης, ο Γιανγκ Ξιγιού επεσήμανε πως το ίδιο θα συμβεί και στην Ευρώπη.
Πυρκαγιά σε αποθήκη ντίζελ στο Λουγκάνσκ, 26 Φεβρουαρίου 2022 - Sputnik Ελλάδα, 1920, 27.02.2022

Εν συνεχεία, ο Κινέζος αναλυτής σημείωσε: «Ακόμα και πριν από την κρίση στην Ουκρανία, αναφέρθηκε ότι “οι λογαριασμοί θέρμανσης στην Αμερική θα αυξηθούν κατά 54% αυτόν τον χειμώνα”, και στην Ευρώπη δεκάδες εκατομμύρια οικογένειες δεν θα μπορούν να πληρώσουν τέτοιους λογαριασμούς θέρμανσης».
«Μπορεί κανείς να φανταστεί τι αντίκτυπο θα έχει η επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας στον πληθυσμό των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρώπης», εξήγησε ο Κινέζος ειδικός, ο οποίος πιστεύει ότι η αποσύνδεση της Ρωσίας από το σύστημα SWIFT θα σημάνει στην πραγματικότητα την έναρξη ενός ανταγωνισμού μεταξύ των ΗΠΑ, της Ευρώπης και της Ρωσίας στο ποια από αυτές θα αντέξει περισσότερο, δηλαδή μέχρι το τέλος.
Ο Γιανγκ Ξιγιού κατέληξε στο εξής, δηλώνοντας: «Αν και η Ρωσία θα υποφέρει σε αυτή τη διελκυστίνδα, δεν θα καταρρεύσει αμέσως. Θα μπορέσει να αντέξει αυτή την περίοδο, ενώ η Δύση θα περάσει πολύ δύσκολα».
You May Also Like

Τούρκος αναλυτής ξεσκεπάζει τον Ερντογάν : Δικαιολογία το «πραξικόπημα»

Τούρκος αναλυτής ξεσκεπάζει τον Ερντογάν : Δικαιολογία το «πραξικόπημα»

Τουρκικά ΜΜΕ: «Σοκ για την Τουρκία! Ακυρώθηκε η συμφωνία με τη Λιβύη»

Το μνημόνιο κατανόησης επέτρεπε στις δύο χώρες έρευνες και γεωτρήσεις υδρογονανθράκων

CNN: Και πέμπτος νεκρός από τα αιματηρά επεισόδια στην Ουάσιγκτον

CNN: Και πέμπτος νεκρός από τα αιματηρά επεισόδια στην Ουάσιγκτον

Αφγανιστάν: Αλλόκοτες σκηνές με Ταλιμπάν να διασκεδάζουν σε λούνα παρκ με συγκρουόμενα και αλογάκια

Παίζουν, γελούν και φωτογραφίζονται την ώρα που χιλιάδες συμπατριώτες τους αγωνιούν και…

Επιστολή του Προέδρου της Κυπριακής Βουλής σε Ερντογάν: «Θα μείνετε στην ιστορία ως βέβηλος»

Επιστολή του Προέδρου της Κυπριακής Βουλής σε Ερντογάν: «Θα μείνετε στην ιστορία…

Η κρυφή ζωή του στρατιωτικού γιατρού που ξεγέλασε τη Βρετανική Αυτοκρατορία για 50 χρόνια. Ήταν γυναίκα που χειρουργούσε, καυγάδιζε και μονομαχούσε για να μην την καταλάβουν

Η κρυφή ζωή του στρατιωτικού γιατρού που ξεγέλασε τη Βρετανική Αυτοκρατορία για…

Μόδα στην Αυστραλία η βαζεκτομή, στείρωση αντρών, για να σωθεί το περιβάλλον…..

Μόδα στην Αυστραλία η βαζεκτομή, στείρωση αντρών, για να σωθεί το περιβάλλον…..

39χρονη ζωγράφος-σύμβολο στη Λωρίδα της Γάζας σκοτώθηκε μαζί με τα δύο μικρά παιδιά της

«Προσπάθησα μέσα από την τέχνη μου να εκφράσω τα αρνητικά συναισθήματα από τα όσα συμβαίνουν»

Γεγονότα και εξελίξεις σαν σήμερα 5 Ιουλίου

Γεγονότα και εξελίξεις σαν σήμερα 5 Ιουλίου

Απασφάλισε ο Πούτιν στο ενδεχόμενο δημιουργίας της «μεγάλης Αλβανίας»!

«Ψευδοκράτος» το Κοσσυφοπέδιο σύμφωνα με το Ρωσικό ΥΠΕΞ!