Θεσπίζονται τα πρώτα Βραβεία Βιολογικής Παραγωγής  από την Ευρωπαϊκή Ένωση – Από τις 25 Μαρτίου έως 8 Ιουνίου 2022 οι αιτήσεις υποψηφιοτήτων

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προχωρά από φέτος στη θεσμοθέτηση ετήσιων βραβείων για την αναγνώριση της αριστείας στην αλυσίδα αξίας των βιολογικών προϊόντων.

Τα βραβεία, τα οποία  θα απονεμηθούν για πρώτη φορά το 2022, θα αναγνωρίσουν τους καλύτερους και πιο καινοτόμους παράγοντες του τομέα της βιολογικής παραγωγής, οι οποίοι συμβάλλουν στη μείωση των επιπτώσεων που έχει η γεωργία στο περιβάλλον και στο κλίμα, καθώς και στην υλοποίηση των στρατηγικών της ΕΕ  για τη βιοποικιλότητα και  «Από το αγρόκτημα στο πιάτο».

Σύμφωνα με το σχέδιο δράσης, για να τονωθεί η βιολογική παραγωγή θα πρέπει να αυξηθεί η ζήτηση των καταναλωτών για βιολογικά προϊόντα. Αυτό προϋποθέτει μεταξύ άλλων, μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τα χαρακτηριστικά και τα οφέλη της βιολογικής παραγωγής. Η Κομισιόν φιλοδοξεί να συμβάλει σε αυτούς τους στόχους με την καθιέρωση των Ευρωπαϊκών βραβείων για τα βιολογικά προϊόντα.

Η πρώτη διοργάνωση βραβείων βιολογικής παραγωγής σε επίπεδο ΕΕ,  έρχεται ως συνέχεια του σχεδίου δράσης για την ανάπτυξη της βιολογικής παραγωγής, που εγκρίθηκε από την Κομισιόν τον Μάρτιο του 2021.

Από τις 25 Μαρτίου έως τις 8 Ιουνίου 2022 οι αιτήσεις των υποψηφίων θα είναι ανοιχτές, ενώ τα βραβεία θα απονεμηθούν στις 23 Σεπτεμβρίου 2022, ετήσια Ημέρα Βιολογικής Παραγωγής της ΕΕ

Όπως αναφέρει η Κομισιόν ο διαγωνισμός περιλαμβάνει 7 κατηγορίες βραβείων και 8 βραβεία. Αυτά θα  απονεμηθούν  σε διάφορους παράγοντες ολόκληρης της αλυσίδας αξίας των βιολογικών προϊόντων, οι οποίοι ανέπτυξαν ένα εξαίρετο, καινοτόμο και βιώσιμο έργο που αποτελεί πηγή έμπνευσης και δημιουργεί πραγματική προστιθέμενη αξία για τη βιολογική παραγωγή και κατανάλωση.

Τα βραβεία θα είναι τα εξής

  • Κατηγορία 1: Βραβεία καλύτερου και καλύτερης παραγωγού βιολογικών γεωργικών προϊόντων
  • Κατηγορία 2: Βραβείο καλύτερης βιολογικής περιφέρειας
  • Κατηγορία 3: Βραβείο καλύτερου βιολογικού δήμου
  • Κατηγορία 4: Βραβείο καλύτερης βιολογικής «βιοπεριφέρειας»
  • Κατηγορία 5: Βραβείο καλύτερης βιολογικής ΜΜΕ
  • Κατηγορία 6: Βραβείο καλύτερου/καλύτερης εμπόρου λιανικής πώλησης βιολογικών τροφίμων
  • Κατηγορία 7: Βραβείο καλύτερου βιολογικού εστιατορίου

 

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης τονίζει σχετικά  πως   «η στροφή της ευρωπαϊκής αγοράς σε βιολογικά προϊόντα και η μεγάλη σημασία που δίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην προώθηση της παραγωγής τους, αποτελούν κίνητρα   για τους παραγωγούς βιολογικών προϊόντων στη Δυτική Μακεδονία, ώστε να ενδυναμώσουν την παρουσία τους στην αγορά,  να διευρύνουν τον κύκλο εργασιών τους και να επενδύσουν στην αγροτική παραγωγή  όχι απλά βιολογικών προϊόντων, αλλά σταδιακά, προϊόντων με μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα».

You May Also Like

Απίστευτο βίντεο: Λύκος εντοπίστηκε να κολυμπάει στον Παγασητικό

Οι ψαράδες που τραβούσαν βίντεο ξαφνιάστηκαν όταν είδαν έναν λύκο στη μέση…

Παλαιοχριστιανός: Δεν επέτρεψαν στον 45χρονο να μπει στο Παίδων, όπου βρίσκεται ο 15χρονος γιος του

Μέσα σε 24 ώρες ο 45χρονος πρέπει να δώσει δείγμα DNA

Επίδομα θέρμανσης: Αναλυτικός οδηγός – Τα ποσά, οι ημερομηνίες και οι δικαιούχοι

Table of Contents Hide Το χρονοδιάγραμμαΠοσά και διαδικασία για το επίδομα θέρμανσηςΔικαιούχοιΠοιοι…

Σχολεία: Στο τραπέζι αλλαγές από 10 Ιανουαρίου – Στο «μικροσκόπιο» εκδρομές και 50%+1

Σχολεία: Στο τραπέζι αλλαγές από 10 Ιανουαρίου – Στο «μικροσκόπιο» εκδρομές και…

Όσα έγιναν στη συνάντηση Μητσοτάκη- Ερντογάν: Πώς αποτιμά η Αθήνα τα νέα δεδομένα και τι δείχνει η στάση της Άγκυρας

Πού αποδίδεται η στάση Ερντογάν

Αδιανόητο: Γιατί τα ελληνικά drones της Aether Aeronautics, που κατακτούν το εξωτερικό, στην Ελλάδα, μας είναι ‘άχρηστα’;

Την παροιμιώδη φράση «ουδείς προφήτης στον τόπο του» επιβεβαιώνουν για πολλοστή φορά…

«ΑΒ Βασιλόπουλος»: Ανοίγει κατάστημα στο Άγιο Όρος μόνο με άντρες εργαζομένους

Εφόσον ολοκληρωθεί η επένδυση της ΑΒ Βασιλόπουλος, γίνεται η πρώτη αλυσίδα σούπερ μάρκετ, που επεκτείνεται στην αυτόνομη μοναστική πολιτεία.