Η εφαρμοζόμενη κυβερνητική εκπαιδευτική πολιτική, που είναι απόλυτα εναρμονισμένη με τις επιταγές της Ε.Ε. του ΟΟΣΑ και των μνημονίων, οδηγεί σε συνεχή υποβάθμιση τη δημόσια εκπαίδευση, με την ειδική αγωγή να είναι ο τομέας που έχει πληγεί περισσότερο από κάθε άλλο.

Η πρόσφατη υπουργική απόφαση (ΦΕΚ 1239/10-4-2017,τ.Β) που αφορά στα κριτήρια πρόσληψης αναπληρωτών ειδικής αγωγής σε συνέχεια του νόμου 4415/2016 (Α΄159) άρθρο 48, αλλά και οι δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας, που παραπέμπουν για άλλη μία φορά τους μόνιμους διορισμούς στη διετία 2019-2020, καταδεικνύουν με τον πιο εμφατικό τρόπο ότι το μέλλον που επιφυλάσσει η κυβέρνηση για την ειδική αγωγή είναι ζοφερό. Η ειδική αγωγή θεωρείται από τους κυβερνώντες δαπανηρή, οικονομικά ασύμφορη και μη ανταποδοτική. Η ακύρωση της επιστημονικής επάρκειας των αναπληρωτών ΕΑΕ, η προφανής καταπάτηση των εργασιακών/επαγγελματικών τους δικαιωμάτων και η διεύρυνση των ελαστικών σχέσεων εργασίας αποτελούν τη μία όψη του νομίσματος, ενώ από την άλλη βρίσκονται τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, που πλήττονται ανεπανόρθωτα από την επιχειρούμενη κατάργηση – ρευστοποίηση των σταθερών δομών της ειδικής αγωγής. Δεν είναι δυνατόν η έλλειψη σχεδιασμού να καλύπτεται με fast track επιμορφώσεις – ενημερώσεις εκπαιδευτικών γενικής παιδείας ή να μεταφέρεται στις πλάτες των γονιών, που αναλαμβάνουν και το κόστος της παράλληλης στήριξης του παιδιού τους.

Απαιτούμε – διεκδικούμε:

  • Μόνιμους – μαζικούς διορισμούς σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης με βάση τις σύγχρονες ανάγκες (κάλυψη όλων των κενών γενικής και ειδικής αγωγής).
  • Κατάργηση της ελαστικής εργασίας. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους με πλήρη εργασιακά, ασφαλιστικά, συνταξιοδοτικά δικαιώματα.
  • Άμεσα μέτρα αναβάθμισης – στήριξης – χρηματοδότησης όλων των δομών της Ειδικής Αγωγής (ΚΕΔΔΥ, Ε.Ε.Ε.Ε.Κ., Ειδικά Σχολεία κ.ά).
  • Άμεση κατάργηση της νομοθετικής ρύθμισης (τροπολογίας) και της ΥΑ για την ειδική αγωγή και τους αναπληρωτές.
  • Θέσπιση του δικαιώματος διετούς μετεκπαίδευσης στην ειδική αγωγή, υπό την εποπτεία του Υπουργείου Παιδείας και με απαλλαγή από τα διδακτικά καθήκοντα.

 

Υπερασπιζόμαστε τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών μας.

Αντιστεκόμαστε στην υποβάθμιση του δημόσιου σχολείου.

 

 

 

 

 

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.