Σαγκάη: Η γέφυρα σαν φίδι που δημιουργεί την εντύπωση ενός πλωτού κήπου (βίντεο)

Μια γέφυρα σε σχήμα φιδιού που ενσωματώνει χώρους πράσινου, παιχνιδιού και ξεκούρασης και συνδέει δύο περιοχές του υγροτόπου κατά μήκος της λίμνης Yuandang της Σαγκάης, κατασκευασμένη από το αρχιτεκτονικό γραφείο Brearley Architects + Urbanists κλέβει τις εντυπώσεις των επισκεπτών, αλλά και των κατοίκων, της περιοχής.

Το γραφείο Brearley Architects + Urbanists (BAU), λοιπόν, με έδρα την Κίνα και την Αυστραλία σχεδίασε τη γέφυρα 586 μέτρων για ποδηλάτες και πεζούς ως «υβριδική δομή», συνδυάζοντας την αρχιτεκτονική, τις υποδομές και το τοπίο με τα υπάρχοντα μονοπάτια και τη φύση στην τοποθεσία.

Η φιγούρα της γέφυρας μοιάζει, επίσης, και με κορδέλα και αντηχεί τους κυματισμούς του νερού στη λίμνη Yuandang από κάτω, ενώ δέντρα και θάμνοι ενσωματώνονται στη γέφυρα, δίνοντας την όψη ενός πλωτού κήπου που συνδέει τις δύο όχθες.

Σαγκάη: Η υβριδική γέφυρα σε σχήμα φιδιού, που δημιουργεί την εντύπωση ενός πλωτού κήπου

Διασχίζοντας τη λίμνη από ανατολικά προς δυτικά και κατά μήκος του νότιου άκρου της η γέφυρα Yuandang συνδέει το δήμο της Σαγκάης και την επαρχία Jiangsu από τότε που άνοιξε το 2020.

«Η γέφυρα είναι ένα υβρίδιο πολλών στοιχείων που δεν φαίνονται συνήθως σε μια γέφυρα, συνδυάζοντας βλάστηση, κιόσκια, χώρους παιχνιδιού και πλατείες με καθίσματα», δήλωσε ο διευθυντής του BAU James Brearley στο Dezeen.

Οι χαλύβδινες κολώνες σε σχήμα Υ υποστηρίζουν τη δομή δοκού της γέφυρας, στην κορυφή της οποίας ένας πεζόδρομος φαρδαίνει σε τρία σημεία για να δημιουργήσει χώρο για ένα στεγασμένο κιόσκι και χώρους ανάπαυσης με θέα στη λίμνη.

Η γέφυρα χωρίζεται σε τρεις λωρίδες που οριοθετούνται με γραφικά. Πεζόδρομοι και ποδηλατόδρομοι εκτείνονται εκατέρωθεν μιας κεντρικής περιοχής με δέντρα, φυτά και επιμήκεις χώρους με καθίσματα που ακολουθούν την στροφή της γέφυρας.

Στο μέσο της γέφυρας Yuandang, ένα μεγάλο κουβούκλιο από σφυρήλατο μέταλλο που υποστηρίζεται από λεπτές χαλύβδινες κολώνες καλύπτει έναν χώρο περιπτέρου. Εδώ, καθίσματα και μια «παιδική χαρά» ενσωματώνονται σε μια σήραγγα από λευκά διάτρητα μεταλλικά φύλλα.

Λωρίδες φωτών στη βάση του διαδρόμου της γέφυρας δημιουργούν ένα λαμπερό αποτέλεσμα πάνω από τη λίμνη τη νύχτα, που συμπληρώνεται από φώτα στη βάση των καθιστικών, κατά μήκος των κιγκλιδωμάτων. Ο φωτισμός δημιουργεί, επίσης, εντυπωσιακές σκιές και αντανακλάσεις στην παιδική χαρά του περιπτέρου.