Ολοκληρώθηκε το τριήμερο από 8 έως 10 Μαΐου 2017 για μια ακόμη φορά με πολύ μεγάλη, κατά κοινή ομολογία όλων των συμμετεχόντων, επιτυχία το εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας  προαιρετικό τριήμερο εκπαιδευτικό πρόγραμμα φιλαναγνωσίας «Η φαντασία πάει…σχολείο».

Το πρόγραμμα, οργανώθηκε και υλοποιήθηκε για τέταρτη φορά στα σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης ν. Καστοριάς με την  ευθύνη και το συντονισμό των Σχολικών Συμβούλων και της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καστοριάς, και με την υποστήριξη της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς, των δήμων Καστοριάς, Άργους Ορεστικού και Νεστορίου, και των Ενώσεων Γονέων Καστοριάς και Άργους Ορεστικού. Στόχος του προγράμματο

ς, είναι η θετική κινητοποίηση των παιδιών απέναντι στο λογοτεχνικό βιβλίο, η καλλιέργεια της δημιουργικότητας και της φαντασίας τους, η ανάπτυξη φιλαναγνωστικών σχολικών  πρακτικών και το άνοιγμα του σχολείου στην τοπική κοινωνία με εργαλείο έμπνευσης τη λογοτεχνία.

 

Στο πρόγραμμα συμμετείχαν 28 Δημοτικά Σχολεία και  35 Νηπιαγωγεία του Νομού, τα οποία υποδέχτηκαν στις 8 και 9 Μαΐου 35 συγγραφείς, ποιητές και εικονογράφους πανελλήνιας και τοπικής α

ναγνώρισης και εμβέλειας,  η παρουσία των οποίων και οι δράσεις που ανέπτυξαν με τους μαθητές αποτέλεσαν το επιστέγασμα όλων των δραστηριοτήτων φιλαναγνωσίας, που υλοποιήθηκαν κατά το προηγούμενο διάστημα από τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς στα αντίστοιχα σχολεία. Οι δραστηριότητες ενσωμάτωσαν πληθώρα παιδαγωγικών και εκπαιδευτικών προσεγγίσεων και πρακτικών, κατάλληλων για την αξιοποίηση της λογοτεχνίας ως πηγής έμπνευσης και δημιουργίας όπως: αφηγήσεις, δραματοποιήσεις, θεατρικά και μουσικά δρώμενα, παραγωγή κειμένων- ιστοριών- ποιημάτων από τους μαθητές κ.ά.

 

Παράλληλα, αξιοποιώντας τη σημαντική παρουσία των συγγραφέων στο νομό, διοργανώθηκαν την Τετάρτη 10 Μαΐου, στις αίθουσες του 9ου Δ.Σ Καστοριάς,  επιμορφωτικά βιωματικά εργαστήρια τα οποία παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον οι εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καστοριάς.

 

Σε συνεργασία επίσης με τις δημοτικές βιβλιοθήκες των Δήμων  Καστοριάς, Άργους Ορεστικού, Νεστορίου, την Κωνσταντινίδειο Βιβλιοθήκη Κορησού, την Παπαδοπούλειο Βιβλιοθήκη Πενταβρύσου και το Δ.Σ Μεσοποταμίας υλοποιήθηκαν απογευματινές  δράσεις από τους συγγραφείς και τους εικονογράφους, που απευθύνονταν σε γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές.  Σε βιωματικά δημιουργικά εργαστήρια  με τη βοήθεια του λογοτεχνικού βιβλίου προσεγγίστηκαν πολλά και σημαντικά θέματα που απασχολούν τη σύγχρονη κοινωνία όπως: η πρόληψη του σχολικού εκφοβισμού, η διαφορετικότητα, οι σχέσεις γονέων-παιδιών, η  κοινωνική και οικονομική κρίση η δημιουργικότητα, η συνεργασία κ..ά.

 

Ευχαριστίες

 

  • Συγχαίρουμε και ευχαριστούμε θερμά όλους τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές Π.Ε Καστοριάς για τη μεγάλη και πολύ ουσιαστική συμμετοχή στους στην επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος. Με υψηλό αίσθημα παιδαγωγική ευθύνης και  θετική στάση αναδεικνύουν το σημαντικό ρόλο που μπορεί να παίξει το σχολείο στην διαμόρφωση φιλαναγνωστικής κουλτούρας και διάθεσης. Προσφέροντας στους μικρούς μας μαθητές  από τα πρώτα τους βήματα τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις   να εκφράζονται δημιουργικά και να χτίζουν μια πιο θετική και φιλική σχέση με το λογοτεχνικό βιβλίο το παιχνίδι της ανάγνωσης δεν έχει χαθεί.

 

  • Ευχαριστούμε από καρδιάς όλους τους συγγραφείς, ποιητές και εικονογράφους, τόσο αυτούς που προέρχονται από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά όσο και τους δικούς μας, τους τοπικούς για την ανταπόκρισή τους στο κάλεσμά μας, την εθελοντική τους συμμετοχή, τη δημιουργική τους διάθεση και την καθοριστική τους συμβολή στην υλοποίηση του προγράμματος.

 

  • Ευχαριστούμε επίσης τις Εκδόσεις Ψυχογιός για την ευγενική χορηγία ορισμένων λογοτεχνικών βιβλίων, τα οποία διανεμήθηκαν στα σχολεία που συμμετείχαν.

 

  • Ευχαριστούμε ακόμη τις ενώσεις και τους συλλόγους γονέων αλλά  και κάθε γονέα ξεχωριστά που με την συνέργειά τους υποστήριξαν την προσπάθειά μας.

 

  • Τέλος, αλλά όχι τελευταία, ευχαριστούμε θερμά τις αρχές της τοπικής αυτοδιοίκησης, την Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς και τους Δήμους Καστοριάς, Άργους Ορεστικού και Νεστορίου, για τη συνεργασία μας και την εμπιστοσύνη που μας δείχνουν. Με την σταθερή, και με κάθε τρόπο υποστήριξή τους η συμβολή τους στην υλοποίηση του εν λόγω προγράμματος, το οποίο μάλλον εξελίσσεται σε θεσμό, είναι καταλυτική.

 

 

Ο Δ/ντής Εκπαίδευσης Π.Ε. Καστοριάς

 

Γεώργιος Μασλάρης

 

Οι Σχολικοί Σύμβουλοι Π.Ε Καστοριάς

 

Έλενα Ζυγούρη

Αλίκη Καζταρίδου

Κων/ντίνα Βαϊρινού

Σωτηρία Καραγκούνη

Χρήστος Κεβρεκίδης

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.