Στις 2 Απριλίου το 1986, βόμβα έσκασε στο Boeing TWA πάνω από το Άργος. Την είχε τοποθετήσει ο διαβόητος «πατέρας της μάχης» Αμπού Νιντάλ.

Το 1986, η παγκόσμια κοινότητα έστρεψε το βλέμμα της στο… Άργος καθώς βόμβα είχε εκραγεί στο Boeing 727 της TWA, το οποίο από τη Ρώμη ετοιμαζόταν να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο του Ελληνικού, μεταφέροντας 115 επιβάτες και 7 μέλη του πληρώματος.

Τέσσερις άνθρωποι εκσφενδονίστηκαν

Λίγα λεπτά μετά τις 14:00 και ενώ βρισκόταν στα 11.000 πόδια (3.350 μέτρα) πάνω από την πόλη του Άργους εξερράγη η βόμβα στο κάθισμα 10F με αποτέλεσμα να ανοίξει τρύπα διαστάσεων 2 επί 1 μέτρο, κάτω από το παράθυρο και μπροστά από το δεξί φτερό. Από την έκρηξη αυτή εκσφενδονίστηκαν τέσσερις άνθρωποι και τραυματίστηκαν ακόμα εφτά από τα θραύσματα.

Πρόκειται για την Ελληνο-Αμερικανίδα, 52ετών Δήμητρα Στυλιανοπούλου, την 25χρονη κόρη της Μαρία και το 8 μηνών εγγονή της Δήμητρα. Ο τέταρτος που βρήκε τραγικό θάνατο ήταν ένας 37χρονος Αμερικανο-Κολομβιανός, ο οποίος καθόταν στο κάθισμα που είχε τοποθετηθεί η βόμβα, εικάζεται κάτω από το σωσίβιο.

«Ακούσαμε μια μεγάλη έκρηξη, είδα τον άντρα δίπλα μου να εξαφανίζεται και ένιωσα τον εαυτό μου να τραβιέται έξω» είχε πει ένας Σαουδάραβας επιβάτης που καθόταν δίπλα στον άτυχο άντρα.

Σώθηκαν γιατί πετούσε χαμηλά

Οι υπόλοιποι επιβάτες και τα μέλη του πληρώματος σώθηκαν, για τον λόγο ότι το αεροπλάνο πετούσε χαμηλά, καθώς σε 20 λεπτά θα βρισκόταν στο αεροδρόμιο του Ελληνικού, με τον πιλότο Ρίτσαρντ Πέτερσεν να καταφέρνει την ασφαλή εν τέλει προσγείωση του.

«Το αεροπλάνο έμεινε στον αέρα, γιατί πετούσε σε σχετικά χαμηλό υψόμετρο και υπήρχε μικρή διαφορά στην πίεση μεταξύ της καμπίνας και του εξωτερικού», είχε δηλώσει ο «ήρωας» πιλότος, όπως τον αποκάλεσαν μετά.

«Τους είδα να πέφτουν από τον ουρανό»

Μετά τις έρευνες για την συγκομιδή των πτωμάτων, οι διασώστες βρήκαν τα τρία από τα τέσσερα πτώματα διαμελισμένα σε χωράφια, πλησίον του αεροδρομίου του Άργους, όπως επίσης και το κάθισμα όπου καθόταν ο 37χρονος Αμερικανο-Κολομβιανός, ενώ η τέταρτη σωρός βρέθηκε στον Αργολικό Κόλπο, κοντά στη Νέα Κίο.

Ο δημοσιογράφος μάλιστα του Associated Press τότε, Κώστας Σεραφείμ, είχε καταγράψει μαρτυρία βοσκού που είχε δει τους άτυχους ανθρώπους να πέφτουν από τον ουρανό.

Η υποψία για τη Λιβανέζα

Την ευθύνη για το τρομοκρατικό κτύπημα, ανέλαβε η παλαιστινιακή τρομοκρατική οργάνωση «Αραβικοί Επαναστατικοί Πυρήνες», ως αντίποινα για τους αμερικανικούς βομβαρδισμούς στη Λιβύη τον προηγούμενο μήνα του 1986. Παρά τις προσπάθειες των ελληνικών, ιταλικών και αμερικανικών αρχών- καθώς το αεροπλάνο είχε ξεκινήσει από το Λος Άντζελες και μετέφερε κυρίως Αμερικανούς υπηκόους- οι δράστες της βομβιστικής επίθεσης δεν βρέθηκαν.

Υπήρχαν όμως κάποιες ενδείξεις που συνηγορούσαν πως η βόμβα είχε τοποθετηθεί από μια Λιβανέζα, μέλος της οργάνωσης του διαβόητου Αμπού Νιντάλ, η οποία εντοπίστηκε και συνελήφθη, αλλά δεν καταδικάστηκε.

Ο «πατέρας της μάχης»

Ποιος ήταν ο Αμπού Νιντάλ; Ένας από τους πλέον διαβόητους τρομοκράτες που έδρασαν ποτέ στην Ευρώπη. Το πραγματικό του όνομα ήταν Σάμπρι Χαλίλ Αλ Μπάννα και το Αμπού Νιντάλ σημαίνει στα αραβικά «πατέρας της μάχης». Όταν το Ισραήλ κατέλαβε τη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Όχθη, ο Αμπού Νιντάλ μετατράπηκε σε διαβόητο τρομοκράτη, δίχως φραγμούς και οι τρομοκρατικές του ενέργειες ευθύνονται για τον θάνατο ή τραυματισμό περισσότερων από 900 ανθρώπων.

Οργάνωσε πολλά τρομοκρατικά χτυπήματα να εκτελεστούν όταν βρίσκονταν σε εξέλιξη οι ειρηνευτικές συνομιλίες ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους, ώστε να τις σαμποτάρει ενώ πέραν της βόμβας στο αεροπλάνο πάνω από το Άργος, είχε «κτυπήσει» το 1981 την πρεσβεία του Ισραήλ στην Αθήνα, αλλά και το ελληνικό κρουαζιερόπλοιο «City of Poros» τον Ιούλιο του 1988, σκοτώνοντας εννιά ανθρώπους και τραυματίζοντας περισσότερους από 60.

Τον Ιούλιο του 2002 βρέθηκε νεκρός από πυροβολισμό.

 

You May Also Like

Διάβημα διαμαρτυρίας στην Τουρκία για το περιστατικό με το αεροσκάφος του Δένδια

Διάβημα διαμαρτυρίας στην Τουρκία για το περιστατικό με το αεροσκάφος του Δένδια

Κωνσταντίνος Πλεύρης: Διαγράφτηκε οριστικά από τον ΔΣΑ

Για τον ναζιστικό χαιρετισμό στη διάρκεια της κατ΄ έφεση εκδίκαση της υπόθεσης της Χρυσής Αυγής

Συγκίνηση στην Πάτρα: Έπιασε τον Σταυρό, αλλά χάρισε το δώρο στην 9χρονη που βούτηξε μαζί τους

Συγκινητικές στιγμές εκτυλίχθηκαν στο Μώλο της Πάτρας κατά την τελετή του Αγιασμού των…

Τα Νέα μέτρα που θα ισχύουν από 03-01-2022 έως 16-01-2022 Αναμένονται και νέα μέτρα ειδικά για την μουσική έως την ημερομηνία τις 3-02-2022                    

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΩΝ – ΚΑΦΕΤΕΡΙΩΝ –  ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ   …

Καρέλιας: 15ος μισθός σε όλους τους εργαζόμενους – Έκτακτες παροχές 5 εκατ. ευρώ

Για ακόμη μία χρονιά η Καρέλιας «χρύσωσε» τους εργαζομένους της, με τον διευθύνοντα σύμβουλο…

Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Παρασκευή 26 Μαρτίου

Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Παρασκευή 26 Μαρτίου

Κλειδώνουν τα επόμενα ταξίδια Μητσοτάκη: Έρχεται τετ α τετ με Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο

Θα υπάρξει συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. 

Κορινθία: Ένταση ανάμεσα σε δημοσιογράφο και «παλαιοχριστιανούς»

Ένταση επικράτησε στην Κορινθία κατά τη διάρκεια ζωντανής σύνδεσης

«Εξοικονομώ – Αλλάζω συσκευή» για επιχειρήσεις

Άνοιξε η πλατφόρμα για τις αιτήσεις – Τα κριτήρια