Παλαιό και Νέο Κωσταράζι: μνήμη και συνέχεια

Η ιστορική τεκμηρίωση του Ολοκαυτώματος του Παλαιού Κωσταραζίου παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια ημερίδας που πραγματοποίησε ο Δήμος Άργους Ορεστικού το περασμένο Σάββατο, 78 χρόνια μετά τις ναζιστικές θηριωδίες κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ομάδα επιστημόνων υπό την επιμέλεια του Επίκουρου Καθηγητή του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Στράτου Δορδανά παρουσίασαν τα αποτελέσματα του ερευνητικού προγράμματος, μέσα από το οποίο καταγράφηκαν και τεκμηριώθηκαν τα γεγονότα καταστροφής του χωριού και εκτέλεσης των κατοίκων του, σε μια προσπάθεια ανασύνθεσης της ιστορίας του Παλαιού Κωσταραζίου πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το τέλος της γερμανικής Κατοχής.

Το ερευνητικό πρόγραμμα είχε τίτλο «Παλαιό και Νέο Κωσταράζι» και ήταν χρηματοδοτούμενο από το Υπουργείο Πολιτισμού στο πλαίσιο της προκήρυξης «Δράσεις για τη Μελέτη, Διαφύλαξη και Ανάδειξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς», υπό την αιγίδα του «Αρχείου Ιωάννη Ε. Σταμούλη». Μπορεί κανείς να δει αναλυτικά τα αποτελέσματά του στην ιστοσελίδα: https://kostarazi.org/.

Της ημερίδας προηγήθηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία χοροστατούντος του Μητροπολίτη Καστοριάς κ. Καλλίνικου στον Ι.Ν. Γεννήσεως της Θεοτόκου στο Παλαιό Κωσταράζι και επιμνημόσυνη δέηση ως μια ελάχιστη εκδήλωση μνήμης και τιμής απέναντι σε όλους αυτούς που, τόσο βίαια και άδικα, έχασαν τη ζωή και τα σπίτια τους από το καταστροφικό πέρασμα των γερμανών κατακτητών στις 13 Απριλίου 1944.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της ημερίδας ο Δήμαρχος Άργους Ορεστικού Πάνος Κεπαπτσόγλου απένειμε τιμητικές πλακέτες σε δύο νέα παιδιά του Κωσταραζίου, τον Γιώργο Μπέλλο και τον Γιώργο Σμέρνο, για τη συμβολή τους στην προσπάθεια του Δήμου να χαρακτηριστεί το Παλιό Κωσταράζι ως μαρτυρικό χωριό.

 

You May Also Like

Ξεκινούν αποκαταστάσεις δρόμων και κοινόχρηστων χώρων σε 32 οικισμούς του Δήμου Καστοριάς

Ένα ακόμη έργο με αναφορά στην περιφέρεια του Δήμου Καστοριάς μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης

Βρέθηκε σε περιοχή της Καστοριάς αθλητικός εξοπλισμός της Εθνικής Ομάδας Κωπηλασίας της Ρωσίας που είχε κλαπεί τον προηγούμενο μήνα

Από αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Κορεστείων Καστοριάς βρέθηκε το Σάββατο (…

Με 12 θέματα συνεδριάζει κεκλεισμένων των θηρών το Δημοτικό Συμβούλιο Καστοριάς την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου

  Με 12 θέματα συνεδριάζει κεκλεισμένων των θηρών το Δημοτικό Συμβούλιο Καστοριάς…

Ο υπ. Δήμαρχος Γιάννης Κορεντσίδης με την παρέα του και με χάλκινα στη Μητροπόλεως (φωτογραφίες)

Ο υπ. Δήμαρχος Γιάννης Κορεντσίδης με την παρέα του και με χάλκινα…

Τηλεδιάσκεψη του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γ. Κασαπίδη με το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας

  Τηλεδιάσκεψη του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γ. Κασαπίδη με το Τμήμα Μηχανολόγων…

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΙΑΚΟΠΗΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟ ΑΠΟ Α/Κ ΚΟΙΛΩΝ ΚΟΖΑΝΗΣ ΕΩΣ Α/Κ ΠΟΛΥΜΥΛΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΙΑΚΟΠΗΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟ ΑΠΟ Α/Κ ΚΟΙΛΩΝ ΚΟΖΑΝΗΣ ΕΩΣ Α/Κ…

Συνάντηση με τη βουλευτή Καστοριάς Μαρία Αντωνίου πραγματοποίησε αντιπροσωπεία του Δ.Σ. της Ένωσης Στρατιωτικών Π.Ε. Καστοριάς

Συνάντηση με τη βουλευτή Καστοριάς  Μαρία Αντωνίου πραγματοποίησε αντιπροσωπεία του Δ.Σ. της…

Ακόμα ένα βήμα για την ανάδειξη του Τουρισμού

Με επιτυχία στέφθηκε η συμμετοχή της Εταιρίας Τουρισμού της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας…