Montserrat Caballé: To Google doodle αφιερωμένο στην σοπράνο που τραγούδησε για τον «El Greco»

Το σημερινό doodle της Google είναι αφιερωμένο στην Ισπανίδα υψίφωνος της όπερας Μονσεράτ Καμπαγιέ (Montserrat Caballé), με αφορμή τη συμπλήρωση 89 ετών από τη γέννησή της.

H «La Superba», όπως την αποκαλούσαν οι θαυμαστές της, ερμήνευσε μια ευρεία γκάμα ρόλων αλλά είναι περισσότερο γνωστή για τα έργα του Βέρντι.

Το πλήρες ονοματεπώνυμό της Μονσεράτ Καμπαγιέ (Montserrat Caballé) ήταν María de Montserrat Viviana Concepción Caballé i Folch. Κατά την διάρκεια της καριέρας της, η εμβληματική σοπράνο ασχολήθηκε επίσης με το ρεπερτόριο του μπελ κάντο, με πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα τα έργα των Ροσίνι, Μπελίνι και Ντονιτσέττι.

Στο πλούσιο βιογραφικό της έχει το ντουέτο με τον Φρέντι Μέρκιουρι, τραγουδιστή του ροκ συγκροτήματος Queen, με τον τίτλο «Barcelona».

Επίσης, συνεργάστηκε με τον Βαγγέλη Παπαθανασίου στον δίσκο «El Greco», ο οποίος αφιερώθηκε στον ομώνυμο Έλληνα ζωγράφο.

Ποια ήταν η Μονσεράτ Καμπαγιέ (Montserrat Caballé)

Η Ισπανίδα υψίφωνος της όπερας Μονσεράτ Καμπαγιέ (Montserrat Caballé) γεννήθηκε στη Βαρκελώνη στις 12 Απριλίου 1933.

Αποφοίτησε από το Ωδείο της πρωτεύουσας της Καταλονίας το 1954 και έκανε το επαγγελματικό της ντεμπούτο το 1956 στη Βασιλεία, ως Μιμή στην παράσταση της όπερας «Μποέμ» του Τζιάκομο Πουτσίνι.

Έγινε μέλος της Όπερας Μπάσελ από το 1957 έως το 1959, τραγουδώντας ένα ρεπερτόριο που περιλάμβανε Μότσαρτ (Erste Dame στην όπερα «The Magic Flute») και Στράους («Salome») στην γερμανική γλώσσα, πράγμα ασυνήθιστο για Ισπανούς τραγουδιστές. Το 1961 πρωταγωνίστησε -ως Ιφιγένεια- στη παράσταση «Ιφιγένεια εν Ταύροις» στο Εθνικό Θέατρο S. Carlos στην Λισαβόνα.

Το 1962, η Μονσεράτ Καμπαγιέ (Montserrat Caballé) επέστρεψε στην Βαρκελώνη και έκανε το ντεμπούτο της στο Λισέου με τον ομώνυμο ρόλο στο έργο του Στράους «Arabella». Από το φθινόπωρο του 1962 μέχρι την άνοιξη του 1963 έκανε περιοδεία στο Μεξικό, ερμηνεύοντας τον ομώνυμο ρόλο στο έργο του Μασενέ «Manon» στο Palacio de Bellas Artes. Ακολούθησαν αρκετές επιτυχημένες εμφανίσεις στο Λισέου το 1963.

Στην Ελλάδα η τελευταία της εμφάνιση ήταν στις 17 Σεπτεμβρίου 2012 στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού με την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ υπό τη διεύθυνση του José Collado.

Απεβίωσε στις 6 Οκτωβρίου 2018 σε ηλικία 85 ετών, αφού νοσηλεύθηκε ένα μήνα στο νοσοκομείο Sant Pau της Βαρκελώνης.

«Δεν θεωρώ τον εαυτό μου την “τελευταία ντίβα” της όπερας»

H μεγάλη σοπράνο συμπλήρωσε στην καριέρα της περισσότερες από 4,000 παραστάσεις στην πεντηκονταετή διαδρομή της στη μουσική και μένει στην Ιστορία σαν μία από τις μεγαλύτερες ντίβες της όπερας, κάτι που η ίδια με σεμνότητα απέρριπτε.

«Δεν θεωρώ τον εαυτό μου θρύλο της όπερας, ούτε την ”τελευταία ντίβα” όπως με αποκαλούν συχνά οι δημοσιογράφοι. Κάθε εποχή έχει τις ντίβες της και στη δική μου περίπτωση το μόνο που έκανα είναι να κάνω τη δουλειά μου καλά, κατά το δυνατόν στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο» είχε δηλώσει η Μονσεράτ Καμπαγιέ (Montserrat Caballé).

Το «Barcelona» με τον Φρέντι Μέρκιουρι

Το 1987, η Μονσεράτ Καμπαγιέ (Montserrat Caballé) κάνει ένα σπάνιο πέρασμα από την ποπ μουσική και κυκλοφόρησε ένα ντουέτο με τον Φρέντι Μέρκιουρι που είχε τον τίτλο «Barcelona». Ο τραγουδιστής του ροκ συγκροτήματος Queen ήταν μεγάλος θαυμαστής της και θεωρούσε ότι η φωνή της ήταν η καλύτερη στον κόσμο.

Το single της Μονσεράτ Καμπαγιέ (Montserrat Caballé) με τον Φρέντι Μέρκιουρι ακολούθησε ένας ομώνυμος δίσκος, που κυκλοφόρησε τον επόμενο χρόνο και περιλάμβανε επιπλέον συνεργασίες μεταξύ των δυο ερμηνευτών.

Το ίδιο κομμάτι αργότερα έγινε ο ύμνος στους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1992, οι οποίοι έλαβαν χώρα στην Βαρκελώνη, τόπο καταγωγής της σοπράνο, η οποία ερμήνευσε το τραγούδι, συνοδευόμενη από την ηχογράφηση του Μέρκιουρι, ο οποίος είχε πεθάνει το 1991, πριν τον τελικό του Champions League το 1999 στο στάδιο Καμπ Νόου.

Δείτε βίντεο:

Η συνεργασία με τον Βαγγέλη Παπαθανασίου στον δίσκο «El Greco»

Το 1995, συνεργάστηκε με τον Βαγγέλη Παπαθανασίου στον δίσκο «El Greco», ο οποίος αφιερώθηκε στον ομώνυμο Έλληνα ζωγράφο. Το 1997, ο Mike Moran έκανε την παραγωγή στον δίσκο «Friends For Life», ο οποίος περιλαμβάνει ντουέτα με την Καμπαγιέ και άλλους τραγουδιστές όπως οι Bruce Dickinson, Johnny Hallyday, Johnny Logan, Gino Vannelli και Helmut Lotti.

Δείτε βίντεο:

Πηγή φωτογραφιών: ΑΠΕ-ΜΠΕ

You May Also Like

Η τελική λίστα των 14 επαγγελματιών που βάζουν υποχρεωτικά POS

Όπως όλα δείχνουν, από μέρα σε μέρα,  η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών…

Θ. Καράογλου: «Η Μακεδονία και η Θράκη βρίσκονται στην κορυφή των κυβερνητικών προτεραιοτήτων»

  Θ. Καράογλου: «Η Μακεδονία και η Θράκη βρίσκονται στην κορυφή των…

Προσοχή-μην την πατήσετε: Έτσι κλέβουν χρήματα από λογαριασμούς -«Θύμα» και ο Βρεττός

Προσοχή-μην την πατήσετε: Έτσι κλέβουν χρήματα από λογαριασμούς -«Θύμα» και ο Βρεττός

Μέχρι την Παρασκευή 25 Μαΐου οι αιτήσεις για τους παιδικούς σταθμούς του ΟΑΕΔ

Μέχρι την Παρασκευή 25 Μαΐου οι αιτήσεις για τους παιδικούς σταθμούς του…

Live εικόνα από την έκρηξη του ηφαιστείου Φουέγκο στη Γουατεμάλα

Το ηφαίστειο Φουέγκο είναι το πιο ενεργό στην Κεντρική Αμερική

Χριστούγεννα 2020: Γιορτές με sms στο 13033 και ψώνια με click away

Χριστούγεννα 2020: Γιορτές με sms στο 13033 και ψώνια με click away

Δημοσιεύθηκε η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με θέμα «Μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και άλλες κατεπείγουσες διατάξεις» που περιλαμβάνει και θέματα του Τουρισμού

Δημοσιεύθηκε η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με θέμα «Μέτρα για την αντιμετώπιση των…

Κοινωνική Προσφορά του Στρατού Ξηράς για τον μήνα Ιούλιο στον Τομέα των Αεροδιακομιδών και της Αεροπυρόσβεσης

Κοινωνική Προσφορά του  Στρατού Ξηράς για τον μήνα  Ιούλιο στον Τομέα των…

Κατάταξη Πρωτοετών Ευελπίδων στις Εγκαταστάσεις της ΣΣΕ στη Βάρη

Κατάταξη Πρωτοετών Ευελπίδων στις Εγκαταστάσεις της ΣΣΕ στη Βάρη

Επεισόδια στο Παρίσι – Ξεσηκωμός για τα εργασιακά μέτρα

Νέα επεισόδια βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή την ώρα στο Παρίσι καθώς κλιμακώνονται…