Μια σειρά από δράσεις πραγματοποιούνται τον Μάιο στo πλαίσιo της πρωτοβουλίας «Η Ευρώπη στην περιοχή μου» με την υποστήριξη του Χρυσού Ολυμπιονίκη, Μίλτου Τεντόγλου

Παρασκευή 13 Μάϊου 2022 – Ξεκίνησε η πρωτοβουλία «Η Ευρώπη στην Περιοχή μου» στην Δυτική Μακεδονία η οποία διαρκεί ένα μήνα, από τις 02 Μάϊου έως τις 2 Ιουνίου και το κύριο θέμα της είναι «Ανοιχτά φτερά στην Νέα Γενιά».

Η πρωτοβουλία, μια κοινή προσπάθεια της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στοχεύει στην ανάδειξη ενός έργου που συμβάλλει στη βελτίωση της καθημερινότητας και του μέλλοντος των μαθητών της Δυτικής Μακεδονίας: την εγκατάσταση τεχνολογικού εξοπλισμού σε 451 σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. Ο εξοπλισμός περιλαμβάνει μεταξύ άλλων υπολογιστές, φορητούς υπολογιστές , προβολικά, τρισδιάστατους (3D) εκτυπωτές και σαρωτές και ρομποτικά kit, συνολικού προϋπολογισμού 3.999.204€ από τα οποία 3.199.363€ χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας, την Κυριακή 15 Μάϊου και ώρα 12:00, στο Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο Λευκόβρυσης «Βασίλης Φλέγκας»  στην Κοζάνη, θα πραγματοποιηθεί Φεστιβάλ Τεχνητής Νοημοσύνης και η τελετή βράβευσης του Μαθητικού Διαγωνισμού «Τεχνητή Νοημοσύνη στην εκπαίδευση» που έτρεξε τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Οι μαθητές που συμμετείχαν στον διαγωνισμό χρησιμοποίησαν τον εξοπλισμό που εγκαταστάθηκε με τη συμβολή της Περιφέρειας και της ΕΕ, ενώ την ημέρα της τελετής βράβευσης, 3 ομάδες από κάθε σχολική βαθμίδα θα βραβευθούν, έπειτα από αξιολόγηση από κριτική επιτροπή.

Επιπλέον, οι πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο ενός Roadshow της πρωτοβουλίας, θα έχουν την ευκαιρία να βιώσουν τη μοναδική εμπειρία τής Τεχνίτης Νοημοσύνης σε τέσσερεις πόλεις της Περιφέρειας. Στην πράξη, κατά την παραμονή τούroadshow σε κάθε πόλη, οι πολίτες θα έχουν την ευκαιρία να βιώσουν την εικονική πραγματικότητα, να μάθουν μέσω της παρουσίας εξειδικευμένου δασκάλου για τις αρχές και τις τεχνικές τής ρομποτικής και να φωτογραφηθούν με μια εικαστική απεικόνιση που θα απεικονίζει τα «ανοιχτά φτερά».

Πιο συγκεκριμένα, το πρόγραμμα του roadshow έχει ως εξής:

Κοζάνη: Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο Λευκόβρυσης «Βασίλης Φλέγκας» 15/5, 12:00 – 18:00

Φλώρινα: Νέο Δημοτικό Πάρκο Φλώρινας, 18/5,  14:00- 20:00

Γρεβενά: Κεντρική Πλατεία Αιμιλιανού, 16/5,  14:00- 20:00

Καστοριά: Πάρκο Ολυμπιακής Φλόγας, 17/5,  14:00- 20:00

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας  Γιώργος Κασαπίδης δήλωσε σχετικά «Η Δυτική Μακεδονία απαντά θετικά και με έργα στην πρόκληση του ψηφιακού μετασχηματισμού και της ψηφιακής τεχνολογίας .Η τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του ψηφιακού μετασχηματισμού της κοινωνίας με έντονο οικονομικό αποτύπωμα. Ο ρόλος της αναμένεται να είναι καθοριστικός στις μελλοντικές εξελίξεις. Ως Περιφερειακή Αρχή, με τη συνδρομή και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χρηματοδοτήσαμε τις απαραίτητες υποδομές σε 451 σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην Περιφέρειά μας. Σύγχρονα μηχανήματα και εξοπλισμός, αναγκαίος για την ανάπτυξη δράσεων και εφαρμογών ψηφιακής τεχνολογίας και τεχνητής νοημοσύνης, είναι στη διάθεση των μαθητών της Δυτικής Μακεδονίας.

Θέλουμε να δώσουμε ίσες ευκαιρίες για γνώσεις, στην ψηφιακή τεχνολογία, σε όλους τους μαθητές  του δημόσιου σχολείου. Να είναι εξοπλισμένοι με τις απαραίτητες δεξιότητες που θα τους βοηθήσουν στο μέλλον και την επαγγελματική τους προοπτική, καλά προετοιμασμένοι και ανταποκρινόμενοι στην πρόκληση της απολιγνιτοποίησης και της πράσινης μετάβασης που βιώνουμε στην Περιφέρειά μας.

Ευχαριστούμε θερμά την Ευρωπαϊκή Ένωση και ειδικότερα τη Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής και Αστικής Πολιτικής για τη συγχρηματοδότηση και τη βοήθεια που μας παρέχουν μέσα από τη συνεργασία μας, ώστε να αναπτύξουμε τις νέες αυτές τεχνολογίες, καθώς και για την επιλογή της Δυτικής Μακεδονίας μεταξύ των 50 πρώτων Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής επικοινωνιακής εκστρατείας «Η Ευρώπη στην Περιφέρειά μου». Την πρωτοπορία αυτή θέλουμε να την αξιοποιήσουμε και να της δώσουμε περιεχόμενο με γνήσιους εκφραστές τη νέα γενιά της Δυτικής Μακεδονίας μας.»

Η Monika Hencsey, Διευθύντρια Προϋπολογισμού, Επικοινωνίας και Γενικών Υποθέσεων στη Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής και Αστικής Πολιτικής τής Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε: «Είμαστε πολύ περήφανοι που δείχνουμε ότι υπάρχει μια διάσταση της ΕΕ στις τοπικές λύσεις και ότι οι κοινές υλοποιήσεις αυτού του είδους κάνουν τη διαφορά. Αυτή η πρωτοβουλία αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης επικοινωνιακής προσπάθειας της ΕΕ, την οποία έχουμε αναπτύξει από το 2018 σε στενή συνεργασία με περισσότερες από 50 ευρωπαϊκές Περιφέρειες μέχρι σήμερα. Σε κάθε περιοχή, αφηγούμαστε την ιστορία πρωτοβουλιών που είναι ιδιαίτερης σημασίας για τις περιφερειακές κοινότητες και οι οποίες αποτελούν εγγενές μέρος της καθημερινότητάς τους. Είμαστε πολύ περήφανοι που ενώνουμε τις προσπάθειες με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας για να γίνουν τα πράγματα επιτόπου και να το κάνουμε γνωστό σε όλο τον πληθυσμό ως μέρος αυτής της πρωτοβουλίας».

Την πρωτοβουλία υποστηρίζει ο γνωστός ολυμπιονίκης Μίλτος Τεντόγλου, ο οποίος είναι ο πρωταγωνιστής σε βίντεο που υποστηρίζει την πρωτοβουλία και δηλώνει: «Χαίρομαι που συνεισφέρω στην ενημέρωση των πολιτών για το πως η Ευρώπη εφοδιάζει τους μαθητές τής Δυτικής Μακεδονίας με τον κατάλληλο τεχνολογικό εξοπλισμό.  Για τα νέα παιδιά, τα εφόδια,  η προπόνηση και οι δεξιότητες ξεκινούν από το σχολείο.

Η αναβάθμιση του τεχνολογικού εξοπλισμού 451 σχολείων στη Δυτική Μακεδονία, εφοδιάζει τη Νέα Γενιά με δεξιότητες και τη βοηθά να ανοίξει τα φτερά της, διεκδικώντας μια θέση στα επαγγέλματα του μέλλοντος. Όπως λέει και το σλόγκαν της καμπάνιας: «Με ανοιχτά φτερά», η Νέα Γενιά μπορεί να καταφέρει τα πάντα εδώ, στον τόπο της.»

Η «Ευρώπη στην περιοχή μου» είναι μια πρωτοβουλία επικοινωνίας που δημιουργήθηκε από κοινού και στοχεύει να παρουσιάσει τη δράση τής ΕΕ για τις Περιφέρειες σε όλη την Ευρώπη. Μαζί με τις Περιφέρειες εταίρους και τα έργα που συγχρηματοδοτούνται από την ΕΕ, δημιουργούμε εργαλεία και ευκαιρίες επικοινωνίας με τους πολίτες για να δείξουμε τι είναι δυνατό κοντά τους χάρη στις προσπάθειες συγχρηματοδότησης μεταξύ της ΕΕ και των Περιφερειών τους.

 

Πρόσθετες πληροφορίες:

https://ec.europa.eu/regional_policy/el/policy/communication/euinmyregion/regional_campaigns?r=EL03

 

Δείτε το βίντεο με τον Μιλτό Τεντόγλου στον παρακάτω σύνδεσμο: https://www.youtube.com/watch?v=POtLKIfSAVM

 

You May Also Like

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας | Ημέρα Καριέρας με την εταιρεία Skie.io

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας | Ημέρα Καριέρας με την εταιρεία Skie.io

Συνελήφθησαν τέσσερα άτομα για απόπειρα κλοπής από οικία σε περιοχή της Κοζάνης

Συνελήφθησαν τέσσερα άτομα για απόπειρα κλοπής από οικία σε περιοχή της Κοζάνης

Νέα πρωτοβουλία της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας για την υποστήριξη των Δήμων στο πλαίσιο πιλοτικής δημιουργίας Δικτύου Αστικών Λαχανόκηπων, ως σύγχρονο εργαλείο αστικής ανάπτυξης

Νέα πρωτοβουλία της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας για την υποστήριξη των Δήμων στο…

Εγκρίσεις Πρακτικών Δημοπρασιών Δημοσίων Έργων και υποβολή πρότασης στο πλαίσιο του Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος Δυτικής Μακεδονίας από την Οικονομική Επιτροπή

  Εγκρίσεις Πρακτικών Δημοπρασιών Δημοσίων Έργων  και υποβολή  πρότασης στο πλαίσιο του…

Τμήμα μαιευτικής | Διαδικτυακή Ημερίδα, με θέμα «Το νεογνό της διαβητικής μητέρας».

Η Νεογνολογική Κλινική του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στο Αρεταίειο Νοσοκομείο…

Υπογράφηκαν οι συμβάσεις για την υλοποίηση των έργων δημοσίου χαρακτήρα, του τοπικού προγράμματος LEADER της ΑΝΚΟ

Υπογράφηκαν οι συμβάσεις για την υλοποίηση των έργων δημοσίου χαρακτήρα, του τοπικού…

Στην Κοζάνη βρέθηκε κλιμάκιο της ΓΣΕΕ για την προετοιμασία της Γενικής Απεργίας

Μία απεργία ενάντια στην ακρίβεια.

Εμπορικοί Σύλλογοι Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας: «Στο στόχαστρο για μια ακόμη φορά – Αναγκαζόμαστε να περάσουμε στο άλλο άκρο, της δικαιολογημένης αγανάκτησης και οργής»

Εμπορικοί Σύλλογοι Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας: «Στο στόχαστρο για μια ακόμη φορά…