Επιμένει σε βέτο για Σουηδία, Φινλανδία, κρατάει ισορροπίες με τον Πούτιν

Παρότι η Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοί της θέλουν να πιστεύουν ότι η απειλή της Τουρκίας να μπλοκάρει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ εντάσσεται στο πλαίσιο ενός ανατολίτικου παζαριού με ημερομηνία λήξης, ο Ταγίπ Ερντογάν δεν φαίνεται έτοιμος να υποχωρήσει γρήγορα ή εύκολα. Στη διάρκεια συζήτησης με φοιτητές, με αφορμή την Ημέρα Ατατούρκ, Νεολαίας και Αθλητισμού, ο Τούρκος πρόεδρος επέμεινε ότι θα ασκήσει βέτο στην ένταξη των δύο χωρών αν δεν ικανοποιηθούν οι ανησυχίες ασφαλείας της Αγκυρας.

«Θα συνεχίσουμε την πολιτική μας με συνέπεια. Γνωστοποιήσαμε στους συμμάχους μας ότι θα πούμε όχι στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας», δήλωσε ο Ερντογάν, για να προσθέσει: «Τους είπαμε ότι το ΝΑΤΟ είναι οργανισμός ασφαλείας και δεν μπορούμε να δεχθούμε την ύπαρξη τρομοκρατικών οργανώσεων σε έναν τέτοιο οργανισμό. Οι δύο χώρες, ειδικά η Σουηδία, φιλοξενούν την τρομοκρατία. Επιπλέον, μας επιβάλλουν κυρώσεις στα οπλικά συστήματα».

Οι περί τρομοκρατίας καταγγελίες του Ερντογάν αφορούν όχι μόνο το ΡΚΚ, αλλά και το κόμμα PYD, σύμμαχο των ΗΠΑ στη βόρεια Συρία. Οσο για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Τούρκος πρόεδρος επέμεινε σε μια γραμμή ισορροπιών, λέγοντας: «Δεν έχω καμία διάθεση να σπάσω τους δεσμούς μου είτε με τον Πούτιν, είτε με τον Ζελένσκι».

Σκληρό πόκερ του Ερντογάν με το ΝΑΤΟ-1
Μπορεί η Τουρκία να αντιδρά, αλλά οι ΗΠΑ επιφύλαξαν θερμή υποδοχή στο αίτημα Σουηδίας και Φινλανδίας. Με κοινό βηματισμό, ο Αμερικανός πρόεδρος και οι ηγέτες των δύο σκανδιναβικών χωρών προχωρούν στον κήπο του Λευκού Οίκου, μετά τη συνέντευξη. [EPA / JIM LO SCALZO]

Συνομιλίες

Συνεχίζεται η παράδοση μαχητών στο Aζοφστάλ της Μαριούπολης, ενώ οι ΗΠΑ ξανάνοιξαν την πρεσβεία τους στο Κίεβο.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος Τύπου της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν είχε σειρά τηλεφωνικών συνομιλιών με ομολόγους του από τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, τη Σουηδία, τη Φινλανδία και τη Βρετανία, όπου τους τόνισε ότι, αν δεν υπάρξουν «συγκεκριμένα μέτρα» ώστε να απαντηθούν οι τουρκικές ανησυχίες, η Τουρκία θα μπλοκάρει την ένταξη των δύο χωρών.

Παρ’ όλα αυτά, οι Αμερικανοί συνέχιζαν να πιστεύουν ότι θα βρεθεί, τελικά, λύση. «Είμαστε αισιόδοξοι ότι στο τέλος η Φινλανδία και η Σουηδία θα ενταχθούν στο ΝΑΤΟ και οι ανησυχίες της Τουρκίας θα απαντηθούν», δήλωσε ο σύμβουλος Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν. Αποφασισμένοι να εργαστούν για την «εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας» εμφανίστηκαν, ύστερα από συνάντησή τους στη Νέα Υόρκη, οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Τουρκίας, Αντονι Μπλίνκεν και Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με τον τελευταίο να δηλώνει ικανοποιημένος για τις διαβουλεύσεις σχετικά με την προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών F-16.

Στο μεταξύ, συνεχίστηκε και χθες η παράδοση των τελευταίων υπερασπιστών της Μαριούπολης, στο Αζοφστάλ, με τη μοίρα τους να παραμένει αβέβαιη. Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι 1.730 μαχητές παραδόθηκαν το τελευταίο τριήμερο, εκ των οποίων 771 τη χθεσινή ημέρα.

Στο μεταξύ, ξαναρχίζει η λειτουργία της αμερικανικής πρεσβείας στο Κίεβο – πρόσθετη ένδειξη της αποτελεσματικής και συνεχιζόμενης ουκρανικής αντεπίθεσης στο βόρειο και βορειοανατολικό τμήμα της χώρας.

Πλήρης στήριξη από τον Μπάιντεν

Την πλήρη στήριξη των ΗΠΑ στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ επανέλαβε χθες ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στον Λευκό Οίκο, πλαισιωμένος από τον Φινλανδό ομόλογό του Σάουλι Νιινίστο και τη Σουηδή πρωθυπουργό
Μαγκνταλένα Αντερσον. «Οι δύο χώρες πληρούν όλα τα κριτήρια συμμετοχής στην πιο δυνατή αμυντική συμμαχία της Ιστορίας», δήλωσε.

ΠΗΓΗ:https://www.kathimerini.gr/

You May Also Like

Τα κοστούμια του αριστουργηματικού Poor Things είναι μία ταινία από μόνα τους

Τα κοστούμια, όπως και η ίδια η ταινία, υπηρετούν πλήρως το σύμπαν της, που λειτουργεί έξω από εποχές και ενδυματολογικούς κώδικες.

Νέος σε ηλικία ο νεκρός μετανάστης από το δυστύχημα στον κόμβο της Σιάτιστας – Κι ένα 9χρονο κοριτσάκι μεταξύ των 10 αλλοδαπών

Νέος σε ηλικία ο νεκρός μετανάστης από το δυστύχημα στον κόμβο της…

ΔΕΔΔΗΕ: Διαδικτυακή εφαρμογή πρόσβασης στα δεδομένα του μετρητή

: Διαδικτυακή εφαρμογή πρόσβασης στα δεδομένα του μετρητή

Τα στοιχήματα της επίσκεψης Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον

Η συζήτηση με Μπάιντεν για ασφάλεια, ενέργεια και ελληνοτουρκικά και η σημασία…

Γερμανικός Τύπος: Οι Έλληνες εφοπλιστές είχαν αντιληφθεί τη ζήτηση για LNG

Τον κυρίαρχο ρόλο των Ελλήνων εφοπλιστών στη μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG)…

Πότε θα καταβληθούν οι συντάξεις Δεκεμβρίου 2017;

Πότε θα καταβληθούν οι συντάξεις Δεκεμβρίου 2017;

Οι καταθέσεις Μητρετώδη – Κούκλατζη: Ποιο ήταν το λάθος μας στον Έβρο – Το χρονικό της σύλληψης

Το χρονικό της σύλληψής τους, και το λάθος που έκαναν, περιγράφουν στις…

Νέα μέτρα στην εστίαση – Ανατροπή: Μόνο εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες σε κέντρα διασκέδασης και κλαμπ

Αλλαγές της τελευταίας στιγμής στην Κοινή Υπουργική Απόφαση