Μωβ μέδουσα της Μεσογείου: Έξαρση και το φετινό καλοκαίρι στις θάλασσες – Τι να κάνετε αν σας τσιμπήσει

Η πληθυσμιακή έξαρση των μωβ μεδουσών στο Αιγαίο έχει ξεκινήσει από τον Οκτώβριο του 2020 και «αν επικρατήσει το pattern όπως γινότανε μέχρι τώρα θα έχουμε να τις αντιμετωπίσουμε για άλλο 1,5 με 2 χρόνια», σύμφωνα με το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας.

 

Οι μωβ μέδουσες θεωρούνται από τα πιο επικίνδυνα είδη μεδουσών στη Μεσόγειο. Το τσίμπημα τους είναι επώδυνο λόγω της νευροτοξίνης που έχουν. Οι νηματοκύστες παράγουν στο ανθρώπινο δέρμα, ερύθημαπρήξιμοκάψιμο όπως και μερικές φορές σοβαρές δερμονεκρωτικές, καρδιο- και νευροτοξικές επιδράσεις, οι οποίες είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες σε ευαίσθητα άτομα.

 

Οι εξάρσεις μεδουσών μπορούν να επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό τις ανθρώπινες οικονομικές δραστηριότητες, όπως κολύμβηση, ψάρεμα, τουρισμός, κλπ.

Συμπτώματα από την επαφή

Τα συμπτώματα μετά από επαφή – κέντρισμα από τη μέδουσα μπορεί να είναι:

  • Πόνος σαν κάψιμο, πολλές φορές έντονο κοκκίνισμα του δέρματος, και σε μερικές περιπτώσεις εμφάνιση σε μέρος του δέρματος σας το αποτύπωμα της μέδουσας που σας κέντρισε.
  • Ναυτία
  • Πτώση πίεσης
  • Ταχυκαρδία?
  • Κεφαλαλγία
  • Εμετός
  • Διάρροια
  • Σπασμός των βρόγχων
  • Δύσπνοια

 

Σε περίπτωση εμφάνισης συστηματικών συμπτωμάτων (σπάνια) όπως υπόταση, βράχος φωνής, εισπνευστικός συριγμός, γενικευμένο αγγειοοίδημα – εκτεταμένο κνιδωτικό εξάνθημα, διαταραχές επιπέδου επικοινωνίας – συνείδησης, έμετος, είναι επιβεβλημένη η άμεση διακομιδή του ασθενούς στο νοσοκομείο, τονίζει το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας.

Τι κάνουμε σε περίπτωση τσιμπήματος

 

Ορισμένα είδη μεδουσών μπορεί να είναι επιβλαβή για τον άνθρωπο, προκαλώντας έτσι τοπικές επιδερμικές αντιδράσεις και περιστασιακές διαταραχές. Η θεραπεία της δηλητηρίασης από μέδουσες αποσκοπεί στον μετριασμό των συνεπειών της
δηλητηρίου προκειμένου να αποφευχθούν πιο οξείες συνέπειες της δηλητηρίασης.

Μπορούν να χρησιμοποιηθούν διάφορες μέθοδοι για τη μείωση της έντασης και της διάρκειας του πόνου, ανάλογα με το είδος της μέδουσας που εμπλέκεται. Σε αυτές περιλαμβάνονται παυσίποναζεστό νερό και παγοκύστες. Για μερικά μόνο είδη (Carybdea marsupialis, Olindias phosphorica και Physalia physalis) το ξύδι που εφαρμόζεται για σύντομο χρονικό διάστημα μπορεί να αποτρέψει τυχόν εναπομείναντα κεντρίδια να απελευθερώσουν περαιτέρω δηλητήριο κάτω από το δέρμα, σύμφωνα με τις οδηγίες του Ελληνικού Παρατηρητηρίου Βιοποικιλότητας.

 

Οδηγίες για αντιμετώπιση τσιμπήματος, όταν δεν γνωρίζουμε το είδος της μέδουσας:

  • Πλένουμε προσεκτικά με θαλασσινό νερό, χωρίς να τρίβουμε την περιοχή.
  • Αν είναι εφικτό, εφαρμόζουμε ένα μίγμα θαλασσινού νερού και μαγειρικής σόδας (σε αναλογία 1:1) επί δύο λεπτά, για να σταματήσει οποιαδήποτε επιπλέον έκκριση δηλητηρίου.
  • Χρησιμοποιούμε μία τραπεζική κάρτα ή κάτι παρόμοιο (και όχι τα χέρια) για να αφαιρέσουμε το μείγμα της μαγειρικής σόδας καθώς και οποιαδήποτε τυχόν υπολείμματα από το δέρμα.
  • Βάζουμε πάγο πάνω στο τσίμπημα για 5 με 15 λεπτά. Ο πάγος ή ακόμη και κάποιο παγωμένο αναψυκτικό, θα πρέπει να είναι σε σακούλα ή κάτι άλλο, όπως ένα ύφασμα ή μία μπλούζα.
  • Ελέγχουμε αν υποχώρησε ο πόνος και αν είναι ανάγκη ξαναβάζουμε πάγο για άλλα 5 με 15 λεπτά.
  • Εάν ο πόνος επιμένει, συμβουλευόμαστε έναν γιατρό ή φαρμακοποιό για να μας συνταγογραφήσει παυσίπονα ή αντιφλεγμονώδεις κρέμες.
Οδηγίες για το τσίμπημα μέδουσας

 

Οι οδηγίες σε περίπτωση που γνωρίζουμε το είδος της μέδουσας είναι διαφορετικές και μπορείτε να τις δείτε αναλυτικά εδώ από τη σελίδα 36 και έπειτα.

ΠΗΓΗ:https://www.ethnos.gr/

You May Also Like

Βουτάει παλιές φωτογραφίες μέσα σε ένα βάζο με λάδι και διακοσμεί υπέροχα το σπίτι της

Το αποτέλεσμα…..υπέροχο

Γιατί είναι καλύτερο να βάζετε τα λεμόνια στην κατάψυξη!

Είναι γνωστό ότι το να πίνετε νερό με λεμόνι σας βοηθάει στην καλύτερη ισορροπία του οργανισμού και στην αποτοξίνωσή του.

Αυτοκίνητο: Πώς να το προστατέψετε τον χειμώνα – Τα βήματα που πρέπει να κάνετε

Αυτοκίνητο: Πώς να το προστατέψετε τον χειμώνα – Τα βήματα που πρέπει…

12 ψυχολογικά κόλπα για να κερδίσετε την εμπιστοσύνη των άλλων και να χαλαρώσετε όταν είστε αγχωμένοι

Ψυχολογικά κόλπα – Χρήσιμες πληροφορίες: Στη ζωή όλα είναι χρήσιμα και τίποτα δεν πρέπει να προσπερνούμε. Πόσο μάλλον, όταν αυτά είναι κόλπα ψυχολογίας. Αυτό, διότι τα συγκεκριμένα κόλπα μπορούν να φανούν χρήσιμα σε διάφορες περιπτώσεις ή περιστάσεις.

Χρήσεις της πατάτας που ίσως δεν είχατε σκεφτεί

Χρήσεις της πατάτας που ίσως δεν είχατε σκεφτεί

Γιατί μαραίνονται τα φυτά σας: 7 λάθη που κάνουν όλοι και κόλπα να είναι πάντα σαν την μέρα που τα αγοράσατε

Table of Contents Hide Υπερβολικό πότισμαΛιγοστό πότισμαΠερισσότερο ή λιγότερο φωςΠοσότητα λιπάσματοςΜικρή γλάστραΥγρασίαΖωύφια…

Τέσσερις χρήσεις του σκόρδου εκτός από το φαγητό

Τέσσερις χρήσεις του σκόρδου εκτός από το φαγητό

Πώς και γιατί ο κουρκουμάς βοηθά να διατηρείται το δέρμα μας νεότερο

Oι δερματολόγοι λένε ότι το συστατικό που περιέχει, η κουρκουμίνη, μπορεί να…

Έξυπνες χρήσεις του φούρνου μικροκυμάτων

Έξυπνες χρήσεις του φούρνου μικροκυμάτων

Καθαρίστε το στρώμα του κρεβατιού από λεκέδες και ακάρεα με 2 υλικά που έχετε στην κουζίνα σας

Table of Contents Hide Καθαρίστε το στρώμα του κρεβατιού από λεκέδες και…