Turkish President Tayyip Erdogan waves as Turkey’s drilling vessel Fatih departs for the Black Sea during a ceremony in Istanbul, Turkey May 29, 2020. Picture taken May 29, 2020. Presidential Press Office/Handout via REUTERS ATTENTION EDITORS – THIS PICTURE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. NO RESALES. NO ARCHIVE.

Φρούδες οι ελπίδες της Αγκυρας για ενεργειακή συνεργασία

ΤΕΛ ΑΒΙΒ. Η απουσία του Τούρκου υπουργού Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ από την τουρκική αποστολή με επικεφαλής τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου που επισκέφθηκε χθες τα παλαιστινιακά εδάφη και το Ισραήλ ήταν ενδεικτική των ανύπαρκτων, για την ώρα, προοπτικών στην ενεργειακή συνεργασία Ισραήλ – Τουρκίας. Η Αγκυρα θα επιθυμούσε να διαφοροποιήσει τις ενεργειακές πηγές της, εισάγοντας φυσικό αέριο από το Ισραήλ μέσω υποθαλάσσιου αγωγού, αλλά το Ισραήλ δεν συζητάει κάτι τέτοιο.

«Οι ενεργειακές σχέσεις χτίζονται ανάμεσα σε κράτη που έχουν συνεργασία και εμπιστοσύνη, περιγραφή που σίγουρα δεν ταιριάζει στην τρέχουσα δυναμική μεταξύ των δύο χωρών», είπε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων η Γκάμπι Μίτσελ, αναλύτρια πολιτικής στο ινστιτούτο Μιτβίμ του Ισραήλ. «Το Ισραήλ δεν ενδιαφέρεται για μια τέτοια συνεργασία, καθώς αυτή θα έβλαπτε τις σχέσεις με Κύπρο, Ελλάδα και Ε.Ε.».

Η Μίτσελ επισήμανε ότι το Ισραήλ και η Τουρκία δεν έχουν καν πλήρεις διπλωματικές σχέσεις και οι συζητήσεις περί ενεργειακής συνεργασίας «θα έβαζαν το κάρο μπροστά από το άλογο». Το Ισραήλ δεν σκοπεύει να αποκαταστήσει τις διπλωματικές σχέσεις με την Αγκυρα αν δεν περιοριστούν οι δραστηριότητες της Χαμάς στην Τουρκία. Για τον Ερντογάν, από την άλλη πλευρά, η εικόνα του προστάτη των Παλαιστινίων είναι σημαντικό πολιτικό χαρτί. Ο Τσαβούσογλου επισκέφθηκε πρώτα τη Ραμάλα και το τέμενος του Αλ Ακσά στην Ιερουσαλήμ και μόνο στο τέλος της επίσκεψής του επρόκειτο να συναντηθεί με τον Ισραηλινό ομόλογό του.

Ο υποθαλάσσιος αγωγός

Το έργο του υποθαλάσσιου αγωγού αερίου Ισραήλ – Τουρκίας κοστολογείται περίπου στο 1,5 δισ. δολάρια, είναι δηλαδή οικονομικότερο από τον αγωγό EastMed που δεν βρήκε χρηματοδότηση και πολιτική στήριξη, αλλά όχι τόσο ελκυστικό όσο η υγροποίηση του αερίου. «Ποτέ δεν θεωρούσα αυτό το έργο εφικτό», είπε ο διευθυντής του προγράμματος Μέσης Ανατολής του Foreign Policy Research Institute, Ααρον Στάιν. «Η ιδέα επανέρχεται κάθε φορά που υπάρχει προσέγγιση, αλλά στην πράξη είναι πολυέξοδο και περίπλοκο. Πέρα από την πολιτική και το θέμα της Κύπρου, τα τέρμιναλ LNG έχουν περισσότερο νόημα οικονομικά και είναι πιο εύκολα πολιτικά».

ΠΗΓΗ:https://www.kathimerini.gr/

You May Also Like

Γεωργιάδης: Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο να ξανακλείσουμε

Το εμβόλιο δεν είναι πολιτικό ζήτημα, τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων

Επικοινωνία του Πρωθυπουργού με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο

Επικοινωνία του Πρωθυπουργού με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις εξελίξεις στην…

Συνάντηση Υφυπουργού Υγείας Ζωής Ράπτη με αντιπροσώπους του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Ελλάδα

Συνάντηση Υφυπουργού Υγείας Ζωής Ράπτη με αντιπροσώπους του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην…

Δερμιτζάκης: Η κολχικίνη παρέχει στο ΕΣΥ εκατό κρεβάτια ΜΕΘ

«Σημαντική μείωση στις νοσηλείες και στους θανάτους»

Σε κίνδυνο το κλίμα της Ευρώπης

Προειδοποίηση για κατάρρευση των ρευμάτων στον Ατλαντικό

Μία αυτοκτονία και 149 φόνοι στον αέρα

Ο εχθρός μέσα στο πιλοτήριο

CNN: Και πέμπτος νεκρός από τα αιματηρά επεισόδια στην Ουάσιγκτον

CNN: Και πέμπτος νεκρός από τα αιματηρά επεισόδια στην Ουάσιγκτον

34ο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Καρδίτσας (1-4 Δεκεμβρίου 2016) Λήξη δηλώσεων συμμετοχής 30 Σεπτεμβρίου

Από 1 έως 4 Δεκεμβρίου 2016 θα πραγματοποιηθεί το 34ο Διεθνές Χορωδιακό…

Υπό συνεχή πολιορκία η Γάζα – Προ των πυλών η χερσαία επιχείρηση

Αυξάνεται ο απολογισμός των θανάτων