Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν επίσης η ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας, καθώς και οι διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις

Οι προοπτικές εμβάθυνσης της συνεργασίας Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας ιδίως στους τομείς της ενέργειας και της οικονομίας, καθώς και η εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, βρέθηκαν στην ατζέντα της συνάντησης που είχε ο Νίκος Δένδιας με τον πρωθυπουργό της γειτονικής χώρας Ντίμιταρ Κοβατσέφκσι, στο πλαίσιο της περιοδείας που πραγματοποιεί ο υπουργός Εξωτερικών στα δυτικά Βαλκάνια.

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν επίσης η ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας, καθώς και οι διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις, σύμφωνα με ανάρτηση του υπουργού Εξωτερικών στο Twitter.

 

Ελληνική στήριξη στην ευρω-προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας

Οι διμερείς οικονομικές σχέσεις, η εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών και η ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας βρέθηκαν χθες στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στα Σκόπια με τον ομόλογό του Μπουγιάρ Οσμάνι. Οι δύο υπουργοί συζήτησαν ακόμα για τη γενικότερη κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια και στην Ανατολική Μεσόγειο και, βεβαίως, για την κατάσταση στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή.

Στις δηλώσεις στις οποίες προχώρησε ο κ. Δένδιας μετά τη συνάντησή του με τον κ. Οσμάνι, έστειλε δύο μηνύματα. Το πρώτο αφορούσε την πλήρη στήριξη της Ελλάδας στην προοπτική ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας στην Ε.Ε. Και το δεύτερο απευθυνόταν προς την Τουρκία, δίχως να την ονοματίζει, σχετικά με την απόφαση της Αθήνας να μην απαντήσει στις πρόσφατες προκλήσεις με τον ίδιο τρόπο.

 

Δένδιας: Ενέργεια και Συμφωνία Πρεσπών στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας-1

Τα Σκόπια ήταν η χθεσινή στάση του υπουργού Εξωτερικών στο πλαίσιο της περιοδείας που πραγματοποιεί αυτό το χρονικό διάστημα στα Δυτικά Βαλκάνια. Την επόμενη εβδομάδα ο κ. Δένδιας θα μεταβεί στο Σεράγεβο, όπου θα έχει επαφές με αξιωματούχους της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης. Ο κ. Δένδιας βρέθηκε τη Δευτέρα στα Τίρανα, ενώ στις αρχές Ιουνίου προγραμματίζεται να επισκεφθεί, επίσης, τη Σερβία και το Μαυροβούνιο.

⇒ Ειδήσεις σήμερα