Οικογένεια Παπαγεωργίου: Δύο ακόμη “τρόπαια” βγαίνουν στο σφυρί

Οικογένεια Παπαγεωργίου: Δύο ακόμη "τρόπαια" βγαίνουν στο σφυρί

Ένα ακόμη πλήγμα έρχεται για την άλλοτε εισηγμένη Τρόπαια Συμμετοχική (πρώην Sanyo Hellas) της οικογένειας Παπαγεωργίου, η οποία από το 2018 και μετά έχει δει να χάνεται το μεγαλύτερο μέρος των περιουσιακών της στοιχείων.

Η αρχή έγινε με το πολυτιμότερο από τα “ασημικά” της, το εμπορικό κέντρο Avenue στο Μαρούσι, το οποίο βγήκε τμηματικά σε πλειστηριασμό ενώ στη συνέχεια ακολούθησαν οι εγκαταστάσεις της στην Μεταμόρφωση και πιο πρόσφατα το τετράστερο ξενοδοχείο Arcadia Ηotel στην Κομοτηνή.

Ωστόσο, ένα ακόμη επεισόδιο αναμένεται να προστεθεί στο κεφάλαιο της κατάρρευσης του άλλοτε κραταιού ομίλου, που δημιουργήθηκε το 1971 από τα αδέλφια Σταύρο και Αλέκο Παπαγεωργίου με καταγωγή από τα Τρόπαια Αρκαδίας (από τα οποία έλκει την επωνυμία του ο όμιλος) και ο οποίος επί δεκαετίες πρωταγωνιστούσε στην εγχώρια επιχειρηματική ζωή.

Με σημείο εκκίνησης την Sanyo Hellas, η δραστηριότητα της οικογένειας Παπαγεωργίου δεν επεκτάθηκε απλά πέραν των στενών ορίων της αντιπροσώπευσης των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών του γνωστού ιαπωνικού ομίλου στην ελληνική αγορά αλλά μετατράπηκε σε ένα γιγαντιαίο οικοδόμημα με αναρίθμητες θυγατρικές εταιρείες και πλοκάμια σε αρκετούς κλάδους, από τις τηλεπικοινωνίες, την τεχνολογία και τις τηλεοπτικές παραγωγές μέχρι το real estate, τον τουρισμό και τη ναυτιλία.

Τι βγαίνει στο σφυρί

Κομμάτι αυτού του παζλ υπήρξε και ο όμιλος εταιρειών Arcadia με δραστηριότητα στον κλάδο της τεχνολογίας, των μίντια και των τηλεοπτικών παραγωγών.

Κάτω από αυτή την ομάδα βρίσκονταν, μεταξύ άλλων, οι εταιρείες Arcadia Technologies, Arcadia Digital και Arcadia Masters με την τελευταία το 2007 να απορροφά τις δύο πρώτες και να μετονομάζεται σε Arcadia ΑΒΕΕ, εναντίον της οποίας στρέφονται δύο επικείμενοι πλειστηριασμοί, οι οποίοι έχουν δρομολογηθεί για τις 29 Ιουνίου και αφορούν σε βιομηχανικά ακίνητα, τα οποία βρίσκονται εντός της βιομηχανικής ζώνης της Κομοτηνής.

Το πρώτο αφορά σε ένα οικόπεδο συνολικής έκτασης 3.622,50 τ.μ., στο οποίο έχει ανεγερθεί, με βάση οικοδομική άδεια του 2000, ένα τριώροφο κτίριο επιφάνειας 3.197,69 τ.μ..

Η τιμή πρώτης προσφοράς έχει οριστεί στις 577.450 ευρώ ενώ ο πλειστηριασμός περιλαμβάνει και τον μηχανολογικό εξοπλισμό.

Σε όμωρη ιδιοκτησία, η οποία περιλαμβάνει ένα οικόπεδο έκτασης 3.018,75 τ.μ., έχει κατασκευαστεί με οικοδομική άδεια του 1996, ο ισόγειος όροφος ενός εργοστασίου, επιφανείας 936 τ.μ. και στη συνέχεια με άδει του 2001, έγινε προσθήκη καθ’ ύψος και κατ’ επέκταση συνολικής επιφανείας 906,23 τ.μ..

Ένα τμήμα στην εξωτερική όψη του κτηριακού όγκου κατασκευάσθηκε με φέροντα οργανισμό από οπλισμένο σκυρόδεμα, αλλά σε κάθε περίπτωση το μεγαλύτερο μέρος του κτηρίου είναι μεταλλική κατασκευή.

Μαζί με τον μηχανολογικό εξοπλισμό, η τιμή εκκίνησης για το εν λόγω ακίνητο έχει τεθεί στις 317.550 ευρώ ενώ επισπεύδουσα και στους δύο πλειστηριασμούς είναι η Special Financial Solutions.

Επί χρόνια εκτός λειτουργίας και ακέφαλη

Όπως επισημαίνεται στην έκθεση εκτίμησης, τα δύο βιομηχανικά κτίρια έχουν συνενωθεί λειτουργικά,  ωστόσο βγαίνουν ξεχωριστά στο σφυρί. Να σημειωθεί ότι οι συγκεκριμένες εγκαταστάσεις, οι οποίες τα τελευταία χρόνια παραμένουν κλειστές, χρησιμοποιούνταν για την παραγωγή έξυπνων και τηλεφωνικών καρτών, εγγεγραμμένων και εγγράψιμων CD και DVD.

Κατά την εξωτερική αυτοψία, η οποία πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2021, διαπιστώθηκε ότι στα εργοστάσια έχει διακοπεί η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας και ότι από τα μηχανήματα έχει αφαιρεθεί ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός ενώ δεν κατέστη δυνατόν να εξακριβωθεί η λειτουργική τους κατάσταση.

Να σημειωθεί ότι από το 2014, χρονιά κατά την οποία έληξε η θητεία των μελών του διοικητικού συμβουλίου, η Arcadia ΑΒΕΕ παρέμενε ακέφαλη καθώς δεν προχώρησε σε εκλογή νέου ΔΣ ενώ το 2021 το Μονομελές Πρωτοδικείο Ροδόπης, με απόφασή του, προχώρησε στο διορισμό ενός προσωρινού διοικητικού συμβουλίου.

Οι συγκεκριμένοι πλειστηριασμοί έρχονται να προστεθούν σε μια πλειάδα ακινήτων της οικογένειας Παπαγεωργίου, που έχουν εξανεμιστεί με πιο πρόσφατο το ξενοδοχείο Arcadia hotel, που βρίσκεται στην Κομοτηνή, το οποίο άλλαξε χέρια πριν μερικούς μήνες, με το ποσό της κατακύρωσης να διαμορφώνεται μόλις ένα ευρώ πάνω σε σχέση με την τιμή εκκίνησης, η οποία είχε οριστεί στα 2,5 εκατ. ευρώ.

ΠΗΓΗ:https://www.capital.gr

You May Also Like

Μέχρι την Κυριακή οι αιτήσεις για το νέο ολοκληρωμένο πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης με πιστοποίηση ΟΑΕΔ-Google για 3.000 ανέργους

  Μέχρι την Κυριακή οι αιτήσεις για το νέο ολοκληρωμένο πρόγραμμα επαγγελματικής…

Λειτουργίες του Πάσχα: Αυτά υποχρεωτικά θα κάνουν όσοι πάνε στις Εκκλησίες

Λειτουργίες του Πάσχα: Αυτά υποχρεωτικά θα κάνουν όσοι πάνε στις Εκκλησίες

Άδειες ειδικού σκοπού και μειωμένο ωράριο στο δημόσιο λόγω κορονοϊού

Άδειες ειδικού σκοπού και μειωμένο ωράριο στο δημόσιο λόγω κορονοϊού

ΕΛΤΑ: Προσλήψεις μόνιμων υπαλλήλων μετά από μία δεκαετία

ΕΛΤΑ: Προσλήψεις μόνιμων υπαλλήλων μετά από μία δεκαετία

ΗΠΑ: 15 χρόνια από την απίστευτη προσυδάτωση αεροσκάφους στον ποταμό Χάντσον

Η ανάρτηση του ήρωα πιλότου

Απίστευτες εικόνες: Το εμπορικό πλοίο έκοψε στα δύο το «Καλλιστώ» στον Πειραιά

Απίστευτες εικόνες: Το εμπορικό πλοίο έκοψε στα δύο το «Καλλιστώ» στον Πειραιά

Πανελλήνιες 2022: Υποχρεωτική η μάσκα – Τι θα γίνει σε σχολεία, πανεπιστήμια

Υποχρεωτική θα είναι η χρήση μάσκας στις Πανελλήνιες Εξετάσεις 2022, όπως αποφάσισε η επιτροπή των ειδικών.

Στα 100 καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου το ΕΚΠΑ – 11ο στην Ευρώπη

Στα 100 καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου το ΕΚΠΑ – 11ο στην Ευρώπη