Δεν έφταναν οι μωβ μέδουσες που έχουν κατακλύσει τις ελληνικές ακτές, προκαλώντας πονοκέφαλο στους λουόμενους, έρχονται και οι… γαλάζιες.

Όπως αναφέρει το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας, για έναν μήνα θα έχουμε -όπως κάθε χρόνο- πληθυσμιακή έξαρση της γαλάζιας μέδουσας Rhizostoma pulmo. Τις πληθυσμιακές αυτές εξάρσεις τις βλέπουμε από μέσα Ιουνίου μέχρι μέσα Ιουλίου στα πιο βαθιά – μακριά από τις παραλίες, εκτός από τις μέρες που οι άνεμοι και τα θαλάσσια ρεύματα τις φέρνουν στις ακτές μας.

μωβ μέδουσα

Γαλάζιες μέδουσες: Τι πρέπει να προσέχουμε

Αν μας ακουμπήσουν νιώθουμε ένα κάψιμο και μια φαγούρα, αλλά λόγω της βλέννας με τις τοξίνες που απελευθερώνουν στο νερό μπορούμε να νιώσουμε το κάψιμο και την φαγούρα ακόμα και αν δεν τις ακουμπήσουμε και κολυμπάμε απλώς δίπλα τους.

Αν και λόγω του μεγέθους τους είναι δύσκολο κάποιος να πέσει πάνω τους, θέλει τεράστια προσοχή εάν κάποιος τις ακουμπήσει να μην ακουμπήσει μετά το πρόσωπο του γιατί θα πρηστεί άμεσα (είναι σαν να ακουμπάς μια chilli πιπεριά στο εσωτερικό της και μετά να ακουμπάς το πρόσωπο σου).

Οι Rhizostoma pulmo, όπως είναι το επιστημονικό τους όνομα, είναι μεγάλες σε μέγεθος. Μπορεί να έχουν μέχρι και 90 εκατοστά διάμετρο της καμπάνας και τις βλέπουμε είτε με λευκό χρώμα ή είτε με μπλε χρώμα, οι οποίες έχουν πάντα μια μωβ λωρίδα περιμετρικά στο άκρο της καμπάνας τους.

Μπορείτε να δείτε τον χάρτη με τις καταγραφές όλων των ειδών μεδουσών για το 2022: ​​https://www.inaturalist.org/observations?d1=2022-01-01&place_id=any&project_id=jellyfish-of-greece&subview=map&verifiable=any

You May Also Like

Ανοιχτά σήμερα σούπερ μάρκετ και μαγαζιά, το ωράριο

Ανοιχτά σήμερα σούπερ μάρκετ και μαγαζιά, το ωράριο

Τιμολόγια ρεύματος: Επιλέξατε το πράσινο; Σας περιμένει… έκπληξη!

Τιμολόγια ρεύματος: Επιλέξατε το πράσινο; Σας περιμένει… έκπληξη!

Φολέγανδρος: Ο 30χρονος σκότωσε τη Γαρυφαλλιά για ασήμαντη αφορμή και μετά της έριξε το φταίξιμο για τους καυγάδες

Table of Contents Hide Μία ακόμη γυναικοκτονία ήρθε να συγκλονίσει το Πανελλήνιο…

Κεραμέως: Ξεκινά μια νέα χρονιά με τις ιδιαιτερότητες μίας νέας κανονικότητας

Κεραμέως: Ξεκινά μια νέα χρονιά με τις ιδιαιτερότητες μίας νέας κανονικότητας

Τελειώνουμε με την πανδημία σε 40 μέρες; Οι εκτιμήσεις Σαρηγιάννη και Κιουμή για την Όμικρον

Τελειώνουμε με την πανδημία σε 40 μέρες; Οι εκτιμήσεις Σαρηγιάννη και Κιουμή…

Σύρος: Τοποθετήθηκε το άγαλμα του Μάρκου Βαμβακάρη στο λιμάνι της Ερμούπολης

Στην πλατεία Παπάγου το άγαλμα του Συριανού ρεμπέτη.