Το γαϊδουράγκαθο προστατεύει το συκώτι σας

Το γαϊδουράγκαθο είναι ένα είναι ποώδες φυτό που ανήκει στην οικογένεια των αστεροειδών. Πήρε την ονομασία του από τα αγκαθωτά άνθη του που έχουν κόκκινο και μοβ χρώμα. To φυτό είναι γνωστό με την επιστημονική ονομασία Marianum silybum. Είναι γνωστό πώς το βότανο αυτό, και πιο συγκεκριμένα οι σπόροι τουοφελούν το συκώτι, βοηθούν στην αποτοξίνωσή του και γι΄αυτό συνιστάται να παίρνεται σε κάποια μορφή όπως βάμμα και αφέψημα από όσους έχουν πρόβλημα με το αλκοόλ ή θέλουν να βοηθήσουν την υγεία του ήπτατος.

Ο δραστικές ουσίες του γαϊδουράγκαθου που έχει αυτές τις ευεγερτικές ιδιότητες είναι μια ομάδα φυτικών ενώσεων γνωστών συλλογικά ως σιλυμαρίνηΗ σιλυμαρίνη που υπάρχει στο εκχύλισμα του γαϊδουράγκαθου είναι γνωστό ότι έχει αντιοξειδωτικές, αντιικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Μάλιστα, έχει χρησιμοποιηθεί παραδοσιακά για τη θεραπεία διαταραχών του ήπατος και της χοληδόχου κύστης, την ενίσχυση της παραγωγής μητρικού γάλακτος, την πρόληψη του καρκίνου και ακόμη και την προστασία του ήπατος από δαγκώματα φιδιών, την πόση αλκοόλ και άλλων περιβαλλοντικών τοξινών.

Το γαϊδουράγκαθο προστατεύει το συκώτι σας

Το γαϊδουράγκαθο συχνά συστήνεται για την προστασία του ήπατος. Χρησιμοποιείται τακτικά ως συμπληρωματική θεραπεία από άτομα που έχουν ηπατική βλάβη λόγω καταστάσεων όπως η Αλκοολική κίρρωση (ALD)μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος, η ηπατίτιδα και ακόμη και ο καρκίνος του ήπατος .

Χρησιμοποιείται επίσης για την προστασία του ήπατος από τοξίνες.

Μελέτες έχουν δείξει βελτιώσεις στην ηπατική λειτουργία σε άτομα με ηπατικές παθήσεις που έχουν λάβει συμπλήρωμα γαϊδουράγκαθου, υποδηλώνοντας ότι θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής του ήπατος και της ηπατικής βλάβης.

Αν και χρειάζεται περισσότερη έρευνα, το γαϊδουράγκαθο θεωρείται ότι μειώνει τη βλάβη στο συκώτι που προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες παράγονται όταν το συκώτι σας μεταβολίζει τοξικές ουσίες.

Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι μπορεί να παρατείνει ελαφρώς το προσδόκιμο ζωής των ατόμων με κίρρωση του ήπατος λόγω αλκοολικής ηπατικής νόσου.

Σίγουρα απαιτούνται περισσότερες μελέτες για να καθοριστεί ποια δόση και η διάρκεια θεραπείας που απαιτούνται για συγκεκριμένες ηπατικές παθήσεις. Και παρόλο που το εκχύλισμα γαϊδουράγκαθου χρησιμοποιείται συνήθως ως συμπληρωματική θεραπεία για άτομα με ηπατικές ασθένειες, δεν υπάρχουν προς το παρόν στοιχεία ότι μπορεί να σας αποτρέψει από αυτές τις καταστάσεις, ειδικά εάν έχετε έναν ανθυγιεινό τρόπο ζωής.

Μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη της εκφύλισης της εγκεφαλικής λειτουργίας που σχετίζεται με το γήρας.

Το γαϊδουράγκαθο χρησιμοποιείται ως παραδοσιακό φάρμακο για νευρολογικές παθήσεις όπως το Αλτσχάιμερ και η νόσος του Πάρκινσον για πάνω από δύο χιλιάδες χρόνια.

Οι αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές του ιδιότητες σημαίνουν ότι είναι πιθανώς νευροπροστατευτικό και θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη της φθοράς της εγκεφαλικής λειτουργίας που αντιμετωπίζετε καθώς μεγαλώνετε.

Σε μελέτες, η σιλυμαρίνη έχει αποδειχθεί ότι αποτρέπει την οξειδωτική βλάβη στα εγκεφαλικά κύτταρα, η λήψη της θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη της διανοητικής παρακμής.

Οι παραπάνω μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι το γαϊδουράγκαθο μπορεί να είναι σε θέση να μειώσει τον αριθμό των αμυλοειδών πλακών στον εγκέφαλο ζώων με νόσο του Αλτσχάιμερ.

Οι πλάκες αμυλοειδούς είναι κολλώδεις ομάδες αμυλοειδών πρωτεϊνών που μπορούν να συσσωρευτούν μεταξύ των νευρικών κυττάρων καθώς μεγαλώνετε.

Παρατηρούνται σε πολύ μεγάλους αριθμούς στον εγκέφαλο ατόμων με νόσο του Αλτσχάιμερ, πράγμα που σημαίνει ότι το γαϊδουράγκαθο θα μπορούσε ενδεχομένως να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει στη θεραπεία αυτής της δύσκολης κατάστασης.

Ωστόσο, δεν υπάρχουν επί του παρόντος μελέτες σε ανθρώπους που να εξετάζουν τις επιπτώσεις του γαϊδουράγκαθου σε άτομα με Αλτσχάιμερ ή άλλες νευρολογικές παθήσεις όπως η άνοια και η νόσος του Πάρκινσον.

Επιπλέον, δεν είναι σαφές εάν το γαϊδουράγκαθο απορροφάται αρκετά καλά από τους ανθρώπους ώστε να επιτρέπεται σε επαρκείς ποσότητες να περάσουν από τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό. Είναι επίσης άγνωστο ποιες δόσεις θα πρέπει να συνταγογραφηθούν για να έχει ευεργετική δράση.

Το γαϊδουράγκαθο προστατεύει τα οστά σας

Η οστεοπόρωση είναι μια ασθένεια που προκαλείται από προοδευτική απώλεια οστικής μάζας.

Συνήθως αναπτύσσεται αργά για αρκετά χρόνια και προκαλεί αδύναμα και εύθραυστα οστά που σπάνε εύκολα, ακόμη και μετά από μικρές πτώσεις.

Το γαϊδουράγκαθο έχει αποδειχθεί σε πειραματικές μελέτες ότι διεγείρει την οστική πυκνότητακαι δυνητικά προστατεύει από την απώλεια οστικής μάζας.

Ως αποτέλεσμα, οι ερευνητές προτείνουν ότι το γαϊδουράγκαθο μπορεί να είναι μια χρήσιμη θεραπεία για την πρόληψη ή την καθυστέρηση της απώλειας οστικής μάζας ακόμα και σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

Ωστόσο, επί του παρόντος δεν υπάρχουν μελέτες σε ανθρώπους, επομένως η αποτελεσματικότητά του παραμένει ασαφής.

Μπορεί να ενισχύσει την παραγωγή μητρικού γάλακτος

Μια αναφερόμενη επίδραση του γαϊδουράγκαθου είναι ότι μπορεί να ενισχύσει την παραγωγή μητρικού γάλακτος στις θηλάζουσες μητέρες. Ενισχύει την βιοσύνθεση της ορμόνης προλακτίνη που παράγει το γάλα στις μητέρες.

Τα δεδομένα είναι πολύ περιορισμένα, αλλά μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη μελέτη διαπίστωσε ότι οι μητέρες που έπαιρναν 420 mg σιλυμαρίνης για 63 ημέρες παρήγαγαν 64% περισσότερο γάλα από εκείνες που έπαιρναν placebo.

Ωστόσο, αυτή είναι η μόνη διαθέσιμη κλινική μελέτη. Απαιτείται περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθούν αυτά τα αποτελέσματα και η ασφάλεια του γαϊδουράγκαθου για τις μητέρες που θηλάζουν.

Μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία της ακμής

Η ακμή είναι μια χρόνια φλεγμονώδης πάθηση του δέρματος. Αν και δεν είναι επικίνδυνη, μπορεί να προκαλέσει ουλές. Οι άνθρωποι μπορεί επίσης να το βρίσκουν επώδυνο και να ανησυχούν για τις επιπτώσεις του στην εμφάνισή τους.

Έχει προταθεί ότι το οξειδωτικό στρες στο σώμα μπορεί να παίζει ρόλο στην ανάπτυξη της ακμής.

Λόγω των αντιοξειδωτικών και αντιφλεγμονωδών επιδράσεών του, το γαϊδουράγκαθο μπορεί να είναι ένα χρήσιμο συμπλήρωμα για άτομα με ακμή.

Είναι ενδιαφέρον ότι μια μελέτη διαπίστωσε ότι τα άτομα με ακμή που έπαιρναν 210 χιλιοστόγραμμα σιλυμαρίνης την ημέρα για 8 εβδομάδες παρουσίασαν μείωση κατά 53% στις ουλές της ακμής.

Ωστόσο, καθώς αυτή είναι η μόνη μελέτη, χρειάζεται περισσότερη έρευνα υψηλής ποιότητας.

Το γαϊδουράγκαθο μπορεί να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα για άτομα με διαβήτη

Το γαϊδουράγκαθο μπορεί να είναι μια χρήσιμη συμπληρωματική θεραπεία για τη διαχείριση του διαβήτη τύπου 2.

Ανακαλύφθηκε ότι μία από τις ενώσεις του γαϊδουράγκαθου μπορεί να λειτουργεί παρόμοια με ορισμένα διαβητικά φάρμακα, βοηθώντας στη βελτίωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη και στη μείωση του σακχάρου στο αίμα.

Πράγματι, μια πρόσφατη ανασκόπηση και ανάλυση διαπίστωσε ότι τα άτομα που έπαιρναν συστηματικά σιλυμαρίνη παρουσίασαν σημαντική μείωση στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα νηστείας και της HbA1c, ένας δείκτης ελέγχου του σακχάρου στο αίμα.

Επιπλέον, οι αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του γαϊδουράγκαθου μπορεί επίσης να είναι χρήσιμες για τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαβητικών επιπλοκών όπως η νεφρική νόσος.

Ωστόσο, αυτή η ανασκόπηση σημείωσε επίσης ότι η ποιότητα των μελετών δεν ήταν πολύ υψηλή, επομένως απαιτούνται περισσότερες μελέτες προτού καταστεί δυνατό να γίνουν οποιεσδήποτε σταθερές συστάσεις.

Είναι το γαϊδουράγκαθο ασφαλές;

Σύμφωνα με την European Medicines Agency καλό είναι να αποφεύγετε την χρήση του γαϊδουράγκαθου κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού χωρίς να ενημερώσετε τον ιατρό σας.

 

 

Πού θα βρω γαϊδουράγκαθο;

Στο ηλεκτρονικό μας κατάστημα μπορείτε να βρείτε μια ποικιλία προϊόντων με γαϊδουράγκαθο. Μπορείτε να αγοράσετε σε μας 100% φυσικό λάδι γαϊδουράγκαθου από τους σπόρους του φυτού που περιέχει φυσικά την ευεγερτική ουσία σιλυμαρίνη στην οποία αναφερθήκαμε εκτενώς στο κείμενο. Επίσης, θα βρείτε βάμμα με γαϊδουράγκαθο και πικραλίδα με το εκχύλισμα των σπόρων του σε γλυκερίνη χωρίς καθόλου αλκοόλητο μοναδικό βάμμα γαϊδουράγκαθου χωρίς αλκοόλη στην αγορά. Επίσης θα βρείτε το γαϊδουράγκαθο σε μοφή βοτάνου, άνθη και φύλλα για αφέψημα, αλλά και σπόρων, όλα συλλεγμένα από αυτοφυή φυτά στην Ελλάδα. (πατήστε τους συνδέσμους να δείτε τα προϊόντα)

You May Also Like

Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας : Προφυλαχθείτε από τα κουνούπια – Προφυλαχθείτε από τον ιό του Δυτικού Νείλου»

Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας : Προφυλαχθείτε από τα κουνούπια – Προφυλαχθείτε από…

Διαφορά κατανάλωσης αντιβιοτικών από χώρα σε χώρα

Σημαντικά μεγάλες διαφορές στην κατανάλωση αντιβιοτικών μεταξύ των χωρών, η οποία συνδέεται…

Ιδέες για να βελτιώσετε τη διατροφή σας

  Η ισορροπημένη διατροφή είναι απαραίτητη για θετική στάση ζωής και υγεία

Πώς να διαχειριστούμε… το χάος

Table of Contents Hide Πώς να διαχειριστούμε… το χάος Πώς να διαχειριστούμε……

Ανακοίνωση Οδοντιατρικού Συλλόγου Καστοριάς για το Dentist Pass

Στόχος η εξασφάλιση των οδοντιατρικών παροχών σε κάθε παιδί

Αλλεργία στα μάτια: Αντιμετώπιση για φαγούρα, κοκκίνισμα και δάκρυα

Αλλεργία στα μάτια: Αντιμετώπιση για φαγούρα, κοκκίνισμα και δάκρυα

Ανεπάρκεια Β12: Το περίεργο σύμπτωμα που δεν πρέπει να αγνοείτε

Τα τρόφιμα από τα οποία μπορείτε να πάρετε βιταμίνη Β12

10 υγιεινές συνήθειες που οι γονείς πρέπει να μάθουν στα παιδιά

10 υγιεινές συνήθειες που οι γονείς πρέπει να μάθουν στα παιδιά

Δενδροφυτεύσεις πραγματοποίησε εχθές το πρωί η Υπηρεσία Πρασίνου του Δήμου Καστοριάς

Οι φυτεύσεις δένδρων θα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα σε όλο τον Δήμο Καστοριάς.