Η Αγκυρα προγραμματίζει γεωτρήσεις το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου θα ξεκινήσει γεωτρήσεις το 4o γεωτρύπανο της Τουρκίας και πιθανότατα οι εργασίες του θα πραγματοποιηθούν στη Μεσόγειο. Ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Φατίχ Ντονμέζ επισκέφθηκε το λιμάνι Τάσουτζου στην περιοχή της Μερσίνης, όπου γίνονται οι εργασίες επισκευής του «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν», όπως ονομάστηκε πρόσφατα το συγκεκριμένο γεωτρύπανο από τον ίδιο τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Για την τοποθεσία της πρώτης του γεώτρησης, ο κ. Ντονμέζ δήλωσε πως δεν έχει καθοριστεί ακόμη, αλλά ανέφερε ότι «αποστολή του θα είναι στη “Γαλάζια Πατρίδα”. Εξετάζονται 5-6 σημεία κι ένα από αυτά θα επιλεγεί». Φρόντισε όμως να τονίσει πως «αυτή η περιοχή πιθανότατα θα είναι στη Μεσόγειο». Αναλυτές εκτιμούν πως το σημείο που θα γίνουν οι γεωτρήσεις δεν θα είναι μόνο αποτέλεσμα επιστημονικών μελετών, καθώς θα υπάρχει και η πολιτική απόφαση.

Ο υπουργός Ενέργειας υπενθύμισε πως η Τουρκία τα τελευταία χρόνια πραγματοποιεί έρευνες «στις περιοχές δικής της δικαιοδοσίας». Σε περίπτωση που το συγκεκριμένο γεωτρύπανο κατευθυνθεί σε περιοχές της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) ή και δυτικότερα, τότε κανένας δεν μπορεί να αποκλείσει την πιθανότητα εντάσεων.

Στην Αγκυρα έχουν ακουστεί και σενάρια συνεργασίας με την εταιρεία ερευνών υδρογονανθράκων της Λιβύης. Αυτός είναι ίσως και ο λόγος που η τουρκική κυβέρνηση αφήνει ανοιχτό οποιοδήποτε ενδεχόμενο και ανάλογα με τα πολιτικά δεδομένα που θα επικρατούν τον ερχόμενο Αύγουστο, θα ληφθεί η οριστική απόφαση.

Το «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν»

Το νέο γεωτρύπανο «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν» έχει μήκος 238 μέτρα και πλάτος 42 μέτρα, είναι 7ης γενιάς και θεωρείται το ισχυρότερο στον στόλο των γεωτρυπάνων που διαθέτει η Τουρκία. Το γεωτρύπανο αυτό έχει πιο προηγμένη τεχνολογία από τα πλοία 6ης γενιάς, τα οποία διαθέτουν ικανότητα θαλάσσιων γεωτρήσεων υπό πολύ υψηλή πίεση σε βάθος 12.000-12.500 μέτρων. Τα 7ης γενιάς θα μπορούν να κάνουν θαλάσσια γεώτρηση σε μεγαλύτερο βάθος. Το 2021 η Τουρκία σύναψε συμφωνία με τη νοτιοκορεατική Daewoo για την αγορά τέταρτου πλωτού γεωτρύπανου το οποίο είχε τότε την ονομασία «West Cobalt». Η Αγκυρα διαθέτει άλλα τρία γεωτρύπανα, το «Γιαβούζ», το «Κανουνί» και το «Φατίχ», τα οποία είναι 6ης γενιάς και ήδη πραγματοποιούν έρευνες στη Μαύρη Θάλασσα.

H Τουρκία το 2021 ανακοίνωσε πως έχει ανακαλύψει κοιτάσματα 400 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων στη Μαύρη Θάλασσα. Η τουρκική κυβέρνηση στοχεύει το 2026 να καλύπτει το 25% των αναγκών της σε φυσικό αέριο από τα συγκεκριμένα κοιτάσματα και προγραμματίζει να συνεχίσει τις έρευνές της. Σήμερα, το 44,9% του αερίου της το αγοράζει από τη Ρωσία, το 16,1% από το Ιράν και το 15% από το Αζερμπαϊτζάν.

πηγη:https://www.kathimerini.gr/

You May Also Like

Απεργία με τη σιγουριά των 32.987 ευρώ ετησίως

Απεργία με τη σιγουριά των 32.987 ευρώ ετησίως

Προστασία αιγιαλού: Drones, πρόστιμα και αφαίρεση αδειών

Πρόστιμα, έλεγχοι με drones και αφαίρεση αδειών προβλέπει το νέο νομοσχέδιο για την προστασία του αιγιαλού

Μετακίνηση εκτός δήμου: Για ποιους κωδικούς στα 13033 επιτρέπεται – Τί ισχύει για βενζινάδικα και μάρκετ

Μετακίνηση εκτός δήμου: Για ποιους κωδικούς στα 13033 επιτρέπεται – Τί ισχύει…

Τούρκος πρώην πρόξενος στην Κομοτηνή: Η Ελλάδα έχει δίκιο για τα νησιά του Αιγαίου

“Η Ελλάδα έχει δίκιο”, τονίζει σε συνέντευξή του ο Γιαλίμ Εράλπ πρέσβης…

Η ΕΕ ενέκρινε ενίσχυση 33,8 εκατ. ευρώ λόγω covid-19 σε επίσπορη και βιομηχανική πατάτα, λεβάντα, επιτραπέζιες ελιές, μανταρίνια, ξερά σύκα και καπνό

Η ΕΕ ενέκρινε ενίσχυση 33,8 εκατ. ευρώ λόγω covid-19 σε επίσπορη και…

Σίκινος: Οι κάτοικοι αποχαιρετούν τους τουρίστες που φεύγουν με το πλοίο με… βουτιές στο λιμάνι (βίντεο)

Το σχετικό βίντεο ανέβηκε στο Tik Tok και πολύ σύντομα έγινε viral

Προειδοποίηση σεισμολόγου: Ο ελληνικός χώρος έχει αποσταθεροποιηθεί

Προειδοποίηση σεισμολόγου: Ο ελληνικός χώρος έχει αποσταθεροποιηθεί

Δωρεάν ηλεκτρονικά πανεπιστημιακά συγγράμματα για φοιτητές

Δωρεάν ηλεκτρονικά πανεπιστημιακά συγγράμματα για φοιτητές

Συνάντηση εργασίας (1st workshop) του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων – Πρόγραμμα

Συνάντηση εργασίας (1st workshop) του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων – Πρόγραμμα