Η Ακαδημία Γραμμάτων & Τεχνών Καστοριάς «Θωμάς Μανδακάσης», ολοκλήρωσε με επιτυχία τον 1ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Φωτογραφίας 2016 με θεματικό αντικείμενο «Τα Ελληνικά Μνημεία Τέχνης & Πολιτισμού», λαμβάνοντας 101 φωτογραφικά έργα για την συμμετοχή τους στην διαγωνιστική διαδικασία, η οποία υπήρξε άκρως ενδιαφέρουσα και εντυπωσιακή λόγω των ποιοτικών και πρωτότυπων φωτογραφιών που στάλθηκαν από πολλές περιοχές της Ελλάδας.

Τόσο οι μαθητές αλλά και οι ενήλικες, οι οποίοι διαγωνίσθηκαν σε δύο διακριτές κατηγορίες, κατάφεραν μέσα από τον φωτογραφικό τους φακό να αποτυπώσουν τον ανεκμετάλλευτο μνημειακό μας πλούτο, τη σπουδαία καλλιτεχνική πολιτιστική ελληνική κληρονομιά, αναδεικνύοντας άγνωστες αποτυπώσεις αστικών μνημείων αλλά και άλλων εγκαταλελειμμένων σε δυσπρόσιτες περιοχές.

Οι διαγωνιζόμενοι μέσω της διαγωνιστικής διαδικασίας, η οποία έλαβε διάσταση και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, παρουσίασαν στο διαδικτυακό κοινό το φωτογραφικό τους τάλαντο αλλά συγχρόνως προσπάθησαν να ευαισθητοποιήσουν, προβληματίσουν αλλά και συνετίσουν αρχές και πολίτες για την διάσωση, ανάδειξη και τουριστική αξιοποίηση των ελληνικών μνημείων τέχνης και πολιτισμού, ευελπιστώντας με αυτό τον τρόπο να συμβάλουν στην αναβάθμιση των κοινωνικών προτύπων της σύγχρονης ελληνικής πραγματικότητας αλλά και στην δημιουργία νέων προτύπων ωφέλιμων και διδακτικών σχετικά με τον τρόπο που οι σημερινοί έλληνες, θα πρέπει να υιοθετούν στάση ζωής και υπευθυνότητα απέναντι την ιστορία και τον πολιτισμό τους.

Την καλλιτεχνική επιτροπή για την αξιολόγηση των διαγωνιζόμενων φωτογραφιών συγκρότησαν μέλη της Συγκλήτου Επιστημόνων της Ακαδημίας καθώς και άλλα μέλη της διακρινόμενα σε διάφορα γνωστικά επιστημονικά πεδία, τα οποία βαθμολόγησαν μεμονωμένα τα φωτογραφικά έργα των κατηγοριών του διαγωνισμού, ώστε αθροιστικά προέκυψε η τελική βαθμολογία για κάθε φωτογραφικό έργο ξεχωριστά. Ειδικότερα δε, η επιτροπή αξιολόγησης   συγκροτήθηκε από επτά βαθμολογητές εκ των οποίων πρόεδρος διετέλεσε ο πρόεδρος της Ακαδημίας 1) κ. Ιωάννης Τσακιρίδης, Μουσικολόγος του Ελληνικού Λαϊκού Πολιτισμού και μέλη οι 2) Δρ. Λεωνίδας Πουλιόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, 3) Χαρά Ανδρεάδη, Φιλόλογος, 4) Χρήστος Κοτορένης, Λογοτέχνης-Πτυχιούχος ΑΕΙ Πληροφορικής, 6) Ιωσήφ Χατζητιμοθέου, Νομικός, 6) Παναγιώτης Μπάτος, Καθηγητής Πληροφορικής και 7) Δωροθέα Χαρίτωνα, Αρχιτέκτονας-Εικαστικός.

Συνολικά απονεμήθηκαν για την Κατηγορία των Ενηλίκων 4 βραβεία και 7 τιμητικές διακρίσεις και για την Κατηγορία των Μαθητών 4 βραβεία και 10 τιμητικές διακρίσεις.

Η κορύφωση της διοργάνωσης προέκυψε μέσα από την πραγματοποίηση Έκθεσης Φωτογραφίας και την απονομή των βραβείων στο Αρχοντικό Βέργουλα στη πόλη της Καστοριάς στις 22-23 Απριλίου 2017, με τα βραβευθέντα φωτογραφικά έργα του διαγωνισμού αλλά και μερικών άλλων που απέσπασαν την ευμενή κρίση της καλλιτεχνικής επιτροπής. Πλήθος κόσμου επισκέφθηκε την έκθεση φωτογραφίας εκφράζοντας θετικές κριτικές τόσο για την διοργάνωση και τη θεματολογία του διαγωνισμού αλλά και της Έκθεσης Φωτογραφίας, η  οποία στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία.

Η Ακαδημία Γραμμάτων & Τεχνών Καστοριάς «Θωμάς Μανδακάσης», εκφράζει τις θερμές ευχαριστίες της στον Δήμο Καστοριάς σχετικά με την παραχώρηση του Αρχοντικού Βέργουλα για την πραγματοποίηση της Έκθεσης Φωτογραφίας των βραβευθέντων έργων του 1ου Μανδακάσειου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Φωτογραφίας 2016, ιδιαίτερα δε στον κ. Λεωνίδα Παπαδημητρίου, Αντιδήμαρχο Πολιτισμού, ο οποίος και προθυμοποιήθηκε να υποστηρίξει αυτή την δράση της. Η Ακαδημία ευχαριστεί την Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς και τον Αντιπεριφερειάρχη της κ. Σωτήρη Αδαμόπουλο για την αιγίδα που προσέφεραν στην διοργάνωση της Έκθεσης Φωτογραφίας με την ευγενή τους υποστήριξη στην επιτυχή της πραγματοποίηση. Τέλος, πολλές ευχαριστίες εκφράζονται και στην εταιρεία Catering Foccacia Καστοριάς του κ. Στράτου Ασμακίδη για τον άρτιο και επιμελημένο μπουφέ που προσέφερε κατά την διάρκεια της Έκθεσης Φωτογραφίας για τα κεράσματα των επισκεπτών.

ΕΚ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

Ιωάννης Τσακιρίδης

Πρόεδρος της Ακαδημίας
Μουσικολόγος του Ελληνικού Λαϊκού Πολιτισμού

 

 

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.