Η βιοτεχνίας της γούνας στον τόπο μας μετά από μια περίοδο άνθησης που είχε παλαιοτέρα περνά σήμερα την χειρότερη μεταπολεμική κρίση που γνώρισε ο κλάδος. Εκ πρώτης όψεως η αιτία οφείλεται στην οικονομική κρίση που βιώνει η Ρωσία. Η δεύτερη ανάγνωση λέει ότι επίσης οφείλεται στην αδυναμία του κλάδου να εισχωρήσει σε νέες αγορές παρά τις φιλόδοξες προσπάθειες των Συνδέσμων κατά καιρούς. Μία βαθύτερη ανάγνωση θα αποκάλυπτε και άλλα αίτια, όπως ότι δεν πρέπει κανείς να αρκείται σε μια αγορά ή ότι στον κλάδο δεν υπήρχε και δεν υπάρχει ακόμα,  ούτε όραμα ούτε και στρατηγικός σχεδιασμός.

Για αυτό λοιπόν , για τον κλάδο της Ελληνικής Γουνοποιίας που βρίσκεται αντιμέτωπος με μια πρωτοφανή κρίση σήμερα περισσότερο από ποτέ είναι αναγκαία να βρεθεί μια λύση μέσα από τις παρεμβάσεις και τις αγωνιστικές διεκδικήσεις όλων όσων έχουν σχέση με τον κλάδο της γούνας.

Σήμερα περισσότερο από ποτέ είναι αναγκαίο  να κατατεθούν από τους Συνδέσμους Γουνοποιών, την Ομοσπονδία Γούνας, τα επιμελητήρια, τους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις οι αγωνίες τους και οι προβληματισμοί τους   σε μια από τις δυσκολότερες στιγμές που περνά ο κλάδος.

Με αφορμή τα μεγάλα προβλήματα που βιώνει η Γουνοποιία στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας ο Σύνδεσμος Γουνοποιών Καστοριάς πήρε την πρωτοβουλία απευθύνοντας κάλεσμα προς όλους τους γουνοποιούς σε Ανοιχτή Γενική Συνέλευση σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες και η οποία σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΓ κ. Κουτσουλιώτα θα είναι εντός του μήνα που διανύουμε όπου θα συζητηθούν τα φλέγοντα θέματα του κλάδου και οι αναγκαίες παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν.

Θα είναι όπως την αποκάλεσε στο κάλεσμα ο ΣΕΓ ‘’ μια ανοιχτή πρόσκληση συμπόρευσης των φορέων μπροστά στα κρίσιμα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις και οι γουνοποιοί.  Για να συζητήσουμε και να συμπορευθούμε.  Να αποφασίσουμε όσα πρέπει να γίνουν για να στηρίξουμε τις επιχειρήσεις και τον κλάδο που βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. ‘’

Οι δύσκολοι καιροί, απατούν τη λήψη δύσκολων αποφάσεων. Αυτό ήταν το σκεπτικό του Συνδέσμου Γουνοποιών που συγκαλεί σε έκτακτη Γενική Συνέλευση όλους τους εμπλεκόμενους του κλάδου της γούνας, προκειμένου να συσπειρωθούν και να πάρουν αποφάσεις για το μέλλον κάτι το οποίο ανέλυσε το Δ.Σ. του ΣΕΓ στην συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στα γραφεία του την Πέμπτη ( 5/11 ) το μεσημέρι.

‘’ Ο σύνδεσμος δεν είναι μόνο η έκθεση και τα προβλήματα είναι πάρα πολύ μεγάλα θεωρούμε ότι πρέπει να πάρουμε πρωτοβουλία σαν Σύνδεσμος Ελλήνων Γουνοποιών και την παίρνουμε και στο αμέσως επόμενο διάστημα θα προσπαθήσουμε να κάνουμε μία Γενική Συνέλευση όλων των γουνοποιών με όλους τους φορείς από Ομοσπονδία Γούνας , από τον Σύνδεσμο ‘’ Ο Προφήτης Ηλίας ‘’ , από επιμελητήρια ‘’ , τόνισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Γουνοποιών κ. Μηνάς Κουτσουλιώτας και συνέχισε λέγοντας πως στόχος αυτής της δύσκολης πρωτοβουλίας είναι ‘’ Ο στόχος της Γενικής Συνέλευσης είναι αν είναι δυνατόν να ακουστούν όλες οι απόψεις και να συγκλίνουμε σε κάποια κοινά σημεία για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε όλοι μαζί. Θα θέλαμε μέσα από αυτή τη συνάντηση να ακουστούν όλες οι απόψεις να τοποθετηθούν τα προβλήματα ξανά σε νέα βάση μιας και τα δεδομένα συνέχεια αλλάζουν και να προσπαθήσουμε να συμπορευτούμε όλοι μαζί ενωμένοι.’’

 

 

Σύνδεσμος Γουνοποιών Καστοριάς ‘’ Ο Προφήτης Ηλίας ‘’ : θα πρέπει να αντιμετωπίζουμε με μεγαλύτερη ωριμότητα και σοβαρότητα τα προβλήματα του κλάδου και τις πιθανές λύσεις σε αυτά

Άμεση, αλλά συνάμα και αιχμηρή ήταν η απάντηση του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς ‘’ Ο Προφήτης Ηλίας ‘’ στο κάλεσμα του Συνδέσμου Ελλήνων Γουνοποιών για συμπόρευση όλων των γουνοποιών για την καλύτερη αντιμετώπιση των προβλημάτων του κλάδου της γούνας.

 

‘’ Σε απάντηση της από 29/10/2015 επιστολής σας με θέμα «Ορισμός ανοιχτής γενικής συνέλευσης των γουνοποιών» έχουμε να σας παραθέσουμε τα παρακάτω :

Πλέον θα πρέπει να αντιμετωπίζουμε με μεγαλύτερη ωριμότητα και σοβαρότητα τα προβλήματα του κλάδου και τις πιθανές λύσεις σε αυτά.

Μία Γενική Συνέλευση κανένα νόημα δεν έχει πλέον, διότι θα οδηγηθούμε για άλλη μία φορά στην διαπίστωση των ήδη διαπιστωμένων προβλημάτων μας.

Όλα αυτά τα χρόνια τα ίδια πράγματα λέμε και τα ίδια λάθη κάνουμε , αναλωνόμαστε σε ατέρμονες συζητήσεις με μηδενικά πάντα αποτελέσματα.

Σας υπενθυμίζουμε ότι έχουμε ήδη μεταξύ μας συμφωνήσει, σε κοινή αντιμετώπιση των θεμάτων του κλάδου υπό την Αιγίδα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Γούνας.

Σας υπενθυμίζουμε επίσης, ότι έχουμε δεσμευτεί στην συμμετοχή όλων μας σε ένα επιστημονικό συνέδριο FORUM για το μέλλον της Γουνοποιίας και του κλάδου γενικά υπό την Αιγίδα επίσης της Ελληνικής Ομοσπονδίας Γούνας.

Για άλλη μια φορά σας επισημαίνουμε – και θα πρέπει πλέον να το καταλάβατε – ότι εσωστρεφείς ενέργειες όπως η Γενική Συνέλευση σε καμία περίπτωση δεν συμβάλουν στην επίλυση των προβλημάτων κλάδου .

Μόνο εξωστρεφείς ενέργειες πλέον μπορούν να μας οδηγήσουν στα σωστά συμπεράσματα. Και όπως σας έχουμε επανειλημμένα τονίσει η γουνοποιία της περιοχής μας θα πρέπει να ενταχθεί σε ένα γενικότερο παγκόσμιο πλαίσιο ανάπτυξης του κλάδου μας, βρίσκοντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα μας αλλά και διαπιστώνοντας τις αδυναμίες μας .

Μικρότητες και οχλάζουσες συναντήσεις έχουμε κάνει πάμπολλες, τα τελευταία χρόνια. Σας καλούμε να συμπορευτείτε μαζί μας για το καλό του τόπου μας. ‘’

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You May Also Like

Πρωτοφανής εγκύκλιος απαγόρευσης επίσκεψης των σχολείων σε εκτροφεία γουνοφόρων ζώων

Με εγκύκλιο προς τα δημοτικά σχολεία ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας Κωνσταντίνος…

Εκδήλωση Καποδιστριακού Πανεπιστημίου παραβρέθηκε η Βουλευτής Καστοριάς Μαρία Αντωνίου

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Πρύτανης του Ε.Κ.Π.Α., καθηγητής κ. Γεράσιμος Σιάσος.

Η πολυφωνική χορωδία του Πολιτιστικού Εξωραιστικού Συλλόγου Φουντουκλή-Χλόης

Η πολυφωνική χορωδία του Πολιτιστικού Εξωραιστικού Συλλόγου Φουντουκλή-Χλόης

Βιωματική επίσκεψη Καστοριανού δασκάλου στο αρχαίο Νεκρομαντείο της Εφύρας και στον ποταμό Αχέροντα Θεσπρωτίας. 22 Ιουλίου 2018

Βιωματική επίσκεψη Καστοριανού δασκάλου στο αρχαίο Νεκρομαντείο της Εφύρας και στον ποταμό…

Σύλλογος “Μαζί Σου”: Ευχαριστήριο

Σύλλογος “Μαζί Σου”: Ευχαριστήριο

Το μήνυμα «ώρα για δουλειά» μεταφέρεται και διαδίδεται παντού. Σε κάθε περιοχή του Δήμου Καστοριάς

Το μήνυμα «ώρα για δουλειά» μεταφέρεται και διαδίδεται παντού.  Σε κάθε περιοχή…

Ομιλία της Μαρίας Αντωνίου στη Βουλή για νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας με ειδική νομοθετική ρύθμιση για το Νοσοκομείο Καστοριάς

«η οικοδόμηση του νέου Ε.Σ.Υ. είναι πράγματι ένα τιτάνιο έργο. Βήμα-βήμα, όμως, το ΕΣΥ αλλάζει»

Η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Καστοριάς έκοψε τη βασιλόπιτά της (Φωτογραφίες)

Η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Καστοριάς έκοψε τη βασιλόπιτά της (Φωτογραφίες)

Οφέλη για την Καστοριά και από την 2η συνάντηση του Βουλευτή Ζήση Τζηκαλάγια με τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου

Οφέλη για την Καστοριά και από την 2η συνάντηση του Βουλευτή Ζήση…