Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Άργους Ορεστικού εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Κ. Γαβρόγλου για τους αδικαιολογήτως προσβλητικούς προς τους πολίτες του Δήμου χειρισμούς του, όσο αφορά στο αίτημα του Δήμου Άργους Ορεστικού για την ίδρυση Μουσικού Σχολείου στην Τοπική Κοινότητα Βογατσικού.

Μόνο πικρό μειδίαμα μπορεί να προκαλέσει ο εμπαιγμός που υπέστη ο Δήμος Άργους Ορεστικού από την ηγεσία του ΥΠ.Π.Ε.Θ. Κι αυτό διότι η συνάντηση στο Υπουργείο για την προοπτική ίδρυσης Μουσικού Σχολείου στον Δήμο, που ζητείται επίμονα τέσσερις μήνες, πραγματοποιείται τελικά δεκαοκτώ ημέρες μετά την ήδη ειλημμένη (!) αλλά μη δημοσιοποιημένη μέχρι την ημέρα της συνάντησης, απόφαση του κ. Υπουργού να ιδρυθεί Μουσικό Σχολείο στον Δήμο Καστοριάς.

Μόνο αισθήματα θλίψης και απογοήτευσης μπορούν να γεννήσουν οι αντιλήψεις και οι πρακτικές της ηγεσίας του Υπουργείου, η οποία ενώ δεν είχε το σθένος να υποστηρίξει ούτε εμμέσως την ήδη ειλημμένη απόφασή της ενώπιον του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας και τεσσάρων αιρετών εκπροσώπων του Δήμου, εξέδωσε την επομένη το ΦΕΚ της ίδρυσης των Μουσικών Σχολείων. Ποια τιμή περιποιεί στο πολιτικό του ανάστημα και την πλούσια επιστημονική του διαδρομή ο κ. Υπουργός, όταν στη συνάντησή του με τους εκπροσώπους του Δήμου ούτε για μία στιγμή δεν απέκλεισε την ίδρυση του Μουσικού Σχολείου στο Βογατσικό;

Αυτή η προκλητικά προσβλητική αντιμετώπιση ενός ολόκληρου Δήμου και του αιτήματός του δεν απέχει απλώς από τις απαιτούμενες προδιαγραφές της πολιτικής ηθικής αλλά καταδικάζει σε απαξίωση και τα κριτήρια με τα οποία ένας κορυφαίος κυβερνητικός θεσμός πολιτεύεται. Πώς αλλιώς να ερμηνευθεί το γεγονός ότι ούτε η ομολογημένη από τον ίδιο τον κ. Υπουργό πανελλαδική πρωτοτυπία της πρότασης του Δήμου, ούτε η αντικειμενικά στοιχειοθετημένη οικονομική φερεγγυότητά του, ούτε η μαρτυρημένη από τη σχολική πραγματικότητα ευρυθμία των σχολικών μονάδων του Δήμου, ούτε η κτιριακή υποδομή του, ούτε οι πολιτισμικές δομές του, που εξυπηρετούν ολόκληρη την Π.Ε. Καστοριάς, ούτε η δυνατότητα δωρεάν μετακίνησης των μαθητών, φαίνεται να αποτέλεσαν επαρκείς λόγους για την έγκριση του αιτήματος του Δήμου Άργους Ορεστικού; Το κριτήριο της περιφερειακής συνείδησης και της αποκέντρωσης, με την αξιοποίηση υπαρχουσών δομών, δηλαδή με μηδενικό κόστος για το δημόσιο, τι ισχύ διαθέτει στις αποφάσεις του ΥΠ.Π.Ε.Θ.;

Από τη σειρά όμως των ανεξήγητων αντιφάσεων δεν λείπει και η στάση των δύο τοπικών Βουλευτών. Τη μεν κυβερνητική Βουλευτή βαρύνει επιεικώς η μάλλον πλημμελής άσκηση των καθηκόντων της, διότι μέχρι και δεκαοκτώ ημέρες μετά την απόφαση του κ. Υπουργού να ιδρύσει Μουσικό Σχολείο στην Καστοριά, δήλωνε άγνοια! Όσο βέβαια για την περιλάλητη ουδετερότητά της έναντι των δύο προτάσεων των Δήμων Άργους Ορεστικού και Καστοριάς, αυτό αφήνεται στην κρίση του καθενός πολίτη, που με την ψήφο του απαιτεί να εκπροσωπείται από εκλεγμένους, τουλάχιστον με τη στοιχειώδη κριτική ικανότητα. Τη δε Βουλευτή της αντιπολίτευσης ελέγχει η ανεξέλεγκτη παλινωδία, μεταξύ των επερωτήσεών της στη Βουλή για το θέμα, και της απόφασης της ΝΟΔΕ Καστοριάς, που τάχθηκε γραπτώς αναφανδόν υπέρ της πρότασης του Δήμου Άργους Ορεστικού εξαρχής.

Συμβολή στην ιλαροτραγική αυτή παράσταση είχαν και εμπλεκόμενοι διοικητικοί αρμόδιοι, οι οποίοι, άγνωστο για ποιον λόγο και γι’ αυτό άξιο περαιτέρω διερεύνησης, με τη θετική εισήγησή τους να θεμελιώνεται στο πολλάκις προφορικά διατυπωμένο αλλά και γραπτώς κατατεθειμένο επιχείρημα ότι η Τοπική Κοινότητα Βογατσικού δεν πληροί τους απαραίτητους πληθυσμιακούς όρους. Η «ασυμβίβαστη» και «ακλόνητη» συνέπεια του ΥΠ.Π.Ε.Θ. αποκαλύφθηκε περίτρανα και στο σημείο αυτό: απέρριψε την πρόταση για το Βογατσικό, που σημαίνει ότι έμμεσα υιοθέτησε το πληθυσμιακό-γεωγραφικό κριτήριο για την ίδρυση Σχολικών Μονάδων, και την ίδια ώρα με το ίδιο ΦΕΚ ιδρύει Μουσικό Σχολείο σε κωμόπολη της Στερεάς Ελλάδας, τον Άγιο Γεώργιο Βοιωτίας!

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Άργους Ορεστικού δηλώνει απερίφραστα ότι η διαμαρτυρία και η πικρία του δεν έχουν την παραμικρή σχέση με μικροπρεπείς τοπικιστικούς ανταγωνισμούς. Η συνεργασία του Δήμου μας με τους Δήμους της Π.Ε. Καστοριάς είναι εμπεδωμένη και διαρκής. Από την έναρξη αυτής της διαδικασίας η διακηρυγμένη δημοσίως πεποίθηση του Δήμου ήταν ότι είναι ανάγκη να προκριθεί από το Υπουργείο η πιο συγκροτημένη πρόταση, που διαθέτει αυτονόητα και τις απαραίτητες εγγυήσεις για την ευόδωση και μακροημέρευσή της. Η επιλογή από το Υπουργείο έγινε. Μένει να δούμε με την δημοσιοποίηση των προτάσεων, αν οι πολίτες διαθέτουν τα ίδια κριτήρια με αυτό…

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.