Μια αξιόλογη εκδήλωση  με θέμα  «Σχολική ετοιμότητα – μετάβαση στο δημοτικό σχολείο», πραγματοποιήθηκε προ ημερών  από το Δ.Σ της Ένωσης Στρατιωτικών Π.Ε Καστοριάς.

Της Χρύσας Κοσμίδου

Την εκδήλωση παρακολούθησε πλήθος κόσμου και συμμετείχαν επιστήμονες της περιοχής οι οποίοι ανέπτυξαν τις πτυχές για τη μετάβαση των παιδιών από το νηπιαγωγείο στο δημοτικό σχολείο. Η Λογοθεραπεύτρια Στέλλα Ζαντίδου και ο Ψυχολόγος MSc  και Ψυχοθεραπευτής  Ελευθέριος Κομπατσιάρης, ανέλυσαν διεξοδικά στους παρευρισκόμενους τα βασικά κομμάτια στα οποία θα πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή οι γονείς, έτσι ώστε να υπάρξει μια ομαλή σχολική μετάβαση.

Επιπρόσθετα, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης  υπήρξε και η ενημέρωση από την κα Αθήνα Δίτσιου σχετικά με τη δωρεά του μυελού των οστών, ενώ ιδιαίτερα ευχάριστο ήταν το γεγονός πως  μεγάλος αριθμός των συμμετεχόντων έγιναν δότες.

Πώς μπορεί να διευκολυνθεί η μετάβαση των παιδιών σε ένα νέο σχολικό περιβάλλον;

«Είναι σημαντικό οι γονείς κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, να προετοιμάσουν ψυχολογικά το παιδί τους. Το πιο απλό πράγμα που μπορούν να κάνουν είναι να του μιλήσουν με θετικά λόγια για το δημοτικό σχολείο» θέλησε να ενημερώσει ο Ψυχολόγος MSc  και Ψυχοθεραπευτής  Ελευθέριος Κομπατσιάρης και συνέχισε λέγοντας  πως «Θα πρέπει να απαντούμε με απόλυτη ειλικρίνεια σε ερωτήσεις που θα θέτει το παιδί προσπαθώντας να του λύνουμε όλες τις απορίες του ώστε να μην έχει αμφιβολίες για το τι θα συναντήσει. Μια καλή πρόταση είναι να επισκεφθούν οι γονείς μαζί με τα παιδιά το νέο σχολείο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού ή εν πάση περιπτώσει πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς (περίοδος 1/9-10/9) ώστε το παιδί να εξοικειωθεί με το περιβάλλον. Είναι σημαντικό για το παιδί να μπορεί να ανεξαρτητοποιείται σε σχέση με απλές καθημερινές δραστηριότητες για τις οποίες βασιζόταν στη βοήθεια των γονιών»

Ακόμη, ο  γονέας θα πρέπει να συζητάει πάντα με το παιδί του,  σύμφωνα Λογοθεραπεύτρια Στέλλα Ζαντίδου, καθώς εάν διαγνωστεί εγκαίρως το οποιοδήποτε πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπιστεί.  Επιπλέον,  ο ίδιος ο γονέας θα πρέπει να βλέπει ορισμένα σημάδια-σημαίες, σχετικά με την μετάβαση του παιδιού από το νηπιαγωγείο στο δημοτικό, όπου μερικά εξ αυτών είναι το νοητικό δυναμικό,  η σωματική ανάπτυξη, η ωρίμανση γενικότερα κ.α.   «Εάν δεν είναι σίγουρος ο γονέας για τη σχολική επιτυχία του παιδιού του, θα πρέπει να συζητήσει με τον νηπιαγωγό, τον παιδαγωγό ή με κάποιον άλλο αρμόδιο φορέα και να μην χάνεται πολύτιμος χρόνος, έτσι ώστε να έχει σχολική επιτυχία και να αποφευχθεί η σχολική αποτυχία»

 

Ο στρατιωτικός αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας

Σκοπός της ημερίδας, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ένωσης Στρατιωτικών Π.Ε.  Καστοριάς Χρήστο Μαρινέλη ήταν να υπάρξει η σωστή και έγκυρη ενημέρωση των γονέων και κηδεμόνων «Αυτό το οποίο θα ήθελα να τονίσω, είναι πως ο στρατιωτικός αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας και επιδιώκει να πραγματοποιεί δράσεις για το κοινωνικό σύνολο. Πέρα από τα εργασιακά μας θέματα, θέλουμε ως Ένωση Στρατιωτικών, να προσφέρουμε και στα κοινά».

Ο κ. Μαρινέλης σημείωσε πως στις δράσεις της Ε.Σ.Π.Ε Καστοριάς δεν μπαίνει τελεία, αλλά θα συνεχιστούν και θα διευρυνθούν.  Μάλιστα από τις 14 Ιουνίου ξεκίνησε και η λειτουργία του γραφείου της Ένωσης.

Ειδικότερα το γραφείο βρίσκεται εντός του στρατοπέδου «ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ» και είναι ανοιχτά κάθε Τετάρτη από ώρα 18:00 έως 20:00, όπως αποφασίστηκε ομόφωνα από τη  Γενική Συνέλευση της Ένωσης. Κατά τις μέρες και ώρες  λειτουργίας του γραφείου οι στρατιωτικοί θα μπορούν να καταθέσουν τις προτάσεις και τις ιδέες τους, να συζητήσουν τα προβλήματα που τους απασχολούν και να ενημερωθούν για τους σκοπούς της Ε.Σ.Π.Ε.Κ.

Επίσης κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του θα είναι στη διάθεση των μελών τηλεφωνικά ο νομικός σύμβουλος  κ. Βακόπουλος Παναγιώτης αλλά  και στρατιωτικός του Οικονομικού Σώματος για πιθανές νομικές ή οικονομικές συμβουλές. «Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι δεν επαρκεί ο συγκεκριμένος χρόνος, θα οριστεί και δεύτερη  ημέρα λειτουργίας, ενώ τα επίσημα εγκαίνια θα γίνουν σε εύλογο χρονικό διάστημα», είπε κλείνοντας ο Πρόεδρος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You May Also Like

ΔΕΥΑ Καστοριάς: Συστάσεις για την ορθολογική χρήση πόσιμου νερού

ΔΕΥΑ Καστοριάς: Συστάσεις για την ορθολογική χρήση πόσιμου νερού

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος επισκέφτηκε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας

Ο Βουλευτής Θεσσαλονίκης και πρώην Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελος Βενιζέλος επισκέφτηκε…

Ξεκινά στην Π.Ε. Φλώρινας η Υλοποίηση του Προγράμματος Επιχορήγησης των Ιερών Ναών και Μονών της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας

  Ξεκινά στην Π.Ε. Φλώρινας η Υλοποίηση του Προγράμματος Επιχορήγησης των Ιερών…

Ολυμπία Τελιγιορίδου: Η κυβέρνηση των «καλοφαγάδων» δεν κατανοεί το πρόβλημα της ακρίβειας

Δήλωση της υπεύθυνης αγροτικού τομέα Πολιτικής Γραμματείας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την ακρίβεια των τροφίμων

Μοναδική και άκρως επιτυχημένη η 13η Πανελλήνια Γιορτή Μανιταριού στην Καστοριά

Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθη στις 7 , 8 και 9  Οκτωβρίου στο…

Άνοιξε η πρώτη Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης στην Καστοριά

Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για τη Σ.Υ.Δ. «Φιλία»

Ποιες ελληνικές παραλίες βρίσκονται ανάμεσα στις 10 μυστικέςτης Ευρώπης

Ποιες ελληνικές παραλίες βρίσκονται ανάμεσα στις 10 μυστικέςτης Ευρώπης

Καστοριά: Αλεπού “κόβει” βόλτες στην πλατεία Φαν Βλητ! (Φωτογραφίες + Βίντεο)

Καστοριά: Αλεπού “κόβει” βόλτες στην πλατεία Φαν Βλητ! (Φωτογραφίες + Βίντεο)