Την Παρασκευή 30 Ιουνίου αναμένεται να ανακοινωθούν οι επιδόσεις των 85.000 υποψηφίων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και για όσους μετείχαν φέτος στις Πανελλήνιες 2017.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, στις φετινές εξετάσεις συμμετείχαν συνολικά 104.929 υποψήφιοι, εκ των οποίων 85.908 από τα γενικά λύκεια, έναντι 82.895 το 2016, και 19.021 υποψήφιοι από τα ΕΠΑΛ, έναντι 17.803 το 2016.

Η αργοπορημένη ανακοίνωση σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές (πέρυσι έγινε στις 17 Ιουνίου) οφείλεται στην αλλαγή των ημερομηνιών των Πανελλαδικών εξετάσεων. Φέτος άρχισαν στις 6 Ιουνίου, ενώ πέρυσι άρχισαν στις 16 Μαΐου.

Οι υποψήφιοι θα έχουν έτσι περιθώριο ως τις 14 Ιουλίου και αφού μάθουν για τους βαθμούς τους, να συμπληρώσουν το μηχανογραφικό τους δελτίο. Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για τις βάσεις εισαγωγής 2017 αναμένεται το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου.

Σύμφωνα με πρώτο δείγμα επιδόσεων βαθμολογιών από βαθμολογικά κέντρα, αναμένεται άνοδος των βάσεων στα Παιδαγωγικά τμήματα, πτώση στα Πολυτεχνικά και ίσως διατήρηση με μικρή πτώση των Ιατρικών Σχολών από τα περσινά, αρκετά υψηλά, επίπεδα.

Σύμφωνα με τον εκπαιδευτικό αναλυτή, Στράτο Στρατηγάκη και την ανάλυση στο News 24/7, στο 2ο πεδίο των θετικών και τεχνολογικών επιστημών και στο 5ο πεδίο των επιστημών οικονομίας και διοίκησης, η αναμενόμενη πανωλεθρία των υποψηφίων στα Μαθηματικά, αναμένεται να ρίξει τις βάσεις. Ίσως μικρότερη πτώση των βάσεων να έχουμε στο 1ο πεδίο των ανθρωπιστικών, νομικών και κοινωνικών σπουδών.

Πώς υπολογίζονται τα μόρια σε κάθε Πεδίο

Ο τρόπος υπολογισμού των μορίων για εισαγωγή στις Σχολές και τα Τμήματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης καθορίζεται με το άρθρο 3 της αριθμ. Φ.253/193309/Α5/2015 (ΦΕΚ 2647/Β ́) Υ.Α. και βασίζεται μόνο στο γραπτό βαθμό των 4 ή 5 μαθημάτων.

Τα μόρια για κάθε επιστημονικό πεδίο προκύπτουν από τα 4 μόνο μαθήματα του κάθε πεδίου.

Για τον υπολογισμό των μορίων εφαρμόζεται ο τύπος:

[ (Α+Β+Γ+Δ) x 2 + (Α x 1,3) + (Β x 0,7) ] x 100 = ΣΥΝΟΛΟ ΜΟΡΙΩΝ για συγκεκριμένο πεδίο,

όπου Α, Β, Γ, Δ είναι οι γραπτοί βαθμοί των 4 πανελλαδικών μαθημάτων του συγκεκριμένου πεδίου και Α,Β είναι οι γραπτοί βαθμοί των 2 μαθημάτων με συντελεστές βαρύτητας του συγκεκριμένου πεδίου.

Σε περίπτωση που ο υποψήφιος διεκδικεί την εισαγωγή του σε πεδίο με μειωμένους συντελεστές βαρύτητας, τότε για τον υπολογισμό των μορίων εφαρμόζεται ο τύπος:

[ (Α+Β+Γ+Δ) x 2 + (Α x 0,9) + (Β x 0,4) ] x 100 = ΣΥΝΟΛΟ ΜΟΡΙΩΝ για συγκεκριμένο πεδίο,

όπου Α, Β, Γ, Δ είναι οι γραπτοί βαθμοί των 4 πανελλαδικών μαθημάτων του συγκεκριμένου πεδίου και Α,Β είναι οι γραπτοί βαθμοί των 2 μαθημάτων με μειωμένους συντελεστές βαρύτητας του συγκεκριμένου πεδίου.

Και στις δύο ανωτέρω περιπτώσεις, στο ΣΥΝΟΛΟ ΜΟΡΙΩΝ θα προστεθούν και τα επιπλέον μόρια που θα συγκεντρώσει ο υποψήφιος από τυχόν εξέτασή του σε ειδικά μαθήματα ή πρακτικές δοκιμασίες με τους αντίστοιχους συντελεστές του αρ. 2 της αριθμ. Φ.253/193309/Α5/2015 (ΦΕΚ 2647/Β ́) Υ.Α., για να προκύψει ένα διαφορετικό σύνολο μορίων, που θα ισχύει μόνο για τμήματα που απαιτούν ειδικά μαθήματα ή πρακτικές δοκιμασίες.

aftodioikisi.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.