Στόχος του Συνεδρίου ήταν η εκπαίδευση των Καρδιολόγων και Ιατρών άλλων ειδικοτήτων και η μείωση της θνητότητας από τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Στο πλαίσιο της υλοποίησης των στόχων της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας για την εκπαίδευση των Καρδιολόγων και Ιατρών άλλων ειδικοτήτων αλλά και για τη μείωση της θνητότητας από τα καρδιαγγειακά νοσήματα ολοκληρώθηκε το 6ο Περιφερειακό Καρδιολογικό Συνέδριο στην Καστοριά, στο διάστημα 13-15 Νοεμβρίου, υπό την αιγίδα του Δήμου Καστοριάς και τη συνεργασία της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς και του Ιατρικού Συλλόγου.

Μέσα από την ομιλία του ο πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας κ. Φούσας περιέγραψε τις δράσεις πρόληψης υγείας και κοινωνικής αλληλεγγύης σε όλη την Ελλάδα, μέσα από τις προληπτικές καρδιολογικές εξετάσεις για ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες, τα σεμινάρια καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης και τις εκδηλώσεις που στοχεύουν στην ενημέρωση των πολιτών για τους παράγοντες κινδύνου και τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Στο επιστημονικό πρόγραμμα του συνεδρίου και στα συνολικά πέντε στρογγυλά τραπέζια αναπτύχτηκαν από τους ομιλητές θέματα σχετικά με την Καρδιακή Ανεπάρκεια, την Κολπική Μαρμαρυγή, τις Συγγενείς Καρδιοπάθειες, ενώ υπήρξαν δύο στρογγυλά τραπέζια με Παρουσίαση Περιστατικών, από τις καρδιολογικές κλινικές των νοσοκομείων Καστοριάς, Φλώρινας, Γρεβενών, Ιωαννίνων Σερρών, Βέροιας, Έδεσσας, Γιαννιτσών και Καρπενησίου, που συντέλεσαν στην ενημέρωση των ιατρών της Καστοριάς και της ευρύτερης περιοχής της Δυτικής Μακεδονίας.

Τέλος, στις κατάμεστες από πολίτες αίθουσες του Δημοτικού Συμβουλίου Καστοριάς και της πρώην Νομαρχίας Καστοριάς οι πολίτες είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν ενημερωτικές ομιλίες σχετικές με τους Παράγοντες Κινδύνου Καρδιοαγγειακών Νόσων (Κάπνισμα, Λιπίδια, Υπέρταση, Διαβήτης, Μεταβολικό Σύνδρομο και διάλεξη από τον Πρόεδρο της ΕΚΕ κ. Φούσα με τίτλο “Πώς θα αποφύγουμε το Έμφραγμα του Μυοκαρδίου”) όσο και το Σεμινάριο Καρδιοαναπνευστικής Αναζωογόνησης για πολίτες, μέλη του Αστυνομικού και Πυροσβεστικού Σώματος κ.ά.

 

Θλιβερή πρωτιά της Ελλάδας στην παιδική παχυσαρκία

 

Την πρώτη θέση στην Ευρώπη και την πέμπτη στον κόσμο κατέχει η Ελλάδα στην παιδική παχυσαρκία, η οποία αποτελεί τη νέα μάστιγα του 21ου αιώνα.

Είναι γεγονός ότι η παιδική παχυσαρκία αποτελεί πλέον παγκόσμιο πρόβλημα δημόσιας υγείας.

Δεδομένου ότι τα μέτρα για την αντιμετώπισή της που αφορούν την αλλαγή του τρόπου ζωής έχουν δυστυχώς κατ’ επανάληψη αποδειχθεί ανεπαρκή, ο συμπληρωματικός ρόλος της φαρμακευτικής αντιμετώπισης αποκτά ολοένα μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την ιατρική κοινότητα. Δυστυχώς η Ελλάδα κατέχει την 1η θέση στην παιδική παχυσαρκία στην Ευρώπη και την 5η θέση παγκοσμίως!

Κάνοντας λόγο για την παιδική παχυσαρκία εκείνο που πρέπει να υπογραμμιστεί είναι ότι το πρόβλημα δεν εστιάζεται μόνο στην εξωτερική εμφάνιση αλλά σύμφωνα με τους ειδικούς τα σημερινά παχύσαρκα παιδιά είναι οι παχύσαρκοι ενήλικες του αύριο με ότι αυτό συνεπάγεται.

Σοκάρουν τα στοιχεία για την Ελλάδα

Θλιβερή αρνητική πρωτιά κατέχει η Ελλάδα με το υψηλότερο ποσοστό παιδικής παχυσαρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του ευρωπαϊκού τμήματος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, τα οποία δημοσιεύθηκαν πρόσφατα. Στα αξιοσημείωτα είναι ότι παρά την κρίση των τελευταίων ετών στη χώρα μας το γεγονός ότι όσο μειώνεται το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα, τόσο αυξάνει το ποσοστό της παιδικής παχυσαρκίας!

Σύμφωνα με την μελέτη «WHO European Childhood Obesity Surveillance Initiative» (COSI) καταγράφηκε το ποσοστό παχυσαρκίας και σωματικού βάρους πάνω από το φυσιολογικό, σε παιδιά 6-9 ετών, σε 16 ευρωπαϊκές χώρες συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.

Η οικονομική κρίση απογειώνει την παιδική παχυσαρκία

Για πρώτη φορά αποτυπώνεται σε μελέτη η επίπτωση της οικονομικής κρίσης στην υγεία της οικογένειας. Η ελληνική επιστημονική ομάδα που συμμετείχε στη μελέτη COSI συσχέτισε το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα με αύξηση της παιδικής παχυσαρκίας στην Ελλάδα και ιδού κάποια χρήσιμα συμπεράσματα που προέκυψαν:

1. Σε αγόρια 7 ετών, που ζούσαν σε οικογένειες με ετήσιο εισόδημα κάτω των 12.000 ευρώ ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) ήταν 18,1 kg/m2, ενώ στα συνομήλικά τους με εισόδημα άνω ή ίσο των 30.000 ευρώ ήταν 17,7 kg/m2.
2. Σε κορίτσια 7 ετών που ζούσαν σε οικογένειες με ετήσιο εισόδημα κάτω των 12.000 ευρώ ο ΔΜΣ ήταν 17,83 kg/m2, και στα συνομήλικά τους με εισόδημα άνω ή ίσο των 30.000 ευρώ 16,75 kg/m2.
3. Τα ποσοστά παχυσαρκίας στα αγόρια 7 ετών ήταν 25,5% για οικογενειακό εισόδημα κάτω των 30.000 ευρώ και 6,7% για μεγαλύτερο ή ίσο με 30.000 ευρώ.
4. Τα αντίστοιχα ποσοστά στα κορίτσια 7 ετών ήταν 26,4% για κάτω των 30.000 ευρώ ετήσιο οικογενειακό εισόδημα και 12,5% για εισόδημα μεγαλύτερο ή ίσο των 30.000.

Πολυάριθμες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι το 9-13% των υπέρβαρων παιδιών έχουν αυξημένη αρτηριακή πίεση, όπως επίσης και το 30% των παχύσαρκων. Τα παιδιά με αυξημένο σωματικό βάρος πάσχουν επίσης από δυσλιπιδαιμία και ινσουλινοαντίσταση-υπερινσουλιναιμία. Συγκεκριμένα, το 25% των παχύσαρκων παιδιών έχει διαταραγμένη ανοχή στη γλυκόζη.

Επίσης, το 65% των παχύσαρκων παιδιών 5-10 ετών, έχει τουλάχιστον έναν από τους κύριους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου, δηλαδή, υπέρταση, υπερλιπιδαιμία, διαταραγμένη ανοχή στη γλυκόζη. Το 30% των παχύσαρκων παιδιών και εφήβων πάσχει από μεταβολικό σύνδρομο, και το 33% εκδηλώνει αποφρακτική άπνοια ύπνου.

Τέλος, το 57% των παχύσαρκων κοριτσιών και το 35% των παχύσαρκων αγοριών εμφανίζει σημαντική ψυχολογική επιβάρυνση λόγω της εικόνας του σώματος τους και του κοινωνικού στίγματος που συνοδεύει την παχυσαρκία.

Ιδιαίτερα ενδιαφέροντα ήταν τα στοιχεία που κατέθεσε στο 6ο Περιφερειακό Καρδιολογικό Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στην Καστοριά , ο διευθυντής του Τζάνειου Νοσοκομείου Πειραιά, Στυλιανός Χανταλής, , αναφερόμενος στα θέματα της παχυσαρκίας που αποτελεί έναν βασικό παράγοντα της θνητότητας σε παγκόσμιο επίπεδο.

«Είναι ακόμη ένας από τους παράγοντες που, μελλοντικά, θα …βουλιάξει τα ασφαλιστικά ταμεία, γιατί το 2030 οι παχύσαρκοι θα φτάνουν στον αριθμό του 1 δισεκατομμυρίου 200 χιλιάδων.  Η παχυσαρκία θα είναι μια πάθηση που συνδέεται άμεσα με την ύπαρξη σακχαρώδους διαβήτη αρτηριακής υπέρτασης. Η χώρα μας βρίσκεται στην 4η θέση στην παγκόσμια κατάταξη, μετά την Αμερική, το Μεξικό και την Αγγλία, στην επόμενη, όμως, φάση, επειδή έχουμε περάσει στην 1η θέση στην παιδική παχυσαρκία, πιστεύουμε ότι θα αλλάξουμε θέση», τόνισε ο κ. Χανταλής.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You May Also Like

Ο μηνιαίος απολογισμός της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Μακεδονίας στην Οδική Ασφάλεια

  Ο μηνιαίος απολογισμός της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Μακεδονίας στην…

Ο Π.Σ. Γιώργος Δακής για τον απολογισμό του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Θ. Καρυπίδη: «Θλιβερές για την κοινωνία οι πολιτικές ΣΥΡΙΖΑ το 2018»

Ο Π.Σ.  Γιώργος Δακής για τον απολογισμό του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Θ.…

Η επέλαση της Ωκεανίδος. Οδηγίες εξέδωσε η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας

Η επέλαση της Ωκεανίδος. Οδηγίες εξέδωσε η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας  για τη…

Ο Σέρβος μπασκετμπολίστας Σβέτοζαρ Σταμένκοβιτς στους “Όρίζοντες”. Συνέντευξη στη Χρύσα Κοσμίδου

Ο Σέρβος μπασκετμπολίστας Σβέτοζαρ Σταμένκοβιτς στους “Όρίζοντες” Συνέντευξη στη Χρύσα Κοσμίδου

Μία φανταστική “Μαγική Λιμνοπολιτεία” στολίζει το Δημαρχείο Καστοριάς!

  Μία φανταστική “Μαγική Λιμνοπολιτεία” στολίζει το Δημαρχείο Καστοριάς!

Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Καστοριάς ευχαριστεί τον πολιτιστικό σύλλογο ¨ΤΟ ΤΣΑΡΣΙ¨ και τον ιδιοκτήτη του καταστήματος PIZZA ROMA κ. Σωκράτη Πέλκα για την ανιδιοτελή προσφορά προϊόντων

Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Καστοριάς ευχαριστεί τον πολιτιστικό σύλλογο ¨ΤΟ ΤΣΑΡΣΙ¨ και…

Αναλυτικά τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων για την επόμενη εβδομάδα στην Π.Ε. Καστοριάς

Αναλυτικά τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων για την επόμενη εβδομάδα στην…