Το Δημοτικό Συμβούλιο Καστοριάς, μετά τη δημοσίευση τού ΦΕΚ 1867/29-5-2017 (τεύχος Β΄) αναφορικά με την τροποποίηση της υπ’ αριθ. 6686/2014 απόφασης των Υπουργών Οικονομικών –Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων περί χωροθέτησης σταθμών διοδίων και καθορισμού τελών διοδίων στην Εγνατία Οδό και στους κάθετους άξονες αυτής, με την 159/17 απόφασή του, που έλαβε κατά την Συνεδρίαση, που πραγματοποίησε στις 27-6-2017, εξέδωσε ψήφισμα με το οποίο εκφράζει τη δυσαρέσκεια και την αντίθεσή του στην τοποθέτηση του Σταθμού Διοδίων Σιατίστης, επί του Κάθετου Άξονα της Εγνατίας Οδού «Σιάτιστα – Ιεροπηγή – Κρυσταλλοπηγή» καθώς είναι βέβαιο ότι:

Α. Η τοποθέτηση των διοδίων είναι άδικη καθώς θα αποτελέσει ένα ακόμη σοβαρό αντικίνητρο για τον τόπο μας και την τοπική οικονομία, δεδομένου ότι η οικονομική ζωή της Καστοριάς πλήττεται ήδη σε όλους τους τομείς και η παρατεταμένη κρίση έχει ήδη επηρεάσει ένα μεγάλο κομμάτι του τοπικού πληθυσμού.

Β. Η τοποθέτηση των διοδίων θα επιφέρει καταστροφικές συνέπειες στον πρωτογενή, μεταποιητικό και τουριστικό τομέα της ακριτικής μας περιοχής, λόγω αύξησης του κόστους τους.

Πλήττονται ζωτικοί κλάδοι της τοπικής οικονομίας, όπως:

α) ο τουρισμός που είναι ένας πυλώνας ανάπτυξης τοπικά

β) ο κλάδος της γουνοποιίας δεδομένου ότι οι πρώτες ύλες, τα έτοιμα προϊόντα και ό,τι άλλο έχει σχέση με τη γουνοποιία, μεταφέρονται οδικώς από και προς άλλα κέντρα

γ) ο αγροτικός τομέας, αφού η διακίνηση των αγροτικών – κτηνοτροφικών προϊόντων και αγροτοεφοδίων πραγματοποιούνται οδικώς.

 

Γ. ΥΓΕΙΑ: Το Νοσοκομείο Καστοριάς δεν μπορεί να αντιμετωπίσει σοβαρά περιστατικά με αποτέλεσμα οι ασθενείς να μεταβαίνουν είτε στην ΚΟΖΑΝΗ-ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑ είτε στην ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ και ΙΩΑΝΝΙΝΑ με σοβαρότατη επιβάρυνση εξαιτίας των ΔΙΟΔΙΩΝ.

 

Δ. Πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη ότι η ακριτική περιοχή της Καστοριάς, έχει ανάγκη αναπτυξιακής δράσης και όχι μέτρων, που πλήττουν ανεπανόρθωτα κάθε προοπτική δημιουργίας.

Η Καστοριά και το Βόιο είναι δύο ακριτικές περιοχές που βγήκαν από την χρόνια απομόνωση με την κατασκευή της ΕΓΝΑΤΙΑΣ και του κάθετου άξονα. Η τοποθέτηση διοδίων  θα τις επαναφέρει στην απομόνωση.

Ε. Πρέπει η Πολιτεία να ακούσει την κραυγή απόγνωσης των κατοίκων αυτής της ευαίσθητης Εθνικά περιοχής και να μην δώσει το τελειωτικό χτύπημα.

– Ο Νομός Καστοριάς, ο Νομός Γρεβενών και ο Δήμος  Βοΐου είναι από τις πιο ψυχρές περιοχές της Ελλάδος, με διάρκεια χειμώνα επτά μήνες. Το κυριότερο καύσιμο θέρμανσης είναι το πετρέλαιο. Δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση όπως τηλεθέρμανση, φυσικό αέριο και η μείωση της επιδότησης κατά 0% του ειδικού φόρου κατανάλωσης και ίσως η κατάργησή του, επιφέρει τεράστιες επιβαρύνσεις για τους κατοίκους.

– Η απομάκρυνση του Στρατού, η μείωση των Τμημάτων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και η υφαρπαγή του Τμήματος Αρχιτεκτονικής, επέφεραν μεγάλες αδικίες για την Καστοριά και επιδείνωσαν τις οικονομικές δραστηριότητες της περιοχής μας.

ΣΤ. Όλως επικουρικά και σε περίπτωση που δεν εισακουσθεί η πρότασή μας, απαιτούμε σε αντιστάθμισμα της εγκατάστασης διοδίων στην περιοχή Σιάτιστας, να αναλάβει η ΕΓΝΑΤΙΑ Α.Ε. την κατασκευή των δύο συνδετήριων οδών του κάθετου άξονα με την πόλη της Καστοριάς (Νότια και Δυτικά) έτσι ώστε να υπάρχει ασφαλής πρόσβαση τόσο στην διακίνηση προσώπων όσο και στην διακίνηση εμπορευμάτων προσώπων υλών, προϊόντων, κ.λπ.

Σε διαφορετική περίπτωση ολόκληρη η  κοινωνία αυτών των περιοχών, θα σταθεί απέναντι με δυναμικές κινητοποιήσεις και αγώνα μέχρι τέλους.

Ζ. Σε συνεργασία με την Περιφέρεια – τους Δήμους – τους φορείς και όλη την κοινωνία, θα συμμετάσχει αγωνιστικά στις απαιτούμενες ενέργειες.

Η Κυβέρνηση και οι Συναρμόδιοι Υπουργοί θα πρέπει να επανεξετάσουν το θέμα, με τη δέουσα ευαισθησία και αντικειμενικότητα.

 

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.