Με τις ρίζες της στο θεσμό των Πανελλαδικών Γιορτών Οικολογικής Γεωργίας και χειροτεχνίας, ξεκινάει από το 2017 να λειτουργεί και στην Καστοριά, η τοπική γιορτή οικολογικής γεωργίας και χειροτεχνίας.

Επιμέλεια: Χρύσα Κοσμίδου

Το 1993 ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη ο θεσμός των γιορτών της οικολογικής γεωργίας και της χειροτεχνίας. Το Εργαστήρι Οικολογικής Πρακτικής θα μπορούσε να θεωρηθεί ως η “μήτρα” των δύο μεγάλων οργανώσεων της χώρας, οι οποίες ασχολούνται με τους παραδοσιακούς σπόρους και της ελευθερίας αυτών.

Για πρώτη φορά στην ιστορία της πόλης της Καστοριάς από τις 7 έως και τις 9 Ιουλίου 2017 θα πραγματοποιηθεί η 1η Γιορτή Οικολογικής Γεωργίας και Χειροτεχνίας στον υπαίθριο χώρο της Εταιρίας Προστασίας Περιβάλλοντος γνωστό ως Ξύλινο Σπίτι (Λεωφόρος Κύκνων, στην είσοδο της πόλης). Σύμφωνα με το μέλος των Παραγωγών Οικοτεχνών Καστοριάς Στέφανο Λιούζα «Η εκδήλωση της Καστοριάς γίνεται μέσα σε αυτή τη φιλοσοφία και τη σοφία των παραγωγών, των οικοτεχνών και των χειροτεχνών που ασχολούνται με την οικολογική γεωργία και  τη χειροτεχνία και που πραγματικά ενδιαφέρονται για την υγεία του ανθρώπινου είδους, των αγρών, των χωραφιών και ουσιαστικά για την υγεία όλου του οικοσυστήματος».

Σκοπός της εκδήλωσης είναι να γνωρίσει ο κόσμος της Καστοριάς τι σημαίνει “Οικογιορτή” και παράλληλα να αποτελέσει σημείο αναφοράς για τους τοπικούς παραγωγούς, μεταποιητές και χειροτέχνες που έχουν ως κοινά στοιχεία, την αγάπη, το σεβασμό για το περιβάλλον, τη Γη και τον άνθρωπο. Επίσης η  “Οικογιορτή”, στο πλαίσιο της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας, προωθεί δράσεις για τη συνεργασία και δημιουργία ομάδων παραγωγής, τη στοχευμένη καλλιέργεια, την κοινωνικά υποστηριζόμενη γεωργία, την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας, τις δίκαιες τιμές.

Η συντονίστρια της Οικογιορτής, Γεωπόνος και Μελισσοκόμος  Αντωνία Λυσίτση ενημέρωσε πως   οι εκθέτες θα είναι από την Καστοριά, αλλά και από άλλα μέρη της Ελλάδας όπως Δράμα, Τρίκαλα, Σέρρες, Θεσσαλονίκη κ.α. «Το δύσκολο κομμάτι, ήταν να βρούμε τους τοπικούς παραγωγούς. Έπρεπε να εντοπίσουμε, πού βρισκόμαστε όλοι εμείς που προσπαθούμε να επιβιώσουμε μέσα από την εκμετάλλευση της γης, αλλά και να ορίσουμε ένα κοινό σημείο συνάντησης προκειμένου να συζητήσουμε και να ανταλλάξουμε απόψεις και ιδέες».

Ξεκάθαρη προτίμηση στα οικολογικά και βιολογικά προϊόντα

Το βασικό στοιχείο της “Οικογιορτής”  είναι πως όλα τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για την οποιαδήποτε παρασκευή δεν είναι αγορασμένα, αλλά προέρχονται από τις καλλιέργειες των παραγωγών. Επιπλέον δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στο γεγονός, ότι το υλικό πρέπει να είναι φιλικό προς το περιβάλλον, χωρίς επιβλαβή συστατικά «Υπάρχουν ξεκάθαρα κριτήρια για το κάθε προϊόν,  να είναι δηλαδή βιολογικό και οικολογικό. Δεν μπορούμε να βασιστούμε σε χαρτιά πιστοποίησης, αλλά στη συνείδηση του κάθε παραγωγού που συμμετέχει στην εκδήλωση», επεσήμανε η κα Λυσίτση.

 

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης

«Η δράση ξεκίνησε επειδή θέλαμε να φέρουμε την “Οικογιορτή” στην Καστοριά, καθώς δεν έχει συμβεί ποτέ ξανά κάτι το παρόμοιο στην περιοχή μας. Προσκαλούμε όλο τον κόσμο να έρθει να γνωρίσει από κοντά αυτό το θεσμό», ήταν τα λόγια της συντονίστριας.

Στη γιορτή θα πραγματοποιηθούν διάφορα εργαστήρια με σκοπό τη διάσωση και διάδοση της γνώσης και της οικολογικής συνείδησης.

Παράλληλα θα πραγματοποιηθούν και συζητήσεις – ομιλίες με θέματα που αφορούν την άμεση σχέση μεταξύ παραγωγών και πολιτών χωρίς τη μεσολάβηση τρίτων, την υποστήριξη των μικρών παραγωγών, την αυτάρκεια και την προώθηση της οικολογικής γεωργίας και χειροτεχνίας.

 

Τι είδους προϊόντα θα εκτίθενται

Ενδεικτικά αναφέρονται ορισμένα προϊόντα.

Στην κατηγορία των Παραγωγών-Οικοτεχνών: βότανα, αιθέρια έλαια, μελισσοκομικά προϊόντα, φυτά, τυροκομικά και γαλακτοκομικά, σάλτσες, μαρμελάδες, κηπευτικά εποχής, όσπρια, άλευρα, ζυμαρικά, ποτά, ελαιόλαδο κ.ά.

Στην κατηγορία των χειροτεχνών-μεταποιητών: σαπούνια, κηραλοιφές, κρέμες, παιχνίδια, ζώνες, τσάντες, ρούχα, κοσμήματα, κεραμικά, ξύλινες κατασκευές, διακοσμητικά κ.ά.

 

Πληροφορίες – Επικοινωνία

FB: Γιορτή Οικολογικής Γεωργίας χειροτεχνίας Καστοριάς

Blog: http://oikogiorthkastoria.blogspot.gr/

e-mail: [email protected]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You May Also Like

Συνελήφθησαν -2- άτομα σε περιοχή των Γρεβενών για διακίνηση ακατέργαστης κάνναβης βάρους πάνω από -9,5- κιλά

Συνελήφθησαν -2- άτομα σε περιοχή των Γρεβενών για διακίνηση ακατέργαστης κάνναβης βάρους…

Έκδοση Πρόσκλησης για τη χρηματοδότηση Περιφερειακής Δομής στήριξης της ανταγωνιστικότητας, καινοτομίας και εξωστρέφειας των επιχειρήσεων της Δυτικής Μακεδονίας από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας 2014-2020

Έκδοση Πρόσκλησης για τη χρηματοδότηση Περιφερειακής Δομής στήριξης της ανταγωνιστικότητας, καινοτομίας και…

Δήμος Άργους Ορεστικού: Εγκρίθηκαν οι Κρατικές Ενισχύσεις χειμερινών σιτηρών για το έτος 2017

Δήμος Άργους Ορεστικού: Εγκρίθηκαν οι Κρατικές Ενισχύσεις χειμερινών σιτηρών για το έτος…

Η Μαρία Αντωνίου για την Επίσκεψη της Υπουργού Πολιτισμού στην Καστοριά

    Η Μαρία Αντωνίου για την Επίσκεψη της Υπουργού Πολιτισμού στην…

Ενημέρωση επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της ΠΕ Καστοριάς

Ενημέρωση επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της ΠΕ Καστοριάς

Καστοριά: Η κατάρρευση του αρχοντικού Παπαχρήστου συμπαρασύρει;

Απίστευτο κι όμως αληθινό! Εργολάβοι που κατέθεσαν προσφορές απευθείας ανάληψης εργασιών αναστήλωσης…

Ο απολογισμός του 9ου Μαθητικού Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας στη Δυτική Μακεδονία (Καστοριά)

Ο απολογισμός του 9ου Μαθητικού Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας στη Δυτική Μακεδονία (Καστοριά)

Η Ετήσια έκθεση απολογισμού 2020 από την Περιφερειακή Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας

  Η Ετήσια έκθεση απολογισμού 2020 από την Περιφερειακή Συμπαραστάτη του Πολίτη…