Γράφει ο Γιώργος Τ. Αλεξίου

Στον Γέρμα Καστοριάς βρίσκονται πάντα ορισμένοι κάτοικοί του, που “πιάνει το χέρι τους” και ασχολούνται κατά τον ελεύθερο χρόνο τους με την λαϊκή ξυλογλυπτική. Παλαιότερα, αυτοί οι ερασιτέχνες ξυλογλύπτες “πελεκούσαν” (= σκάλιζαν) ξύλα κι έφτιαχναν όμορφες “κλούτσες” (= γκλίτσες) και στεφάνια κυπροκούδουνων για τους κτηνοτρόφους, φούρκες, δικράνια, ξυλάλετρα και ξυάλες (= Βουκέντρες) για τους γεωργούς, κουφοτήλια και κουσιώρες (= κοφίνια) για τους αμπελουργούς, αδράχτια και ρόκες για τις νοικοκυρές, χ(τυ)πάρια και σουρίχτρες (= σφυρίχτρες) από κλωνάρι καρυδιάς για τα παιδιά κ. ά.

Σήμερα οι υπάρχοντες 3-4  ξυλογλύπτες του Γέρμα σκαλίζουν μόνο γκλίτσες και διακοσμητικά αντικείμενα. Ένας εξ αυτών είναι ο αγρότης κ. Γιώργος Γαβρ. Δούφλιας. Ο Γερμανιώτης αυτός, όταν ευκαιρεί, τριγυρίζει στις εξοχές του χωριού του, εντοπίζει και κόβει κατάλληλα κλαδιά δέντρων και σκαλίζει σ’ αυτά με έμπνευση, υπομονή και δεξιοτεχνία όμορφες γκλίτσες, στολισμένες με μορφές ζώων, πτηνών και όφεων, καθώς και διάφορα άλλα διακοσμητικά αντικείμενα, όπως ξύλινα φίδια και μορφές κριαριών και αετών.

Όλες οι αναφερόμενες ξυλόγλυπτες δημιουργίες του αγαπητού κ. Γιώργου  Γαβρ. Δούφλια είναι χρηστικές και αξιόλογες και γι’ αυτό εύλογα προκαλούν το ενδιαφέρον και το θαυμασμό των συγχωριανών του που τις βλέπουν. Εδώ παρουσιάζονται μερικές φωτογραφίες του κ. Γιώργου Γαβρ. Δούφλια και των ξυλόγλυπτων έργων του.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ. Παλαιότερα, πριν τη δεκαετία του 1980, ασχολούνταν με την ξυλογλυπτική οι εξής Γερμανιώτες: Ο Μιλτιάδης Αλεξίου που κατασκεύαζε εύχρηστα ξυλάλετρα, ο Λάζαρος Γραμμένος που έφτιαχνε αλέτρια, τσικρίκια, αδράχτια κ.ά., ο Δημήτριος Κατσάνος που έφτιαχνε αργαλειούς, ρόκες, μάνταλους, ο Σωκράτης Ζυγούρας που κατασκεύαζε μπαστούνια, όμορφα “μπουχαρί” και ξύλινες διακοσμήσεις δωματίων και τζακιών, ο Κότσιος Τσιαχτσίρας που φιλοτεχνούσε μουσικά βιολιά (!), ο Γιάννης Πανές και ο Γιώργος Ν. Παπατζήμας που κατασκεύαζαν “τριουστές” (= ροδάνες), ο Λευτέρης Αλεξίου που έφτιαχνε όμορφα τραπέζια και ωραίες πιατοθήκες, ο Δημήτριος Ράτσος που στόλιζε εσώπορτες οικιών και οροφές δωματίων, ο Θρασύβουλος Πέλκας και ο Ζήσης Τερλής που σκάλιζαν “κλούτσες και κλουτσόβεργες” και ο Δημήτριος Ζ. Σπύρου και ο Κώστας Ν. Σανάτσιος που σκαλίζουν γκλίτσες και διάφορα ξύλινα αντικείμενα, κ.ά.

 

 

 

 

 

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.