Σε καιρούς οικονομικής κρίσης υπάρχουν άνθρωποι, οι οποίοι προσπαθούν να προσφέρουν ένα χέρι βοηθείας στους συμπολίτες τους, από τη στιγμή που το κράτος επανειλημμένα  αδιαφορεί και αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες και τα προβλήματα των πολιτών. Οι πολιτικές με τις οποίες λειτουργεί η δημόσια υγεία πλέον… περιθωριοποιούν και αποκλείουν τους συνανθρώπους μας από την πρόσβαση στη δημόσια υγεία. Σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού της Ελλάδας δεν έχει πρόσβαση στο ΕΣΥ, αφότου καθιερώθηκε η οικονομική συμμετοχή του ασθενούς σ’ αυτό. Ανασφάλιστοι αλλά και όσοι διαθέτουν ασφαλιστική κάλυψη, έρχονται να αντιμετωπίσουν ένα σύνολο δαπανών για την ιατρική τους περίθαλψη.

Τη δημιουργία Δημοτικού Κοινωνικού Ιατρείου στην Καστοριά είχε εξαγγείλει το περασμένο Σαββατοκύριακο στα πλαίσια του 6ου Περιφερειακού Καρδιολογικού Συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στην πόλη μας, ο γνωστός καρδιολόγος ιατρός Ηλίας Κανέλλος ο οποίος είναι παράλληλα και εκλεγμένος Τοπικός Σύμβουλος με τον συνδυασμό του Δημάρχου Ανέστη Αγγελή και από ότι φαίνεται το όραμα το δικό του αλλά και του Δήμου Καστοριάς θα λάβει σάρκα και οστά , καθώς ο δήμαρχος Καστοριάς κ. Ανέστης Αγγελής απηύθυνε κάλεσμα σε όσους έχουν τη γνώση, τη δυνατότητα αλλά και τη θέληση για εθελοντισμό, να παρευρεθούν την Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2015 και ώρα 18.00 στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου Καστοριάς όπου θα λάβει χώρα η ιδρυτική πράξη σύμβασης του Κοινωνικού Ιατρείου.

Με στόχο τον κάθε πάσχοντα συνδημότη και συνάνθρωπό που έχει ανάγκη ο Δήμος Καστοριάς μέσα από αυτή του την αξιέπαινη πρωτοβουλία του, μένει να δούμε αν υλοποιηθεί, στέκεται δίπλα στους ανθρώπους που έχουν πραγματική ανάγκη στους δύσκολους καιρούς που περνάει η χώρα μας, αλλά και ο Νομός μας που μαστίζεται από την ανεργία.

Σε μια κοινωνία που ο εθελοντισμός αποτελεί την ύστατη έκφραση του ιατρικού λειτουργήματος, ο Δήμος Καστοριάς προτίθεται στα πλαίσια της κοινωνικής πολιτικής που ασκεί, να επεκτείνει τη δράση του και να δημιουργήσει για πρώτη φορά Δημοτικό Κοινωνικό Ιατρείο, με τη συμμετοχή και την ουσιαστική στήριξη εθελοντών γιατρών, οδοντιάτρων, φαρμακοποιών, φυσιοθεραπευτών, φορέων και συλλόγων που δραστηριοποιούνται σχετικά, του Ερυθρού Σταυρού, του Εργατικού Κέντρου, της Ιερής Μητρόπολης Καστορίας κ.α. καθώς και πολιτών με διάθεση να προσφέρουν, για όλους τους συμπολίτες μας (ενήλικες και παιδιά) που έχουν χάσει το δικαίωμα της ασφάλισης λόγω ανεργίας ή κλεισίματος μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οικονομικής αδυναμίας και διαβίωσης (εν τοις πράγμασι) κάτω από το όριο της φτώχειας και δεν έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες του εθνικού συστήματος υγείας (Ε.Σ.Υ.).
Μ’ αυτόν τον τρόπο, οι ανασφάλιστοι, οικονομικά αδύναμοι και άστεγοι πολίτες του Δήμου Καστοριάς θα έχουν τη δυνατότητα να απευθύνονται στο κοινωνικό ιατρείο το οποίο θα προσφέρει πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.
Με πρωτοβουλία λοιπόν του Δήμου Καστοριάς αλλά και των εθελοντών θα επιχειρηθεί να δημιουργηθεί μια κοινωνική δομή, ανοικτή σε όλους τους δικαιούχους που το έχουν πραγματικά ανάγκη.
Η εξαιρετική σημασία αυτής της προσπάθειας είναι αποδεδειγμένη και γενικώς αναγνωρισμένη. Το Κοινωνικό Ιατρείο ελπίζουμε να γίνει πράξη και να μη μείνει μόνο στα λόγια, αρχής γενομένης από την Παρασκευή 20 Νοεμβρίου και τη συνάντηση στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 18:00 μμ. και ας ελπίσουμε ότι θα δώσουν το παρών αρκετοί εθελοντές μέσα από τους οποίους θα στελεχωθεί ένα μεγάλο δίκτυο το οποίο θα επεκτείνεται συνεχώς.

 

Αναλυτικά η πρόσκληση – κάλεσμα του δημάρχου Καστοριάς Ανέστη Αγγελή έχει ως εξής:

Αξιότιμοι Κύριοι,

Ο Δήμος Καστοριάς έχοντας ως σκοπό να προσφέρει έμπρακτα στήριξη σε συνδημότες μας που πλήττονται ιδιαίτερα από την τρέχουσα οικονομική κρίση και να προασπίσει την αξιοπρέπεια του ανθρώπου, προτίθεται να λειτουργήσει στο Δήμο μας κοινωνικό ιατρείο. Ένα ιατρείο που θα προσφέρει σε μόνιμη βάση, σε όσους το έχουν ανάγκη χωρίς καμιά απολύτως οικονομική επιβάρυνση για τους ασθενείς, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Είναι βέβαιο, ότι όλοι οι γιατροί της Καστοριάς, αθόρυβα και σεμνά ήδη εξυπηρετούν ανθρώπους που έχουν ανάγκη στα ιατρεία τους. Γίνεται προσπάθεια, όμως, αυτή η προσέγγιση του προβλήματος να γίνει πιο οργανωμένα και σαν αποτέλεσμα μεγαλύτερης, συνολικότερης και πλαισιούμενης από εθελοντές προσφοράς. Όμως, αυτή η εναλλακτική λύση, η οποία είναι κοινωνικά συγκροτημένη και όχι στη βάση μιας οιονεί φιλανθρωπίας, η οποία μπορεί να θεωρηθεί ακόμα και προσβλητική της αξιοπρέπειας ανθρώπων που μέχρι πρότινος ήταν αυτάρκεις κοινωνικές και οικονομικές μονάδες και τώρα αναγκάζονται να ζητούν βοήθεια.

Χωρίς πρόθεση, λοιπόν, υποκατάστασης της κρατικής και ιδιωτικής περίθαλψης και φροντίδας και έχοντας επίγνωση των ορίων και των δυνατοτήτων του κοινωνικού ιατρείου, προχωρούμε σε αυτή την πρωτοβουλία με χρηματικούς πόρους αποκλειστικά από το ταμείο του Δήμου Καστοριάς και βασιζόμενοι στον εθελοντισμό.

Σκοπός μας είναι να προσφέρονται πλήρεις ιατρικές υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας σε δημότες που χρήζουν ανάγκης, με προτεραιότητα σε άνεργους και ανασφάλιστους, καθώς και στα προστατευόμενα μέλη των οικογενειών τους, σε ηλικιωμένους και μέλη των ΚΑΠΗ και στους ωφελούμενους του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι».

Ως εκ τούτου, καλούμε όσους έχουν τη γνώση, τη δυνατότητα αλλά και τη θέληση για εθελοντισμό, να παρευρεθούν την Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2015 και ώρα 18.00 στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου Καστοριάς όπου θα λάβει χώρα η ιδρυτική πράξη σύμβασης του Κοινωνικού Ιατρείου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You May Also Like

Δήμος Καστοριάς: Ξεκίνησε τη λειτουργία του το Κέντρο Κοινότητας

Ξεκίνησε τη λειτουργία του το Κέντρο Κοινότητας  του Δήμου Καστοριάς, το οποίο…

Σύλληψη δύο ημεδαπών, σε περιοχή των Γρεβενών, για κατοχή ναρκωτικών ουσιών

Σύλληψη δύο ημεδαπών, σε περιοχή των Γρεβενών, για κατοχή ναρκωτικών ουσιών

Ανακοίνωση: Κατανυκτικός Εσπερινός Κυριακής Γ’ των Νηστειών

Ομιλητής του Κατανυκτικού Εσπερινού θα είναι ο Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Σεραφείμ Λεβέντης. 

20.000€ για το Νοσοκομείο από την Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς για Υποβολή Πρότασης στο ΕΣΠΑ

20.000€ για το Νοσοκομείο από την Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς για Υποβολή Πρότασης…

Αναστέλλονται οι λειτουργίες όλων των τιμημάτων του Συλλόγου «Χλόη Φουντουκλή»

  Αναστέλλονται οι λειτουργίες όλων των τιμημάτων του Συλλόγου «Χλόη Φουντουκλή»

Συνάντηση του Αντιπεριφερειάρχη Σταύρου Γιαννακίδη με την Αναπληρώτρια Υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου για το νέο Εθνικό Σύστημα Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Συνάντηση με την Αναπληρώτρια Υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου είχε στο Υπουργείο,…

Μηνιαία δραστηριότητα των Αστυνομικών Υπηρεσιών Δυτικής Μακεδονίας του μήνα Αυγούστου 2018

Μηνιαία δραστηριότητα των Αστυνομικών Υπηρεσιών Δυτικής Μακεδονίας του μήνα Αυγούστου 2018

Τροχαίο στο δρόμο Ποντοκώμης- Λιβερών- Σε σοβαρή κατάσταση ο οδηγός

Τροχαίο στο δρόμο Ποντοκώμης- Λιβερών- Σε σοβαρή κατάσταση ο οδηγός