Ευχαριστημένος ο Πρόεδρος της Ε.Ο.Γ. Δημήτριος Κοσμίδης για τα όσα εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός

Το πάρων έδωσε η Ελληνική Ομοσπονδία Γούνας στο 1ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση Δυτικής Μακεδονίας.  Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ε.Ο.Γ. Δημήτριο Κοσμίδη κατατέθηκαν οι προτάσεις που αφορούν τον κλάδο της γουνοποιίας και εν συνεχεία ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προέβη στις ανάλογες εξαγγελίες.

Της Χρύσας Κοσμίδου

Το 1ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση Δυτικής Μακεδονίας, ολοκληρώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα. Βέβαια, τα όσα εξαγγελθήκαν συνεχίζουν να μονοπωλούν το ενδιαφέρον του κόσμου μέχρι και σήμερα και σίγουρα θα τον απασχολούν για πολύ καιρό ακόμα.

Όσον αφορά στην Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς, ένα θέμα που θεωρείται μεγίστης σημασίας, είναι ο κλάδος της γουνοποιίας και η πορεία του.  Ο πρόεδρος της Ε.Ο.Γ.  Δημήτριος Κοσμίδης, ενημέρωσε πως κατά την πρώτη ημέρα του Συνεδρίου, κατατέθηκαν οι προτάσεις για τον κλάδο, ενώ τα όσα εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη δεύτερη ημέρα του Συνεδρίου, ικανοποιούν πλήρως την Ε.Ο.Γ. «Δεκαπέντε μέρες πριν από το Συνέδριο, μας ζητήθηκε από τη Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Καστοριάς Ολυμπία Τελιγιορίδου το business plan το οποίο αυτοπροσώπως το κατέθεσε στο Μέγαρο Μαξίμου. Όπως φάνηκε εκ του αποτελέσματος, το επεξεργάστηκαν και έτσι ο κ. Τσίπρας προέβη και στις ανάλογες εξαγγελίες»  σημείωσε ο κ. Κοσμίδης.

Ειδικότερα οι εξαγγελίες που αφορούν στον κλάδο της γουνοποιίας ήταν οι εξής:

Α. Ο Πρωθυπουργός ξεκίνησε με την εκτροφή των γουνοφόρων ζώων, και τα όσα εξήγγειλε σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ε.Ο.Γ. ήταν ιδιαίτερα σημαντικά «Οι εποχές   είναι δύσκολες, φαίνεται βέβαια πως η κυβέρνηση στηρίζει την εκτροφή των γουνοφόρων ζώων και ζητά να καλυτερέψουμε την ποιότητα των γουνοδερμάτων, κάτι το οποίο φυσικά οι συνάδελφοι το κάνουν αυτό σε καθημερινή βάση»

Β. Η δεύτερη εξαγγελία, αφορούσε την εξωστρέφεια, όπου ούτως ή άλλως οι γουνοποιοί της Καστοριάς δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα σε αυτή «Ειδικά τα τελευταία χρόνια, όλοι οι συνάδελφοι ασχολούνται πάρα πολύ για την προβολή και την προώθηση της γούνας, μέσω των εκθέσεων, των εκδηλώσεων, των επιδείξεων και άλλων προωθητικών ενεργείων. Πιστεύω πως το επίπεδο έχει ανεβεί πολύ ψηλά».

Γ. Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο επίσης για την πιστοποίηση και για το brand name της ελληνικής γούνας.

Αναλυτικά ο Πρωθυπουργός είπε τα ακόλουθα «Θα ήθελα να πω δυο λόγια για την παραγωγή της γούνας, με επίκεντρο βεβαίως την Καστοριά, αλλά και στην υπόλοιπη Περιφέρεια. Μια παραγωγική δραστηριότητα η οποία δοκιμάστηκε σκληρά από μία παγκόσμια κρίση,  αλλά θα έλεγα ότι διατηρεί δυνατότητες ανάπτυξης αν επιλεγούν επιχειρηματικές και πολιτικές πρακτικές στραμμένες στην εξασφάλιση της ποιότητας των δερμάτων και των τελικών προϊόντων.

Μεγάλη σημασία έχει η κτηνιατρική υποστήριξη της εκτροφής, η γεννητική βελτίωση και η έρευνα σε σχέση με την αναπαραγωγή των ζώων, όπως και η στροφή της ραφής στα ποιοτικά έτοιμα ενδύματα, μέσα από τη βελτίωση του σχεδιασμού, την εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού και την πιστοποίηση των τεχνιτών.

Ο περιφερειακός σχεδιασμός πρέπει να επιλέξει τις δράσεις αυτές που θα ενισχύουν αυτό που θα ονομάζεται τοπικό brand name. Για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής γούνας στη διεθνή αγορά, στις σημερινές συνθήκες της στασιμότητας.

Θα πρέπει εδώ να σημειωθεί ο νέος αναπτυξιακός νόμος παρέχει εργαλεία. Παρέχει εργαλεία ενίσχυσης της συνεργασίας των επιχειρήσεων σε όλο το εύρος της αλυσίδας αξίας του κλάδου, από την εκτροφή ως την εμπορία. Αναφέρομαι σε δύο καθεστώτα του αναπτυξιακού νόμου, αυτό της ενίσχυσης των clusters και αυτό της ενίσχυσης τοπικών αλυσίδων αξίας»

Ο κ. Κοσμίδης κλείνοντας  τόνισε πως τα όσα εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός  είναι ιδιαίτερα θετικά για τον κλάδο της γουνοποιίας και σημείωσε πως οι προσπάθειες όλων των φορέων του κλάδου όλα αυτά τα χρόνια έφεραν αποτελέσματα «Θεωρώ πως ήταν πολύ ικανοποιητικά τα όσα είπε ο κ. Τσίπρας. Όλες οι συναντήσεις και οι συζητήσεις που κάναμε με τους αρμόδιους υπουργούς μαρτυρούν ότι έπιασαν τόπο, σε ό,τι αφορά τουλάχιστον το πολιτικό lobby,  καθώς  έχουμε τη στήριξη της Ελληνικής Κυβέρνησης. Στην ουσία καταρρίπτεται ο μύθος ο οποίος ήθελε τον ΣΥΡΙΖΑ να είναι ενάντια στη γούνα, και αντ΄ αυτού  συμπορεύεται και συντάσσεται υπέρ του κλάδου, προωθώντας όλα τα αιτήματα και προβλήματα που έχει η ελληνική γουνοποιία».

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.