Τα όρια αντοχής και ομαλότητας αγγίζει η λειτουργία των δήμων σήμερα, αφού ενάμιση μήνα πριν φύγει το 2015, υπάρχει υστέρηση απόδοσης θεσμοθετημένων πόρων στους δήμους της τάξης του 15%.

Την ίδια στιγμή, η αύξηση των μεταφερόμενων αρμοδιοτήτων και η συνεχιζόμενη μείωση του προσωπικού των δήμων διαμορφώνουν ένα εξαιρετικά δύσκολο περιβάλλον για την Τοπική Αυτοδιοίκηση που έχει ως συνέπεια την αδυναμία των δήμων να καταρτίσουν ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς για το 2016.

“Καμπανάκι” κινδύνου για τα οικονομικά των δήμων χτυπούν οι δήμαρχοι της Δυτικής Μακεδονίας, ζητώντας από την κυβέρνηση να τους δώσει τα χρήματα που τους χρωστάει σε διαφορετική περίπτωση δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν. Μάλιστα δεν αποκλείουν ακόμη και κινητοποιήσεις, ή αναστολή λειτουργίας κάποιων υπηρεσιών.

Σε κάθε περίπτωση, το θέμα θα συζητηθεί στις 1 Δεκεμβρίου, στην ΚΕΔΕ, μεταξύ των δημάρχων όλης της Ελλάδος, όπου και θα παρθούν αποφάσεις.

Το μεσημέρι της Δευτέρας ( 23/11 ) συνεδρίασε το διοικητικό συμβούλιο της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας, όπου και συζητήθηκε κατά προτεραιότητα, το θέμα των δυσχερών οικονομικών στους ΟΤΑ Α΄ βαθμού, με στόχο να αποφασίσουν ποια στάση θα κρατήσουν στη συζήτηση που θα γίνει στην ΚΕΔΕ.

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ και δήμαρχος Φλώρινας Γιάννης Βοσκόπουλος τόνισε πως θα πρέπει να υπάρξει μια υποχώρηση από την κυβέρνηση, ώστε να δώσει στους δήμους κάποια από τα οικονομικά που τους οφείλει. Η απόφαση, όπως τόνισε, για κινητοποιήσεις ή μη, θα παρθεί από την ΚΕΔΕ στην Αθήνα. Σε ότι αφορά τα ποσά που χρωστάει η κυβέρνηση στην Δυτική Μακεδονία, τόνισε πως ανέρχονται σε εκατομμύρια ευρώ και ζήτησε να έρθουν τα χρήματα στους δήμους και στους δημότες. Ο κ. Βοσκόπουλος τόνισε πως υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα με τη λειτουργία των δήμων, ενώ οι καθυστερήσεις των χρημάτων θα επιφέρουν σοβαρό πρόβλημα στη λειτουργία των σχολείων, με τον κίνδυνο μαθητές ακριτικών περιοχών (όπως είναι η Δυτική Μακεδονία), να μείνουν χωρίς θέρμανση το χειμώνα!
Στα κακά οικονομικά των δήμων αναφέρθηκε και ο Λευτέρης Ιωαννίδης, επαναλαμβάνοντας για ακόμη μια φορά πως είναι απαισιόδοξος. “Ζητήσαμε γενική συνέλευση, ως μια διαδικασία κλιμάκωσης των αυτοδιοικητικών κινητοποιήσεων, προκειμένου να αντιστρέφεται η πορεία που ξεκίνησε και συρρικνώνει την τοπική αυτοδιοίκηση. Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και δεν προβλέπεται να καλυτερεύσει”, σημείωσε ο δήμαρχος Κοζάνης, περιγράφοντας με μελανά χρώματα τα οικονομικά των δήμων και πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση. Ωστόσο, το κλείσιμο των δημοτικών υπηρεσιών ως ένδειξη κινητοποιήσεων δεν είναι η λύση, σύμφωνα με τον ίδιο, ζητώντας να υπάρξουν αλλαγές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

“Είναι τραγική η κατάσταση και ελπίζουμε ότι κάτι θα αλλάξει μετά την γενική συνέλευση της ΚΕΔΕ”, είπε με νόημα ο δήμαρχος Εορδαίας Σάββας Ζαμανίδης, κάνοντας λόγο για ελλείμματα στα ταμεία των δήμων και σημειώνοντας πως τα χρέη συνεχώς αυξάνονται. “Στο προηγούμενο ΔΣ της ΠΕΔ η πρότασή μας ήταν να συγκληθεί εκτάκτως η ΚΕΔΕ, η οποία θα γίνει. Η οικονομική κατάσταση είναι άθλια, περιμένουμε χειρότερες μέρες και κάτι πρέπει να γίνει στην κατανομή των πόρων”, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Στα ίδια επίπεδα και η οικονομική κατάσταση στο Δήμο Βοΐου, με τον δήμαρχο Δημήτρη Λαμπρόπουλο να λέει απερίφραστα πως “τα οικονομικά είναι χάλια και δεν υπάρχει …φράγκο! Ο δήμαρχος είπε χαρακτηριστικά πως υπάρχουν χρήματα μόνο για τη μισθοδοσία των υπαλλήλων και αν το κράτος δεν δώσει στους δημάρχους κάποια από τα χρήματα που τους χρωστάει, τότε θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα στη λειτουργία των δήμων.’’

Τον κίνδυνο να μείνουν τα σχολεία χωρίς θέρμανση το χειμώνα, μιας και δεν υπάρχουν χρήματα στα ταμεία των δήμων επεσήμαναν και άλλοι δήμαρχοι, όπως ο δήμαρχος Πρεσπών, ο δήμαρχος Γρεβενών με τον δήμαρχο Γρεβενών, μάλιστα, να λέει πως ακόμη του χρωστούν τα χρήματα αποχιονισμού από το 2013 και είναι αδύνατον για τον ίδιο να αφήσει την περιοχή του στο έλεος και να αφήσει αποκλεισμένους δρόμους και χωριά στα ορεινά Γρεβενά… και ο δήμαρχος Άργους Ορεστικού Παναγιώτης Κεπαπτσόγλου, λέγοντας ‘’  Το μέλλον από ότι βλέπω δυστυχώς φαίνεται δυσοίωνο όσο και αν προσπαθήσουμε εμείς όταν δεν υπάρχουν οι στοιχειώδης πόροι δε μιλάμε για να κάνουμε όνειρα να αλλάξουμε όψη στις πόλεις μας, αλλά να μπορέσουμε να διεκπαιρεώσουμε τις άμεσες ανάγκες των πολιτών , των δημοτών να ζουν αξιοπρεπώς αυτός είναι ο στόχος μας και νομίζω ότι όταν θα φτάσουμε σε σημείο να το έχουμε καταφέρει επάξια αυτό , νομίζω ότι όλοι θα είναι ευχαριστημένοι . Μέχρι σήμερα το καταφέρνουμε δυστυχώς όμως από ότι διαφαίνεται δεν θα μπορούμε και για τη συνέχεια. Έχουμε χειμώνα μπροστά μας και τα πράγματα αν δεν βρεθεί κάποια λύση θα είναι πολύ δύσκολα.’’

Η οικονομική κατάσταση των Δήμων στο επίκεντρο της συνέλευσης της ΚΕΔΕ

Έκτακτη γενική συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 1η Δεκεμβρίου και ώρα 10.00, στην Αθήνα, με κεντρικό θέμα την «Οικονομική κατάσταση των Δήμων της χώρας».
Όπως αναφέρεται σε σχετική πρόσκληση της ΚΕΔΕ, «η σύγκληση της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης κρίνεται επείγουσα και αναγκαία, καθώς η λειτουργία των Δήμων σήμερα αγγίζει πλέον τα όρια αντοχής και ομαλότητας. Ενάμιση μήνα πριν από τη λήξη του 2015, υπάρχει υστέρηση απόδοσης θεσμοθετημένων πόρων στους Δήμους της τάξης του 30%.
Παράλληλα, η αύξηση των μεταφερόμενων αρμοδιοτήτων και η συνεχιζόμενη μείωση του προσωπικού των Δήμων διαμορφώνουν ένα ζοφερό αυτοδιοικητικό περιβάλλον, που έχει ως συνέπεια την αδυναμία των Δήμων να καταρτίσουν ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς για το 2016.

Επιπλέον, στην ατζέντα της έκτασης γενικής συνέλευσης θα τεθούν ζητήματα θεσμικά, κοινωνικά, καθώς και το προσφυγικό».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You May Also Like

Τρία σχολεία της Π.Ε. Καστοριάς θα συμμετάσχουν στο Σχέδιο μαθησιακής κινητικότητας

Μετά τη χρηματοδότηση που έλαβε η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας

Ολυμπία Τελιγιορίδου: Άρνηση της κυβέρνησης της ΝΔ να στηρίξει τις επιχειρήσεις της ΠΕ Καστοριάς με την ενίσχυση των 3000 ευρώ

  Ολυμπία Τελιγιορίδου: Άρνηση της κυβέρνησης της ΝΔ να στηρίξει τις επιχειρήσεις…

Μελέτη αποκατάστασης των Εδαφών: Συνεδρίαση 1ης Ειδικής Γνωμοδοτικής Επιτροπής

Συνεδρίασε την Τρίτη 14.11.2023 με τηλεδιάσκεψη η 1η  πενταμελής Ειδική Γνωμοδοτική Επιτροπή…

Μεγάλες ποσότητες φασολιών “Καστοριάς” παραμένουν αδιάθετες

Πρωτοβουλία της AGROKA και του Δήμου Άργους Ορεστικού  για την καταγραφή τους…

Απαγόρευση αλιείας της καραβίδας στα εσωτερικά ύδατα της ΠΕ Κοζάνης

Απαγόρευση αλιείας της καραβίδας στα εσωτερικά ύδατα της ΠΕ Κοζάνης

Διακοπή της υδροδότησης στην περιοχή από αεροδρόμιο προς Κωσταράζι

Ενημέρωση Δήμου Άργους Ορεστικού