Η μνήμη του Προφήτη Ηλία του Θεσβίτου και Προστάτη των Γουνοποιών και Γουνεργατών εορτάστηκε στην Καστοριά την Πέμπτη 20 Ιουλίου.

Της Χρύσας Κοσμίδου

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος οι γουνοποιοί και οι γουνεργάτες της Καστοριάς, τίμησαν τον Προστάτη τους Προφήτη Ηλία.

Ειδικότερα, την Τετάρτη 19 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Καστοριάς κ.κ. Σεραφείμ ενώ την Πέμπτη 20 Ιουλίου,  τελέστηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία  και κήρυγμα ιερουργούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη κ.κ. Σεραφείμ στον  Ιερό Ναό του Προφήτη Ηλία Καστοριάς  στην περιοχή Τσαρδάκι.

Όπως τόνισε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς  “Ο Προφήτης Ηλίας” Ιωάννης Κορεντσίδης «Γνωρίζουμε, σύμφωνα με τα ιερά κειμήλια και με τις παραδόσεις, πως ο Προστάτης μας Προφήτης Ηλίας είχε μια έντονη, δραστήρια και δημιουργική ζωή.  Νομίζω πως αυτού του είδους τη ζωή,  την έχουμε κληρονομήσει και εμείς οι γουνοποιοί. Στο σημείο αυτό, θα ήθελα να σταθώ σε κάποια λόγια του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη μας, τα οποία αφορούν στο σεβασμό και στην πίστη μας. Αυτές οι δύο πολύ σημαντικές έννοιες, θα πρέπει να υπάρχουν στην Εκκλησία, στην Ορθοδοξία, στις παραδόσεις μας, στην ιστορία μας και γενικότερα στην περιοχή μας. Έτσι λοιπόν, με έναν διαρκή, έντονο και πάνω από όλα τίμιο αγώνα, πιστεύω ότι θα ανταπεξέλθουμε σε όλα τα ζητήματα που προκύπτουν».

Τέλος να σημειωθεί πως  η μνήμη του Προφήτη Ηλία, εορτάστηκε σε ολόκληρη την Μητροπολιτική Περιφέρεια Καστοριάς (Ιερός Ναός Προφήτη Ηλία  Αποσκέπου, Ιερός Ναός Προφήτη Ηλία  Άργους Ορεστικού, Ιερός Ναός Προφήτη Ηλία  Αγίας Κυριακής, Ιερός Ναός Προφήτη Ηλία  Βασιλειάδας, Ιερός Ναός Προφήτη Ηλία  Λεχόβου, Ιερός Ναός Προφήτη Ηλία  Πενταβρύσου και  Ιερός Ναός Προφήτη Ηλία  Κοτύλης).

Γιατί χαρακτηρίστηκε ο προφήτης Ηλίας προστάτης των γουνοποιών

Οι Άγιοι στηρίζουν τους πιστούς και μεσολαβούν, ώστε να επικοινωνούν οι άνθρωποι με τον Θεό. Μέσα από τη μακρόχρονη ορθόδοξη παράδοση, ο λαός έχει χαρακτηρίσει κάποιους Αγίους Προστάτες υπέρ κάποιων ανθρώπων ή παθήσεων. Ο προφήτης Ηλίας που τιμάται στις  20 Ιουλίου έχει χαρακτηριστεί προστάτης των γουνοποιών.

Ο Προφήτης Ηλίας είναι ο προστάτης των γουνοποιών και γουνεργατών. Ο Προφήτης Ηλίας θεωρείται προστάτης των γουνοποιών γιατί με την μηλωτή του (δορά προβάτου από την αρχαία λέξη μήλο = πρόβατο) επιτελούσε θαύματα και με αυτή κτύπησε τον ποταμό Ιορδάνη. Αμέσως σχίστηκε στο μέσο και έγινε δρόμος και πέρασε από ξηράς στην άλλη όχθη μαζί με τον Ελισσαίο και άλλους πενήντα ανθρώπους.

Ο προφήτης Ηλίας τιμάται σε όλους τους ορθόδοξους λαούς, αλλά ιδιαίτερα στην Καστοριά που θεωρείται η κατεξοχήν πόλη των γουνοποιών και γουνεργατών.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.