Μπροστά σε ένα δυσεπίλυτο πρόβλημα βρίσκεται ο ΣΧΟ Καστοριάς , αλλά και η Δημοτική Αρχή Καστοριάς όσο αναφορά τη λειτουργία ή μη του χιονοδρομικού κέντρου Βιτσίου, καθώς σύμφωνα με την αιχμηρή ανακοίνωση του ΣΧΟ Καστοριάς που βγήκε στα φώτα της δημοσιότητας το βράδυ της Πέμπτης ( 26/11 ) , η µη πραγµατοποίηση των άκρως απαραίτητων και προγραµµατισµένων από διετίας εργασιών συντήρησης του αναβατήρα και της διενέργειας των απαραίτητων ελέγχων και πιστοποιήσεων (ετήσιας και πενταετούς) που επιβάλλονται προκειµένου να εκδοθεί το σήµα λειτουργίας από την αρµόδια υπηρεσία του ΕΟΤ, , καθιστά αδύνατη την λειτουργία του κέντρου.

Ο Σ.Χ.Ο. Καστοριάς με ανακοίνωσή του που υπογράφει ο πρόεδρός του κ. Νικητίδης και ο Γραμματέας του Συλλόγου κ. Ήργης ούτε λίγο ούτε πολύ μιλάει για οριστικό ‘’ λουκέτο ‘’ του χιονοδρομικού κέντρου καταλογίζοντας τεράστιες ευθύνες στη νυν Δημοτική Αρχή κάνοντας μάλιστα λόγω και για ‘’ εχθρική ‘’ στάση και ουσιαστική άρνηση για συνεργασία κάποιων από τις υπηρεσίες και κυρίως κάποιων µελών της διοίκησης του Δήµου Καστοριάς.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΧΟ Καστοριάς έχει ως εξής:

‘’ Ο Σ.Χ.Ο. Καστοριάς, µε πολύ µεγάλη λύπη και ακόµα µεγαλύτερη αγανάκτηση βρίσκεται στην εξαιρετικά δυσάρεστη θέση να ανακοινώσει την οριστική –πλέον- απόφασή του για την αναστολή της τουριστικής λειτουργίας του Χιονοδροµικού Κέντρου του Βιτσίου, ως αποτέλεσµα της απαράδεκτης έως και «εχθρικής» στάσης και της ουσιαστικής άρνησης για συνεργασία κάποιων από τις υπηρεσίες και κυρίως κάποιων µελών της διοίκησης του Δήµου Καστοριάς.

Συγκεκριµένα, η µη πραγµατοποίηση των άκρως απαραίτητων και προγραµµατισµένων από διετίας εργασιών συντήρησης του αναβατήρα και της διενέργειας των απαραίτητων ελέγχων και πιστοποιήσεων (ετήσιας και πενταετούς) που επιβάλλονται προκειµένου να εκδοθεί το σήµα λειτουργίας από την αρµόδια υπηρεσία του ΕΟΤ, (αν και ο προϋπολογισµός του Δήµου περιλαµβάνει τα αντίστοιχα ποσά), καθιστά αδύνατη την λειτουργία του κέντρου..

Υπενθυµίζεται, ότι η έκδοση του σήµατος εκκρεµεί από τον Απρίλη του 2014 και παρόλα αυτά τα µέλη του ΔΣ του ΣΧΟΚ αναλαµβάνοντας προσωπικό ρίσκο λειτούργησαν, παρά τα πολλά προβλήµατα που προκύψαν, το κέντρο κατά την προηγούµενη χιονοδροµική περίοδο (12/2014 – 4/2015), βασιζόµενοι σε διαβεβαιώσεις της νέας –τότε- Δηµοτικής Αρχής σχετικά µε τις πιο πάνω εργασίες. Εδώ θα πρέπει να επισηµανθεί ότι αυτή η χιονοδροµική περίοδος (2014-2015) εξελήχθηκε στην καλύτερη –ίσως- χρονιά για το Βίτσι, γεγονός που οφείλεται κατά πολύ και στην απόκτηση του νέου χιονοστρωτήρα (ρατράκ) και την ποιότητα των πιστών.

Σήµερα, βρισκόµαστε στην εξαιρετικά δυσµενή θέση, από την µία πλευρά το κέντρο να έχει στην διάθεσή του καινούργιο εξοπλισµό που αποκτήθηκε µέσω ΕΣΠΑ και από την άλλη όχι µόνο να µην έχουν υλοποιηθεί οι συντηρήσεις και οι πιστοποιήσεις, εξαιτίας της άρνησης της τεχνικής υπηρεσίας του Δήµου να συντάξει την σχετική µελέτη για την ανάθεση, αλλά επιπλέον να έχει διακοπεί από την ΔΕΗ η ηλεκτροδότηση του κέντρου αφού από τον Δήµο Καστοριάς δεν πληρώθηκε ο λογαριασµός του ρεύµατος εδώ και τουλάχιστον ένα χρόνο.

Το ΔΣ του ΣΧΟΚ πρότεινε την υπογραφή προγραµµατικής σύµβασης µεταξύ της Περιφέρειας Δυτ. Μακεδονίας, του Δήµου Καστοριάς και του Συλλόγου, µε αντικείµενο την συντήρηση και λειτουργία του Χιονοδροµικού Κέντρου για τα επόµενα χρόνια, κάτι που µετά από σχετική συζήτηση µε τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Αδαµόπουλο έγινε αποδεκτό. Ένα από τα πρώτα επόµενα βήµατα που απαιτούνται προς αυτή την κατεύθυνση, ήταν η πρόβλεψη του ποσού συµµετοχής του Δήµου Καστοριάς στην Προγραµµατική Σύµβαση (ποσό της τάξης των 15.000 €) , το οποίο θα έπρεπε να συµπεριληφθεί στον προϋπολογισµό του έτους 2016. Με έκπληξη διαπιστώσαµε ότι ο προϋπολογισµός που ήδη ψηφίστηκε από το Δηµοτικό Συµβούλιο δεν περιλαµβάνει τέτοιο ποσόν, όπως δεν περιλαµβάνει και κανένα ποσό που να αφορά στο Χιονοδροµικό Κέντρο.

Μετά τις αξέχαστες για όλους, συνθήκες που δηµιουργήθηκαν από τους χειρισµούς ενός «απίθανου» αντιδήµαρχου κατά την διοργάνωση των δύο περσινών αγώνων (βαλκανικός και πανελλήνιος) ο ΣΧΟΚ είχε ήδη αποφασίσει να µην αναλάβει για την επερχόµενη αγωνιστική περίοδο καµιά διοργάνωση προκειµένου να µη ξαναβρεθεί στην δυσάρεστη θέση να απολογείται για τους λανθασµένους έως ανεύθυνους χειρισµούς κάποιων «αρµοδίων».

Πλέον, όµως, η κατάσταση όπως διαµορφώνεται ξεφεύγει από το επίπεδο εκείνης της ανευθυνότητας. Η αντιµετώπιση του Συλλόγου και κυρίως του Χιονοδροµικού Κέντρου από

τον Δήµο µε τέτοιους χειρισµούς, φαίνεται ότι είναι πλέον περιπαικτική αν όχι εχθρική και συνεπώς καθιστά αδύνατη και την τουριστική λειτουργία του κέντρου, εκτός της αγωνιστικής.

Έτσι καλείται ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του, (αναλογιζόµενος τις διαβεβαιώσεις που αφειδώς κατά καιρούς έχει ανακοινώσει και στα Μ.Μ.Ε.) για το γεγονός ότι µια υποδοµή η οποία – εκτός όλων των άλλων – υποστηρίζει και την υπόσταση της περιοχής ως χειµερινού τουριστικού προορισµού, θα παύσει να λειτουργεί.

Ο Σ.Χ.Ο.Κ. θα προσπαθήσει να βρει τον τρόπο µε µικρές παρεµβάσεις προς την κατεύθυνση της ασφάλειας, να λειτουργεί το Χιονοδροµικό για κάποιες ώρες και ΜΟΝΟ σαν προπονητικό κέντρο για τις οµάδες του (κάτι για το οποίο δεν δηµιουργείται πρόβληµα από την µη έκδοση της άδειας λειτουργίας), ώστε κάθε Σαββατο-Κύριακο θα γίνονται µαθήµατα αρχαρίων σε παιδιά ηλικιών από 5 έως 10 ετών µε εξειδικευµένους δασκάλους, η δε αγωνιστική οµάδα µε τις τόσες διακρίσεις που έχουν φέρει τον Σύλλογο στις πρώτες πανελλήνιες θέσεις, να µπορεί να συνεχίζει την προετοιµασία της. ‘’

Κάλεσμα του Δήμου Καστοριάς προς το ΣΧΟ Καστοριάς

Ο Δήμος Καστοριάς από τη μεριά του θέλησε να ρίξει τους τόνους στο όλο θέμα που έχει ξεσπάσει με τη μη λειτουργία του Χιονοδρομικού Κέντρου του Βιτσίου κάτι που φάνηκε από τις δηλώσεις και των τριών αρμόδιων Αντιδημάρχων κ. Πετρόπουλου, κ. Κωτούλα και κ. Μπινιάκου, Αθλητισμού – Τουρισμού, Τεχνικών Έργων και Προγραμματισμού αντίστοιχα με τους τρεις τους να δηλώνουν ότι μπορεί μέσα από μια συζήτηση να βρεθεί η λύση και να συνεχιστεί κανονικά η λειτουργία του χιονοδρομικού.

Ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων τόνισε ότι η μοναδική λύση αυτή τη στιγμή είναι η προγραμματική σύμβαση ‘’ Η προγραμματική σύμβαση πιστεύω ότι είναι η καλύτερη λύση. Έχουμε τη διάθεση παρότι δεν είναι στον προυπολογιμό τα χρήματα που χρειάζονται για το χιονοδρομικό να βοηθήσουμε τον ΣΧΟΚ. ‘’ , με τον πρόεδρο του ΣΧΟΚ κ. Νικητίδη να απαντάει ότι αυτή η λύση είναι χρονοβόρα και θα χαθεί όλη η φετινή σεζόν ‘’ Όλα αυτά με την προγραμματική σύμβαση θα πάρουν καιρό και θα πάει χαμένη η φετινή σεζόν. Εμείς προτείνουμε τα χρήματα που υπάρχουν σήμερα στον προυπολογισμό να οδηγηθούν , εάν μπορούν να γίνουν πια λόγω καιρικών συνθηκών οι συντηρήσεις και οι πιστοποιήσεις άμεσα. ‘’

Τέλος, με το πρόβλημα της διακοπής ρεύματος που είχε δημιουργηθεί, με τη ΔΕΗ εδώ και 15 μέρες να έχει προχωρήσει σε διακοπή του ρεύματος στο Χιονοδρομικό Κέντρο Βιτσίου σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο κ. Κωτούλα βρέθηκε λύση και θα ξανα γίνει η σύνδεσή του, με την ελπίδα πάντα όλων Καστοριανών και μη να βρεθεί η λύση και να λειτουργήσει το Χιονοδρομικό Κέντρο καθώς αποτελεί μια ανάσα και για την τοπική οικονομία μέσα από τους επισκέπτες του, αλλά αποτελεί και το προπονητικό κέντρο των αθλητών του ΣΧΟΚ που φέρνουν κάθε χρόνο πολλές επιτυχίες στο Νομό μας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You May Also Like

Π.Δ.Μ.: Αίρεται το μέτρο της προσωρινής απαγόρευσης κυκλοφορίας

Π.Δ.Μ.: Αίρεται το μέτρο της προσωρινής απαγόρευσης κυκλοφορίας

Γιάννης Κορεντσίδης: Ο Δήμος Καστοριάς μπαίνει στη νέα ψηφιακή εποχή

    Γιάννης Κορεντσίδης: Ο Δήμος Καστοριάς μπαίνει στη νέα ψηφιακή εποχή

Ενεργειακές αναβαθμίσεις 11 σχολείων και ενός δημόσιου κτιρίου του Δήμου Άργους Ορεστικού, ύψους 4.908.573 ευρώ

  Ενεργειακές αναβαθμίσεις 11 σχολείων και ενός δημόσιου κτιρίου του Δήμου Άργους…

Υπόμνημα του Εμπορικού Συλλόγου Καστοριάς προς τον Αντιπεφερειάρχη Καστοριάς

Υπόμνημα του Εμπορικού Συλλόγου Καστοριάς προς τον Αντιπεφερειάρχη Καστοριάς

Ξεκινούν άμεσα τα μαθήματα εκμάθησης Σκακιού, στις εγκαταστάσεις του συλλόγου της Ορεστίδος

Ενεργοποίηση του σκακιστικού τμήματος στον Μορφωτικό Σύλλογο « Η Ορεστίς» Άργους Ορεστικού

Δ.Ε.Υ.Α.Κ. : Έλλειψη νερού στην χαμηλή ζώνη της πόλης της Καστοριάς

Δ.Ε.Υ.Α.Κ. : Έλλειψη νερού στην χαμηλή ζώνη της πόλης της Καστοριάς

Τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων για την επόμενη εβδομάδα στην Π.Ε. Καστοριάς

Τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων για την επόμενη εβδομάδα στην Π.Ε.…