Πάνω από 1.000 εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων, οι οποίες έρχονται με spyware εντόπισε η εταιρεία ασφαλείας Lookout, σύμφωνα με την οποία, ορισμένες εξ’αυτών κατάφεραν να βρουν τον δρόμο τους στο Google Play Store.

Η «σειρά» των κακόβουλων αυτών εφαρμογών αναφέρεται ως SonicSpy, ενώ όπως αναφέρει η Lookout, έχουν εντοπιστεί τουλάχιστον τρεις εκδόσεις της.

Σύμφωνα με τη Lookout, οι εφαρμογές είναι πλήρως λειτουργικές αλλά στο παρασκήνιο, μπορούν να πραγματοποιήσουν κλήσεις, να στείλουν μηνύματα, να συλλέξουν αρχεία καταγραφής κλήσεων, επαφών και δεδομένων Wi-Fi.

Όπως αναφέρει η εταιρεία ασφαλείας, ένας προγραμματιστής, ο οποίος πιθανότατα έχει ως έδρα το Ιράκ, σχεδίασε πάνω από χίλιες εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων με το spyware τροποποιώντας τον ανοιχτό κώδικα του Telegram. Στη συνέχεια, άλλαξε τα ονόματα των εφαρμογών που προέκυψαν σε Soniac, Hulk Messenger και Troy Chat.

Οι τρεις αυτές εφαρμογές κατάφεραν να καταχωρηθούν επιτυχώς στο Google Play Store αν και η Google μετά την αναφορά τις διέγραψε.

Σύμφωνα με τον Michael Flossman, ερευνητή της Lookout, οι εφαρμογές μπορούν ακόμη να διανέμονται σε διαφορετικά app markets ή μέσω download link. Για παράδειγμα, στο App Geyser το Soniac υπάρχει ακόμη.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.